Kyykky 200kg sarjaennätys 8 toistoa

06.09.2023 - 23:38

Pikkuhiljaa hyvää tulee? Asetin tuossa kesällä ennen kesälomaa muutamia tavoitteita kyykkyyn joista yksi oli 200kg painoilla kymmenen toistoa ja yksi taisi olla viisi toistoa 230kg painoilla ja sitten oli myös pari muuta. Oikeastaan silloin kun asetin nuo kyseiset tavoitteet kyykkyyn niin oikeastaan tuo 230kg painoilla viisi toistoa oli silloisia tuloksia paljon lähempänä kuin kymmenen toistoa 200kg painoilla. En nyt muista tarkalleen ottaen koska nuo kyykyn tavoitteet asetin mutta olin jo tuolloin saanut tehtyä 230kg painoilla kolme toistoa kerran tai muutaman kerran mutta kymmenen toiston sarjaennätys taisi olla vielä tuolloin 170kg.

Asetin muutamia sarjaennätyksiä kyykkyyn sillä uuden kyykky ennätyksen 255kg tai 260kg hakeminen tuntui ja tuntuu jotenkin niin kaukaiselta. Myöskin ajattelin että pidemmät sarjat kuten 230kg painoilla viiden toiston saaminen ruokkisi edes nykyisen kyykky ennätyksen 250kg saamista. Ajattelin että jos alkaisin saamaan 230kg painoilla viiden toiston sarjoja tai edes sen sarjan niin tuon 250kg saaminen olisi taas helpompaa. Muutenkin nyt tavoitteena olisi saada 240kg painoilla ensimmäistä kertaa kolme toistoa kun tuossa keväällä sain pari kertaa tehtyä parin toiston sarjat.

Kesällä ennen kesäloman alkamista sain tehtyä ensimmäisen kerran 180kg painoilla kymmenen toistoa mikä merkitsi sitä että sain nostettua kymmenen toiston sarjaennätyksen 170kg painoista 180kg painoihin. Kesälomalla sain sitten nostettua kymmenen toiston sarjaennätyksen ensiksi 185kg painoihin ja toisella yrittämällä 190kg painoihin. Tuon 190kg painoilla kymmenen toiston sarjaennätyksen jälkeen sain tehtyä ketjukyykyssä 160kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa mutta muuten en ole kymmenen toiston sarjoja tehnyt.

200kg, 205kg, 210kg sekä 220kg painoilla olenkin sitten yrittänyt tehdä mahdollisimman pitkiä sarjoja ja alitajuntaisesti katsonut pystyisinkö saamaan sen kymmenen toistoa? Kuitenkin toistomäärät jäivät kesällä 200kg painoilla siihen seitsemään toistoon maksimissaan kunnes tänään sain sitten ensimmäistä kertaa kahdeksan toistoa mitä oikeasti hain. 205kg painoilla puolestaan sain tehtyä kuusi toistoa ja 200kg painoilla plus ketjut sain tehtyä ensimmäistä kertaa ensiksi kolme toistoa ja sitten kaksi kolmen toiston sarjaa.

Kun painot alkavat 2:lla oli se sitten normaalia kyykkyä tai kyykkyä ketjuilla niin toistomäärät jäävät yleensä 1 - 5 välille ja mitä enemmän tangossa on painoja niin sitä vähemmän tulee toistoja. Se täytyy kyllä sanoa että nyt kun olen tehnyt kymmenen toiston sarjoja niin olen alkanut tottumaan pidempiin sarjoihin niin fyysisesti kuin henkisesti. Se on ollut jopa erittäin vaikea siirtymä kun on tottunut tekemään yhden - kolmen toiston "sarjoja" niin pidempiin yli viiden toiston sarjoihin niin henkisesti kuin fyysisesti.

Huomasin kuitenkin sen että kun sain pohjalle muutaman pidemmän sarjan niin sen jälkeen pidempien sajrojen hakeminen jopa isommilla painoilla on ollut helpompaa vaikka niitä ei ole edes saanut. Osaan nyt lähteä tekemään kyykyssä isommillakin painoilla pidempiä sarjoja ihan vain sillä osaan ottaa erilaisen asenteen tekemiseen. Kun on tottunut tekemään sen yhdestä kolmeen toistoa niin sitä on oikeasti tottunut tekemään sen maksimissaan kolme toistoa. Sitten kun on saanut alle taas pidempiä viidestä kymmeneen toistoa niin sitä vain osaa sitten alusta saakka lähteä vain hakkaamaan niitä toistoja.

Asenne, tottumus ja valmius on asioita mitkä minulla on muuttunut kyykkyä tehdessä kun vertaan tekemistäni ennen kesälomaa ja kesäloman jälkeen. Kaikki sarjaennätykset mitä olen nyt seitsemän kahdeksan viikon aikana saanut tehtyä on vain ruokkinut minun itseluottamusta kyykätä paremmin. Olen kyllä myös huomannut sen pidemmistä sarjoista että kyllä se tekniikka vaihtelee sarjan toistojen välillä. Sarjaan mahtuu välillä hyviä, huonoja ja huonompia toistoja mikä vain johtuu itsellä siitä että teen pidempiä sarjoja eikä minun tekniikka tai pää kestä tehdä kaikkia toistoja samalla temmolla. 

Tempo on se asia mitä olen juurikin lisännyt pidempiä sarjoja tehdessä. Sen kyllä huomaa kun teen yhdestä kolmeen toistoa suuremmilla painoilla että pidän tekniikan paremmin kasassa toistojen välillä kun taas teen yli viiden toiston sarjoja niin toistot alkavat erota toisistaan enemmän. Tämä johtuu yksin omaan siitä että käytän nopeampaa tempoa kyykyssä kun teen pidempiä sarjoja sillä juurikin temmon ansiosta saan pidempiä sarjoja.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.