Kyykky 200kg sarjaennätys 8 toistoa

06.09.2023 - 23:38

Pikkuhiljaa hyvää tulee? Asetin tuossa kesällä ennen kesälomaa muutamia tavoitteita kyykkyyn joista yksi oli 200kg painoilla kymmenen toistoa ja yksi taisi olla viisi toistoa 230kg painoilla ja sitten oli myös pari muuta. Oikeastaan silloin kun asetin nuo kyseiset tavoitteet kyykkyyn niin oikeastaan tuo 230kg painoilla viisi toistoa oli silloisia tuloksia paljon lähempänä kuin kymmenen toistoa 200kg painoilla. En nyt muista tarkalleen ottaen koska nuo kyykyn tavoitteet asetin mutta olin jo tuolloin saanut tehtyä 230kg painoilla kolme toistoa kerran tai muutaman kerran mutta kymmenen toiston sarjaennätys taisi olla vielä tuolloin 170kg.

Asetin muutamia sarjaennätyksiä kyykkyyn sillä uuden kyykky ennätyksen 255kg tai 260kg hakeminen tuntui ja tuntuu jotenkin niin kaukaiselta. Myöskin ajattelin että pidemmät sarjat kuten 230kg painoilla viiden toiston saaminen ruokkisi edes nykyisen kyykky ennätyksen 250kg saamista. Ajattelin että jos alkaisin saamaan 230kg painoilla viiden toiston sarjoja tai edes sen sarjan niin tuon 250kg saaminen olisi taas helpompaa. Muutenkin nyt tavoitteena olisi saada 240kg painoilla ensimmäistä kertaa kolme toistoa kun tuossa keväällä sain pari kertaa tehtyä parin toiston sarjat.

Kesällä ennen kesäloman alkamista sain tehtyä ensimmäisen kerran 180kg painoilla kymmenen toistoa mikä merkitsi sitä että sain nostettua kymmenen toiston sarjaennätyksen 170kg painoista 180kg painoihin. Kesälomalla sain sitten nostettua kymmenen toiston sarjaennätyksen ensiksi 185kg painoihin ja toisella yrittämällä 190kg painoihin. Tuon 190kg painoilla kymmenen toiston sarjaennätyksen jälkeen sain tehtyä ketjukyykyssä 160kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa mutta muuten en ole kymmenen toiston sarjoja tehnyt.

200kg, 205kg, 210kg sekä 220kg painoilla olenkin sitten yrittänyt tehdä mahdollisimman pitkiä sarjoja ja alitajuntaisesti katsonut pystyisinkö saamaan sen kymmenen toistoa? Kuitenkin toistomäärät jäivät kesällä 200kg painoilla siihen seitsemään toistoon maksimissaan kunnes tänään sain sitten ensimmäistä kertaa kahdeksan toistoa mitä oikeasti hain. 205kg painoilla puolestaan sain tehtyä kuusi toistoa ja 200kg painoilla plus ketjut sain tehtyä ensimmäistä kertaa ensiksi kolme toistoa ja sitten kaksi kolmen toiston sarjaa.

Kun painot alkavat 2:lla oli se sitten normaalia kyykkyä tai kyykkyä ketjuilla niin toistomäärät jäävät yleensä 1 - 5 välille ja mitä enemmän tangossa on painoja niin sitä vähemmän tulee toistoja. Se täytyy kyllä sanoa että nyt kun olen tehnyt kymmenen toiston sarjoja niin olen alkanut tottumaan pidempiin sarjoihin niin fyysisesti kuin henkisesti. Se on ollut jopa erittäin vaikea siirtymä kun on tottunut tekemään yhden - kolmen toiston "sarjoja" niin pidempiin yli viiden toiston sarjoihin niin henkisesti kuin fyysisesti.

Huomasin kuitenkin sen että kun sain pohjalle muutaman pidemmän sarjan niin sen jälkeen pidempien sajrojen hakeminen jopa isommilla painoilla on ollut helpompaa vaikka niitä ei ole edes saanut. Osaan nyt lähteä tekemään kyykyssä isommillakin painoilla pidempiä sarjoja ihan vain sillä osaan ottaa erilaisen asenteen tekemiseen. Kun on tottunut tekemään sen yhdestä kolmeen toistoa niin sitä on oikeasti tottunut tekemään sen maksimissaan kolme toistoa. Sitten kun on saanut alle taas pidempiä viidestä kymmeneen toistoa niin sitä vain osaa sitten alusta saakka lähteä vain hakkaamaan niitä toistoja.

Asenne, tottumus ja valmius on asioita mitkä minulla on muuttunut kyykkyä tehdessä kun vertaan tekemistäni ennen kesälomaa ja kesäloman jälkeen. Kaikki sarjaennätykset mitä olen nyt seitsemän kahdeksan viikon aikana saanut tehtyä on vain ruokkinut minun itseluottamusta kyykätä paremmin. Olen kyllä myös huomannut sen pidemmistä sarjoista että kyllä se tekniikka vaihtelee sarjan toistojen välillä. Sarjaan mahtuu välillä hyviä, huonoja ja huonompia toistoja mikä vain johtuu itsellä siitä että teen pidempiä sarjoja eikä minun tekniikka tai pää kestä tehdä kaikkia toistoja samalla temmolla. 

Tempo on se asia mitä olen juurikin lisännyt pidempiä sarjoja tehdessä. Sen kyllä huomaa kun teen yhdestä kolmeen toistoa suuremmilla painoilla että pidän tekniikan paremmin kasassa toistojen välillä kun taas teen yli viiden toiston sarjoja niin toistot alkavat erota toisistaan enemmän. Tämä johtuu yksin omaan siitä että käytän nopeampaa tempoa kyykyssä kun teen pidempiä sarjoja sillä juurikin temmon ansiosta saan pidempiä sarjoja.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.