Kunnon kyykky treenissä jalat menevät kyllä pumppiin ja muihin liikkeisiin ei tarvitse painoja käyttää

29.09.2023 - 23:09

Olen nyt huomannut kesälomasta alkaen jalkatreenien osalta että kun olen tehnyt yhden tai useamman kunnollisen sarjan niin eipä kyseiseen jalkatreeniin tarvitse oikeasti hirveästi muuta tehdä. Jalkatreenin ei tarvitse olla mitään viiden - kuuden liikkeen sitä tätä ja tota treenejä vaikkakin mitä useampia liikkeitä tekee niin sitä monipuolisempi treenistä tulee. Minulla menee siis yleisesti kyykyn tekemiseen puolesta toista tunnista kahteen tuntiin riippuen mihin ja millaisilla painoilla kyykkyä teen. Normaalisti tämän lisäksi tulee vielä tehtyä muita liikkeitä paitsi nyt tässä kesän aikana muutama jalkatreeni on jäänyt pelkkään kyykkyyn.

Esimerkiksi nyt kun olen tehnyt jalkatreenejä joissa olen tehnyt kyykyssä 200kg painoilla kymmenen toistoa, 160kg sekä 170kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa ja esimerkiksi nyt keskiviikkona 175kg painoilla plus ketjut kaksi kertaa seitsemän toistoa niin noiden sarjojen jälkeen olen ollut todella puhki. Usein noiden kyseisten kyykky treenien jälkeen en ole välttämättä tehnyt mitään muuta tai jos olen niin pienillä painoilla. Kun olen tehnyt edes yhden tuollaisen todella kovan kymmenen toiston sarjan tai muuten isoilla painoilla pidempiä sarjoja niin olen ollut niin puhki etten ole edes viitsinyt jatkaa treeniä.

Kun olen kunnolla tehnyt kyykyn niin jalkani ovat myös oikeasti niin pumpissa että tuntuu sille että olisi tehnyt oikeasti myös bodaus treeniä vaikka keskittyminen on ollutkin voimailuissa vaikka pidempiä sarjoja on tullut tehtyä. Tämä on toistunut kun olen nyt kesän aikana aktivoitunut tekemään pidempiä sarjoja sillä esimerkiksi ennen tätä kesällä alkanutta jaksoa niin tyyliin 220kg tai 225kg painolla tehdyt kolme kertaa kakkoset tai kolmoset eivät ihan samaa tuottaneet.

Näin jälkeenpäin kyllä osaan sanoa että kun tein kovia yli 200kg kyykky treenejä kovempia yhden - kolmen toiston yhdestä kolmeen sarjoja niin tuntemus ei ollut samankaltainen. Tuolloin kyllä tekeminen tuntui jaloissa ja kropassa mutta pystyin "ihan" hyvin tekemään myös muita liikkeitä hyvin ja isoilla painoilla kuten hack-kyykkyä tai vyökyykkyä. Kuitenkin kun olen nyt tehnyt kovemmilla painoilla yli viiden toiston sarjoja niin tätä vastaavaa ei ole pystynyt välillä oikein toteuttamaan.

Olen siis tehnyt jalkatreenejä jotka olen lopettanut puolen toista tunnin kyykyn jälkeen kun olen tajunnut että kroppa ja jalat ovat siinä kunnossa ettei ole mitään järkeä jatkaa treeniä. Olen nyt myös tehnyt kesän aikana ja jälkeen treenejä joissa olen tehnyt kovan sarjan kyykkyä minkä jälkeen olen tehnyt myös muita liikkeitä. Tuolloin muiden liikkeiden painot vain ovat olleet paljon normaalia pienemmät. Esimerkiksi tuossa viime viikon lauantaina tein kyykkyä 230kg painoilla minkä jälkeen tein vyökyykkyä ja hack-kyykkyä 20kg painoilla per puoli. Ei edes tarvinnut niin kuin miettiäkkään painojen lisäämistä sinne 40kg tai 60kg painoihin per puoli.

Tämän viikon keskiviikkona jatkoinkin kovan kyykyn jälkeen jalkatreeniä mikä johti puolestaan siihen että vielä seuraavana päivänä en ollut palautunut treenistä. Tein aluksi kyykkyä 175kg painoilla plus ketjut kaksi seitsemän toiston sarjaa. Ajattelin aluksi että tämä riittää mutta jostain syystä jatkoin vielä treeniä vyökyykyllä ja maatenjalkaprässillä missä molemmissa liikkeissä käytin niin isoja painoja kun vain jaksoin. En lähtenyt säästelemään kummassakaan liikkeessä kyykyn jälkeen ja tämän kyllä huomasin heti kun pääsin kotiin kuntosalilta ja vielä seuraavana päivänä kun heräsin.

Tuo keskiviikon jalkatreeni missä päätin tehdä vyökyykkyä sekä maatenjalkaprässi kovan kyykyn jälkeen oli kropalleni oikeasti niin kova että siitä otti pari päivää palautua. Kävin kyllä torstaina tekemässä normaalin treenin mutta tunsin kyllä että en ole ihan kunnolla palautunut. Nyt perjantaina tunnen vasta että olisin alkanut kunnolla palautumaan tuosta treenistä. Olen vastaavia kokemuksia kyllä tässä kokenut ja siksi olen nyt päättänyt jättää välillä jalkatreenit pelkkään kyykkyyn.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.