Kuumalla ilmalla kropasta on puhti pois

08.07.2023 - 11:08

Huomasin heti alkuviikosta kun lämpötila oli laskenut ja pihalla oli viileämpi että kroppani oli taas energisempi. Juhannuksen tienoilla kun muutama viikko oli kuumempaa niin kroppani oli veltompi ja kuntosalitreeneistä puuttui puhti. Tämä näkyi heikkoina treeneinä painojen suhteen kun kropasta oli veto pois mutta vastaavasti bodaus puolen treenaamiseen se ei vaikuttanut negatiivisesti. Oikeastaan taas tuntuu sille että kun pihalla on lämpimämpi niin bodaus treenit menevät hyvin ja painon pudotus onnistuu helpommin. 

Juhannuksen tienoilla en syönyt mitenkään puhtaasti mutta siitä huolimatta olen saanut painoa alas vaikka en ole niinkään sitä yrittänyt. Muutama vuosi sitten kun pidin 30-päivän hc-dieetin niin sekin sattui mukavasti kesäaikaan ja helle keleille. Tällöin sain jo ensimmäisellä viikolla 4kg pois, seuraavalla 2kg ja sitä seuraavilla parilla viikolla 1kg per viikko. Jotenkin vain aineen vaihduntani tuntuu toimivan niin paljon paremmin lämpimällä ilmalla kuin normaalilla.

Kuitenkin vaikka heti alkuviikosta huomasin että kroppa alkoi taas toimia paremmin ilman viilennyttyä niin alkuviikon treeneissä minulla ei kuitenkaan ollut meno päällä henkisesti. Minulta puuttui motivaatio sekä muutenkin tuntui sille että ei oikein kiinnosta. Se johtui vaan yksinkertaisesti siitä missä olin treenaamassa sillä loppuviikon treeneissä PTVGYM:llä itselläni oli eri meininki päällä.

Alkuviikosta en sitten lopulta edes keskittynyt isoihin painoihin mennä vaan aloinkin sitten keskittymään suhteellisen isoilla painoilla pidempiin sarjoihin. Tulin osittain myös tuohon ajatukseen ihan siltäkin kannalta että mitä sitä aina vain sitten hakata niitä samoja sarja ja toistomääriä samoilla painoilla mitä nyt olen pidempään saanut. Kun en kuitenkaan tuntenut olevani missään hyvässä kunnossa että saisin ihan niin hyvin nostettua kun parhaimmillani voisin.

On ihan eri hakata tyyliin 2x2 tai 3x3 ihan lähelle maksimi tuloksia kuin suhteellisen lähelle maksimi tuloksia. Olen kuitenkin viimeisen kahden vuoden ajan saanut hakattua noita samoja painoja ja toistomääriä jo tarpeekseni että nyt on aika välillä tehdä jotain muutakin. Sitä vain helposti jää hakkaamaan samankaltaisia treenejä viikosta toiseen odottaen että kyllä se kehitys sitten tapahtuu. Itse olen kuitenkin päässyt sellaisiin painoihin että ihan loistavat sarjat vaativat hyvän päivän eikä ne hyvät päivät voi olla joka päivä.

Muutenkin olen huomannut sen että kun olen keskittynyt tekemään yhden - kolmen toiston sarjoja niin kun edes yritän tehdä pidempää sarjaa niin se ei ole ihan niin helppoa. Pidempiä sarjoja vain pitää opetella tekemään että kroppa ja etenkin mieli osaa niitä tehdä. Siksi olen nyt viime aikoina yrittänyt tehdä vähintään yhden pidemmän sarjan treenin aikana jos en joka treenissä niin joka toisessa.

Yritän myös saada näillä pidemmillä sarjoilla kehitystä suurempiin painoihin ja mahdollisiin ykkösiin. Yritän saada nuo kahden - kolmen toiston sarjan isoilla painoilla viiden toiston sarjoihin kuten saada vaikinaistettua kyykyn 220kg sekä 230kg sarjat viiteen toistoon sieltä normaalista yhdestä - kolmesta toistosta. Samaa olen yrittänyt saada maastavedossa 250kg sekä 260kg painoilla saada useammin pidempiä kolmesta viiteen toistoa kun yhdestä kolmeen. Tämä hoituu yksinkertaisesti pidemmillä sarjoilla jotta kroppa tottuu tekemään pidempiä sarjoja.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.