Kyykky 200kg sarjaennätys 8 toistoa

06.09.2023 - 23:38

Pikkuhiljaa hyvää tulee? Asetin tuossa kesällä ennen kesälomaa muutamia tavoitteita kyykkyyn joista yksi oli 200kg painoilla kymmenen toistoa ja yksi taisi olla viisi toistoa 230kg painoilla ja sitten oli myös pari muuta. Oikeastaan silloin kun asetin nuo kyseiset tavoitteet kyykkyyn niin oikeastaan tuo 230kg painoilla viisi toistoa oli silloisia tuloksia paljon lähempänä kuin kymmenen toistoa 200kg painoilla. En nyt muista tarkalleen ottaen koska nuo kyykyn tavoitteet asetin mutta olin jo tuolloin saanut tehtyä 230kg painoilla kolme toistoa kerran tai muutaman kerran mutta kymmenen toiston sarjaennätys taisi olla vielä tuolloin 170kg.

Asetin muutamia sarjaennätyksiä kyykkyyn sillä uuden kyykky ennätyksen 255kg tai 260kg hakeminen tuntui ja tuntuu jotenkin niin kaukaiselta. Myöskin ajattelin että pidemmät sarjat kuten 230kg painoilla viiden toiston saaminen ruokkisi edes nykyisen kyykky ennätyksen 250kg saamista. Ajattelin että jos alkaisin saamaan 230kg painoilla viiden toiston sarjoja tai edes sen sarjan niin tuon 250kg saaminen olisi taas helpompaa. Muutenkin nyt tavoitteena olisi saada 240kg painoilla ensimmäistä kertaa kolme toistoa kun tuossa keväällä sain pari kertaa tehtyä parin toiston sarjat.

Kesällä ennen kesäloman alkamista sain tehtyä ensimmäisen kerran 180kg painoilla kymmenen toistoa mikä merkitsi sitä että sain nostettua kymmenen toiston sarjaennätyksen 170kg painoista 180kg painoihin. Kesälomalla sain sitten nostettua kymmenen toiston sarjaennätyksen ensiksi 185kg painoihin ja toisella yrittämällä 190kg painoihin. Tuon 190kg painoilla kymmenen toiston sarjaennätyksen jälkeen sain tehtyä ketjukyykyssä 160kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa mutta muuten en ole kymmenen toiston sarjoja tehnyt.

200kg, 205kg, 210kg sekä 220kg painoilla olenkin sitten yrittänyt tehdä mahdollisimman pitkiä sarjoja ja alitajuntaisesti katsonut pystyisinkö saamaan sen kymmenen toistoa? Kuitenkin toistomäärät jäivät kesällä 200kg painoilla siihen seitsemään toistoon maksimissaan kunnes tänään sain sitten ensimmäistä kertaa kahdeksan toistoa mitä oikeasti hain. 205kg painoilla puolestaan sain tehtyä kuusi toistoa ja 200kg painoilla plus ketjut sain tehtyä ensimmäistä kertaa ensiksi kolme toistoa ja sitten kaksi kolmen toiston sarjaa.

Kun painot alkavat 2:lla oli se sitten normaalia kyykkyä tai kyykkyä ketjuilla niin toistomäärät jäävät yleensä 1 - 5 välille ja mitä enemmän tangossa on painoja niin sitä vähemmän tulee toistoja. Se täytyy kyllä sanoa että nyt kun olen tehnyt kymmenen toiston sarjoja niin olen alkanut tottumaan pidempiin sarjoihin niin fyysisesti kuin henkisesti. Se on ollut jopa erittäin vaikea siirtymä kun on tottunut tekemään yhden - kolmen toiston "sarjoja" niin pidempiin yli viiden toiston sarjoihin niin henkisesti kuin fyysisesti.

Huomasin kuitenkin sen että kun sain pohjalle muutaman pidemmän sarjan niin sen jälkeen pidempien sajrojen hakeminen jopa isommilla painoilla on ollut helpompaa vaikka niitä ei ole edes saanut. Osaan nyt lähteä tekemään kyykyssä isommillakin painoilla pidempiä sarjoja ihan vain sillä osaan ottaa erilaisen asenteen tekemiseen. Kun on tottunut tekemään sen yhdestä kolmeen toistoa niin sitä on oikeasti tottunut tekemään sen maksimissaan kolme toistoa. Sitten kun on saanut alle taas pidempiä viidestä kymmeneen toistoa niin sitä vain osaa sitten alusta saakka lähteä vain hakkaamaan niitä toistoja.

Asenne, tottumus ja valmius on asioita mitkä minulla on muuttunut kyykkyä tehdessä kun vertaan tekemistäni ennen kesälomaa ja kesäloman jälkeen. Kaikki sarjaennätykset mitä olen nyt seitsemän kahdeksan viikon aikana saanut tehtyä on vain ruokkinut minun itseluottamusta kyykätä paremmin. Olen kyllä myös huomannut sen pidemmistä sarjoista että kyllä se tekniikka vaihtelee sarjan toistojen välillä. Sarjaan mahtuu välillä hyviä, huonoja ja huonompia toistoja mikä vain johtuu itsellä siitä että teen pidempiä sarjoja eikä minun tekniikka tai pää kestä tehdä kaikkia toistoja samalla temmolla. 

Tempo on se asia mitä olen juurikin lisännyt pidempiä sarjoja tehdessä. Sen kyllä huomaa kun teen yhdestä kolmeen toistoa suuremmilla painoilla että pidän tekniikan paremmin kasassa toistojen välillä kun taas teen yli viiden toiston sarjoja niin toistot alkavat erota toisistaan enemmän. Tämä johtuu yksin omaan siitä että käytän nopeampaa tempoa kyykyssä kun teen pidempiä sarjoja sillä juurikin temmon ansiosta saan pidempiä sarjoja.

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.