Kuntosali vinkkejä: Älä kiirehdi - Pysäytyspenkki 240kg

03.07.2023 - 10:53

Nyt on vuoro antaa yksi tärkeä kuntosali vinkki mikä sopii moneen asiaan kuntosalilla ja mitä näkee ettei ihmiset noudata. Tämä asia on yksinkertaisesti se että älä kiirehdi. Yleisellä tasolla tämän näkee siinä että ihmisillä on niin jumalaton kiire kun he menevät kuntosalille että huh huh. Toiset ihmiset tuntuu juoksevan pukuhuoneesta salin puolelle ja tekevän kiireessä "treenin" ja juoksevan takaisin pukuhuoneeseen. Toisella tapaa huomaa kiirehtimisen siinä että liikkeet tehdään hätiköiden eikä sarjojen välissä pidetä taukoja vaan kiirehditään tekemään jo toista sarjaa. Kolmannella tavalla huomaa kiirehtimisen liikettä tehdessä kun toistot kiirehditään eikä tekniikkaan keskitytä. Viidennelle tavalla huomaa sen että on niin jumalaton kiire ehtiä tekemään mahdollisimman monta liikettä pienessä ajassa eikä ole aikaa viedä välineitä (painoja) omille paikoilleen.

Hirveä kiire kiire kiire. Mitä siitä hyötyy? Päin vastoin kiireestä johtuen treenaamisesta ei pysty nauttimaan sekä kun kiireessä tehdään asioita niin silloin myös loukkaantumisherkkyys on suuri. Kiireen myös huomaa siinä monilla ettei mitään lämmittelyitä tehdä ja hypätään suoraan melkein niillä painoilla tekemään millä tehdään sitten ne sarjat mitä ollaan tekemässä. Myöskin tuntuu sille että on tärkeää tehdä monta liikettä lyhyessä ajassa kun taas keskittyä muutamaan liikkeeseen ja keskittyä niihin.

Itsellä mennyt treenit muutamia kertoja nyt niin kun päässyt hyvään tulostasoon että lähisalilla en kerkiä tekemään kuin yhden liikkeen parin tunnin aikana kun olen salilla. Yleensä se on ollut kyykky jalkatreenissä eli kyykyn lisäksi en ole kerkinnyt tekemään muita liikkeitä kun sali on mennyt kiinni. Jos taas menisi aikaisemmin salille niin siellä olisi niin paljon ihmisiä että eihän siellä pystyisi edes tekemään mitään minkä lisäksi treeniin alkaisi jo menemään niin paljon aikaa että ei aina noin pitkään jaksa treenata.

Minulle nyt on riittänyt se että olen käynyt pari kertaa viikossa treenaamassa PTVGYM:llä missä olen sitten käyttänyt mahdollisesti enemmän aikaa. Se että käyttäisin monia kertoja pidempiä aikoja niin siitä ei ole hyötyä. Myöskin olen priorisoinut treenini näin että keskityn isoihin liikkeisiin ja käytän mielelläni koko tai lähes koko treeni ajan niihin jos on tarvetta. Sitä en aina voi tietää miten treenit menevät eli mikä on päivän kunto ja se vaikuttaa tietenkin siihen kuinka paljon aikaa pääliikkeeseen menee. On siis nimittäin ihan eri asia kun kulkee ja kun ei kulje niin aikaa kuluu siten enemmän tai vähemmän.

Nyt esimerkiksi tämän viikon keskiviikkona kyykky kulki taas paremmin niin päädyin tekemään 230kg painoilla. Tämän johdosta kyykkyyn kului enemmän aikaa jos olisin tehnyt treeniä esimerkiksi 200kg painoilla. Isot painot tarvitsevat pidemmät palautumisajat jos ei halua kiirehtiä ja haluaa myös saada toistoja tehtyjä. Hätäily aiheuttaa vain sen että ei saa toistoja tehtyä kun kroppa ei ole palautunut sekä tekniikka myös kärsii kun alkaa häitäilemään milloin myös loukkaantumisherkkyys on suurempi.

Nyt eilen perjantaina en tiennyt mitä odottaa treeniltä ja miten sen tulen tekemään. Se on kuitenkin on varmaa että en arvellut sen menevän lähellekkään niin kuin se meni. Kaikki alkoi siitä että en normaaliin tapaan mennyt PVGYM:lle vaan lähisalille. Toisekseen kuntosali oli niin täynnä että huh huh ja esimerkiksi kaikki normaalit penkit olivat käytössä ja minun oli tarkoitus tehdä penkkiä. Niinpä ajattelin sitten penkata ihan normaalissa räkissä kun en jaksanut alkaa odottelemaan ja ehkä ihan hyvä niin. Lopulta kun penkkasin niin kaikki tuntui menevän helposti ja hyvin minkä lisäksi tuttu oli samaan aikaan salilla niin sain sitten vielä hyvän spotin siihen päälle. Tämän johdosta tein sitten penkkiä slingshotilla ja kun tuntui menevän hyvin niin menin sitten niin isoihin painoihin kun tuntui menevän hyvin.

Päädyin lopulta tekemään 240kg painoilla jopa pysäytyksellä käyttäen slingshottia. Sain vielä spotterilta hieman apuja puoli välin jälkeen mutta olin tyytyväinen sillä tuntui että se tuli jatkuvasti ja hyvin. Kaikki toistot 200kg - 240kg välillä tuntui tulevan jatkuvana ja ilman ongelmia. Kuitenkin kaikki nousut ja painot tein siten että tekeminen tuntui tulevan hyvin eikä mikään tuntunut tulevan huonosti ja väkipakoin. 

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.