Kymmenen kilometrin lenkki alaselkä kipeänä sekä vatsa sekaisin

24.06.2017 - 15:36

Keskiviikon ajomatka Vammalaan oli liikaa alaselälle sillä kun nousin matkan päätteeksi autosta niin alaselkä oli ihan jumissa. Muutoin matkan aikana en huomannut mitään ihmeellistä, mutta heti kun nousin autosta niin huomasin selän olevan huonossa kunnossa. Näin ollen tiistain maastavedot tuntuivat lopulta alaselässä kunnolla vaikka luulin säästyneeni niistä. Huomasin kyllä jo 220kg viiden toiston sarjan jälkeen, että sarja otti alaselkään hieman sellaista iskua kun tekee isoilla painoilla ja hieman tekniikka kärsien. Kuitenkin kävin tekemässä floam rollerilla rullauksia treenin loputtua eikä seuraavana aamuna eli keskiviikkona selässä oikein tuntunut mitään ihmeellistä.

Kannattaa siis ottaa huomioon tämänkaltaiset asiat kun on tiedossa pidempi ajomatka tai muutenkin reissu. Tällöin kannattaisi välttää selkätreenin ja jalkatreenin tekemistä lähipäivinä. Minä en tietenkään tälläistä ajatellut yhtään tiistaina kun tein selkätreeniä. Olisi vain pitänyt pysyttäytyä alkuperäisessä suunnitelmassa tehdä selkätreeni ilman maastavetoa kun sitä hieman ennen treeniä jo mietin. Kuitenkin syystä tai toisesta en päätynyt tähän suunnitelmaan vaan lähdin lopulta yrittämään 220kg painoilla viiden toiston sarjaa minkä seuraukset ovat nyt huomattavissa.

Carmin connect 10km stats

Jotta selän kunto ei vaan heti paranisi niin kävin perjantaina juoksemassa pitkästä aikaa kymmenen kilometrin lenkin. Jo alusta asti alaselässä tuntui kipuja, mutta siitä huolimatta jatkoin matkaa. Oikeastaan lenkin loppuvaiheessa en huomannut alaselän kipua sillä tuntui enemmänkin sille, että alaselkä oli jo puutunut. Oikeastaan siinä jossain lenkin puolessa välissä alkoi sitten suurempi huoli. Nimittäin jotenkin normaaliin tapaan Vammalassa ollessa ja lenkkiä juostessa vatsassa alkoi tuntua sille, että kohta tulee kaikki alas vetenä. Välillä tuntui huonommalle ja välillä en huomannut tuota asiaa yhtään. Kuitenkin tämä asia oli suurempi ongelma kuin alaselän kivut.

Jos unohtaa alaselän kivun ja vatsan sekoilut lenkin aikana niin muutoin lenkki meni hyvin ja helposti. Tietenkään tämä lenkki ei ollut mitään vauhdin hurmaa vaan enemmänkin halusin katsoa miten pystyn juoksemaan kymmenen kilometriä pitkästä aikaa. Saa mennä varmaan melkein vuoden taaksepäin kun olen juossut näin pitkän lenkin. Muita ongelmia ei ilmennyt ja kunnon puolesta juoksun vauhti oli hyvä. Olen nyt muutoinkin juossut vain alle neljän kilometrin aamulenkkejä niin oli hyvä huomata, että kyllä se kymmenen kilometriä menee varsin "helposti" eli ei se kunto nyt ole niin paljon laskenut. Kuitenkin juoksukunnossa on kyllä parannettavaa jos haluaa juosta vauhdikkaammin, mutta näin äkkiseltään kyseisellä vauhdilla kymmenen - viidentoista kilometrin lenkissä ei näyttäisi olevan mitään ongelmia.

Garmin connect 10km stats

Lenkin jälkeen ennen saunaan menemistä kävin vielä tekemässä kävelylenkin ihan palautumisen kannalta. Kuitenkin melko pian lenkin jälkeen kun olin päässyt myös käymään wc:ssä niin jaloissa ja muutoinkin kropassa alkoi tuntumaan. Mihin enemmän ja mihin vähemmän. Tämän takia halusin päästä tekemään palauttavaa kävelyä, että jalat palautuisivat paremmin eikä ne menisi ihan kippuraan tai johonkin vastaavaan tilaan jossa ne vain jumittuisi. Yleensä olen vastaavaa tehnyt vain puolimaratonin jälkeen mutta tällä kertaa kyseessä oli pitkästä aikaa pidempi lenkki ja odotin muutoinkin saunaan menoa niin katsoin tuon olevan tällä kertaa hyvä ratkaisu.

En sitten tiedä mikä oli lenkin jälkeen, mutta tuntui sille että toisaalta oli nälkä mutta toisaalta ei. Tein ihan kunnon ruokaa saunan jälkeen mutta hyvin pian vatsa oli jo täynnä eikä minulle tuntunut oikein maistuvan ruoka. Ruuan jälkeen myös tuntui sille, että edes kun näin jotain ruokaa niin minulta meinasi tulla oksennus. Muutoinkaan en tiennyt loppuiltana olisiko minun parempi syödä vai ei sillä olo oli sillain hieman outo ja huono. Tuo lenkki laittoi kuitenkin kropan kovemmalle mitä oikeasti luulin. Syy taisi olla tottumuksen puute eli pitkästä aikaa pidempi lenkki olikin hieman pahempi kuin luulin tai sitten pieni osa taisi olla myös tuolla vatsan menemisellä sekaisin kesken lenkin. Tiedä sitten mikä oli tai sitten olin syönyt vain heikosti ennen lenkkiä minkä takia kroppa ei toiminut hyvin sillä tuossakin olisi ollut oikeasti parannettavaa. 

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.

Tästä on muutama viikko aikaa kun kävin yksi sunnuntai-ilta juoksemassa ilmeisesti 65m vetoja pesäpallokentällä. Tuona sunnuntaina en käynyt salilla niin päätin sitten käydä juoksemassa vetoja kentällä. Kävin juoksemassa vedot lähellä olevalla pesäpallokentällä missä on eräänlainen nurmimatto minkä päällä on hieman hiekkaa. Olen tässä viimeisien vuosien aikana kyseisellä kentällä käynyt monia kertoja juoksemassa mutta ikinä en ole oikein tiennyt mitä matkoja

Kirjoittelin tuossa jo aikaisemmin Garmin Venu 2 kokemuksia viikon käytön jälkeen ja ajattelin kirjoittaa niitä hieman lisää kun Garmin Venu 2 on ollut nyt käytössä useampien viikkojen ajan. Käytännössä olen pitänyt Garmin Venu 2 kelloa kädessä kokoajan paitsi kuntosalilla. Tiedän, että Garmin Venu 2 pitää sisällään ihan hyviä kuntosaliin liittyviä ohjelmia mutta tästä huolimatta olen käyttänyt Garmin Venu 2:sta kuntosalilla pari - kolme kertaa. Ihan vain sen