Kunnon rakentaminen rauhassa pysäytystekniikalla

01.12.2023 - 18:35

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

Oikeastaan tuo sama jatkui tällä viikolla mutta aloin ottamaan hieman enemmän itsestäni irti. Käytännössä tuo tarkoitti sitä että nostin joissakin liikkeissä painoja, jossain liikkeissä tein enemmän sarjoja ja yleisesti treeneissä aloin tekemään enemmän liikeitä. Kuitenkaan en palannut siihen menoon mikä oli ennen tuota taukoa ja täytyy kyllä sanoa että ei ole ollut kaipuuta edes siihen. Olen halunnut nyt ottaa vielä rauhallisemmin ja halunnut rakentaa tulos kuntoa rauhassa sekä tehdä asioita hieman eri tavalla.

 

Niin useasti näkee kanssa treenaajista ketkä ovat samoihin aikoihin useasti kuntosalilla että he tekevät sitä samaa treenistä toiseen ja painotkin tuntuvat olevan samoja. Itse en voi valittaa siinä mielessä että vaikka haluaisin ja yrittäisin tehdä erilaisia ratkaisuja välillä niin itse teen sitä samaa. Liian useasti teen varsinkin suuret liikkeet samoilla painoilla ja toistomäärillä tai lähestulkoon samoilla. Pääliikkeen jälkeen olenkin sitten tehnyt ne muutokset treeniin mitä olen tehnyt ja sen osalta treeneissäni onkin eroavaisuutta ja teen erilaisia asoita.

Oma ongelmani on kuitekin pääliikkeen tekeminen kun se menee aina lähestulkoon siihen samaan tai lähelle samaa. En syystä tai toisesta tee niitä muutoksia useasti. Ainoa missä tunnun tekevän muutoksia on penkki mutta kyykky ja maastaveto on mennyt lähestulkoon samalla kaavalla liian pitkään. Katson ja tunnustelen mikä se päivän kunto on ja sitten sen mukaan on tullut tehtyä 1-5 toiston sarjoja mahdollisimman isoilla painoilla. Se vain tosiaan johtaa siihen että painot ovat treenissä kun treenissä lähes identtiset niin kuin myös toistomäärät.

Kesällä pääsin tästä kierteestä hyvin eroon ja aloin tekemään penkissä, kyykyssä ja maastavedossa ihan erilaisia treenejä joita olin tehnyt. Kesän jälkeen jatkoin tätä trendiä mutta kyllä se hieman alkoi menemään taas siihen normaalimpaan suuntaan. Kuitenkin kesällä ja kesän jälkeen hakkasin kyllä niin paljon erilaisia sarjaennätyksiä että ei kyllä ihme että halusin sitten taas tuosta eroon. Minulle kun kuitenkin tuli pakkomieleeksi tehdä aina ennätyksiä minkä johdosta treenit alkoivat menemään huonolla tavalla väärään suuntaan.

Nyt kun olen tässä rakentanut treenejä rauhassa vailla miettimistä millä painoilla teen niin tekemiseni on ollut rauhallisempaa niin henkisesti kuin myös siis fyysisesti. Välillä tuntuu myös sille että en edes oikein treenaa mutta kyllä esimerkiksi keskiviikon jalkatreenin jälkeen jalat tärisivät ja olin todella puhki kun pääsin kotiin. Eli vaikka treenatessa ei tunnu ihan sille että paukuttaisin ihan niin kovaa niin kyllä sitä sitten on tullut tehtyäkin. Voi myös olla että omat kokemukseni ja odotukseni ovat vain niin korkealla että "vähäinen" ei tunnu oikein enää miltään.

Toisaalta olen nyt aktivoitunut käyttämään pysäytyksiä liikkeessä kun liikkeessä minkä johdosta liikkeisiin tulee otettua pienempiä painoja niin se kuorma ei ehkä tunnu samalle. Toisaalta pysäytyksien avulla muutoin tekeminen on tuntunut raskaalle. Vaikka teenkin siis pysäytyksiä nykyään lähes kaikissa liikkeissä niin pysäytykset eivät aina ole supistavassa päässä eli siinä raskaammassa. Useissa liikkeisä pidän pysäytyksen venytysvaiheessa ihan vain sen takia että saan pidettyä kontrollin liikkeessä. Kun pidän pysäytyksen jokaisen toiston välissä vaikka se oliskin venytysasennossa niin minulla pysyy kontrolli jokaisessa toistossa. Näin ollen painot pysyvät pienempinä ja tekeminen raskaampana kun en saa helpotettua liikkeen tekemistä temmolla. 

Tämän viikon keskiviikkona onnistuin viimein siinä mitä jouluna parin viikon ajan metsästin. Tälläkin kertaa en oikein siihen uskonut sillä maanantaina oli Super bowl yö ja pääsin viimein illalla vasta nukkumaan. Maanantaina sain kyllä penkissä tehtyä 200kg painoilla mutta muuten en oikein jaksanut tehdä muuta. Tiistaina oli vuorossa sitten laskettelua ja normaaliin tapaan olin todella väsynyt. Näin ollen keskiviikkona ei ollut mikään paras päivä lähteä tekemään kyykky treeniä näin unen ja palautuksen kannalta.

Tällä viikolla tuli taas käytyä pari kertaa laskettelemassa Ellivuoressa. Tämän viikon suunnitelmat muuttuivat moneen kertaan kun en ollut ihan varma minä päivänä tulen ja minä päivänä tulen lähtemään. Alunperin minun oli tarkoitus tulla viime viikon torstaina mutta päädyin lopulta tulemaan sunnuntaina mikä oli yhdessä vaiheessa se suunnitelma. Myöskin jossain vaiheessa mietin lauantaina tulemista mutta siinä vaiheessa kun mietin lauantaita niin sunnuntai kuulosti paljon paremmalle. Minulla oli siis "normaaliin" tapaan hieman erilaisia suunnitelmia milloin tulen ja milloin lähden.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä niin jollain Audilla oli taas kiire mutta eipä se yllätä. Ensiksi hän meni minun ohi työmaa-alueella missä oli 30km/h rajoitus ajamalla 60-70km/h. Eipä mennyt kauaa kun kuitenkin pian ajoin hänen perässään kun hän joutuin ajamaan jonkun perässä hiljaa. Eipä siis auttanut hänen ylinopeutensa yhtään mitään. Lopulta hän sitten kääntyi samasta risteyksestä kun minä ja tuli samaan parkkihalliin.

Kirjoittelin tuossa vähän aika sitten kuinka toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalilla ja täytyy kyllä taas hieman kertoa eilisestä. Sama ihminen oli taas kyseessä mistä tuo kyseinen toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalille sai alkunsa. Ensinnäkin tällä viikolla maanantaina kuntosalilla niin menin räkkivedon tekemisen jälkeen yläkertaan niin tietenkin tämä kyseinen ihminen tuli jostain pukuhuoneesta / wc:stä juuri siihen minun eteeni portaisiin. Halusin suosiolla jättää hieman eroa häneen etten nyt ihan perässä kävellyt portaita mutta siitäkin huolimatta vaikka kävelin perässä niin haju oli valtaisa. Siis kun ihminen kävelee portaita toiseen kerrokseen ja niihin portaisiin jää hetkeksi sellainen yököttävältä haiseva hajuvana minkä läpi pitää mennä niin ei se mukavaa ole.

Perjantaina kun bussit ei ilmeiseti kulkenut niin PTVGYM:llä ei teinejä illalla näkynyt ja muutenkin perjantai-ilta oli muutenkin rauhallisempi kuin normaalisti. Oli kyllä ihan mukava olla PTVGYM:llä kun sitä huutoa ja varsinkaan vitun huutamista ei kuulunut. Lauantai-iltana huomasi että bussit olivat taas kulkeneet ja teinit olivat palanneet PTVGYM:lle. Tämän huomasi siis siitä että roskikset ja niiden vierustat olivat täynnä tyhjiä energiajuomia sekä laitteet ja painot olivat ihan sekaisin.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan?