Kysymys: Kuinka ihmiset uskaltavat ajaa ilman valoja pimeässä?

21.10.2023 - 09:34

Asia minkä nopeasti huomasin sen jälkeen kun aloin käymään Pitäjänmäen PTVGYM:lle aktiivisesti hieman yli puolitoista vuotta sitten? Pimeämpinä vuoden aikoina huomaa sen että jotkut ihmiset ajavat ilman valoja pimeässä. Tätät asiaa ei huomaa valoisempina ajankohtina mutta esimeriksi taas eilen Hehä 2:lla yksi vanha pieni auto ajoi ilman etuvaloja ja tullessani yksi pakettiauto ajoi Turunväylää Kehä 2:lla ainakin ilman takavaloja sekä pakettiauto oli vielä tumma eli vielä vaikeammin huomattavissa.

Tätä samaa on tullut nähtyä hieman yli puolitoista vuotta päivittäin. Iltaisin kun ajan Pitäjänmäen PTVGYM:lle niin joko mennessä tai tullessa Kehä 2:lla tai Turunväylällä joku idiootti ajaa pimeällä autolla. Kyllä näitä autoilijoita on tullut nähtyä vuosien saatossa aina silloin tällöin ympäriä Suomea mutta nyt tämä näky on ollut päivittäistä. Varsinkin tullessa PTVGYM:ltä kotiin niin se on vieläkin vaarallisempaa kun ajan kuitenkin treenin jälkeen väsyneenä eli ajaessa pitää oikeasti olla kunnolla tarkkana. Sillä oikeasti tuollaista pimeää autoa on todella vaikea havaita.

Onneksi kuitenkin Turunväylä sekä Kehä 2 on täysin valaistu ja ehkä siksi nämä pimeällä autolla ajavat autoilijat ovat liikkeellä kun reitti on valaistu. Ehkeivät he sitten lähtisi liikenteeseen jos itse ajoreitti olisi pimeä?

PTVGYM:llä tuli tehtyä rinta- & olkapäätreeni vaikka normaalisti minun olisi pitänyt tehdä selkätreeni. Kuitenkin viime viikolla tein poikkeuksellisesti kolme selkätreeni ja halusin vielä hieman säästellä alaselkää niin päädyin tekemään rinta- & olkapäätreenin. Toisaalta myöskin halusin tehdä olkapäitä sillä ne jäivät viime viikolla hieman vieläkin vähemmälle ja toisekseen halusin tehdä olkapäätreeniä juurikin PTVGYM:llä. PTVGYM:llä olen meinaan juurikin innostunut taas tekemään olkapäätreenejä mitkä muutoin ovat kyllä jääneet vähän sivuosaan.

Pitäjänmäen PTVGYM:llä on minulle itselleni hyvät ja mukavat laitteet olkapäätreeneihin kuten pystypunnerrus seisten (viikinkipunnerrus), pystypunnerrus viistosti sekä vipunosto sivulle laite. Juurikin näiden kolmen laitteen ansiosta olen alkanut tykätä tehdä olkapäätreenejä mitkä olen tehnyt rinta- tai penkki treenin yhteydessä. Joko siis teen pelkästään penkin ennen olkapäätreeniä tai sitten teen vielä penkin lisäksi jotain muita rintaliikkeitä kuten tällä kertaa rintaprässiä. Näistä tämän tyyppisistä treeneistä voisi paremmin kuvailla sitten varmaan punnerrustreeni?

Ai niin ja kaikki punnerrusliikkeet tulee tehtyä pysäytyksellä alhaalla. Alhaalla pidän pysäytyksen minkä itse ainakin huomaan ja tunnen mutta mitä videolla ei aina ei edes huomaa. Tällä tavalla saan pidettyä liikkeissä kontrollin että minä vien painoja eikä että painot vievät minua. Usein näkee juuri toisinpäin näissä kyseisissä liikkeissä että tehdään tempo edellä jotta liikkeisiin saadaan isoja painoja. Penkissä tämä näkyy persepumppauksena kuten myöskin viikinkipunnerruksessa missä näkee kun jaloilla otetaan vauhtia polvien avulla. Viikinkipunnerruksessa monella polvet ja jalat liikkuvat enemmän ja nopeammin kuin itse viikinkipunnerruslaite.

Pysätystekniikka ottaa aluksi aikansa oppia tekemään sillä ja kehitys voi tuntua vaikealta mutta kun siihen tottuu niin kyllä ne painotkin alkavat kasvaa. Pysätyksellä tehtäessä painot liikkeissä on paljon maltillisemmat mikä monelle ottaa egon päälle. Itse kuitenkin teen mieluusti pienemmillä painoilla kontrolloituja toistoja mitkä oikeasti alkavat polttamaan olkapäissä kun nopeita riuhtaisuja mitkä eivät tee joko mitään tai sitten hyvälle tuurilla niistä voi saada pumppia. Kuitenkaan en halua pystypunnerusliikkeessä tehdä myöskin reisiä kun jaloille minulla on ihan oma päivä milloin haluan tehdä oikeaa kyykkyä.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.