Kroppani kerää todella helposti ja nopeasti painoa

15.03.2021 - 10:37

Kirjoittelin viimeksi kuinka treenimotivaationi on kadonnut rajoituksista johtuen kun kuntosalille pääsee suurin piirtein kolmena päivänä viikossa tekemään tunnin treenin. Vielä sen lisäksi minulla on ollut jo parisen viikkoa keittiöremontti menossa eli olen ollut sen aikaa ilman keittiötä. Tästä johtuen olen tilannut ruokaa milloin mistäkin mutta pääasiassa ei niin terveellistä ja puhdasta. Tästä johtuen olen huomannut niissä muutamissa kuntosalitreeneissä joita olen päässyt tekemään, että salivyön laittaminen on alkanut olemaan jo vaikeampaa.

En tajua miten niin helposti ja nopeasti painoni alkaa nousemaan kun syö hieman ohi ja jättää päivittäisen kuntosalilla käynnin väliin. Oma kroppani ei vain siis kestä sitä, että alan syömään hieman ohi ja jätän treenejä väliin, mutta tämä ei ole mitenkään uutta. Olen huomannut tämän vuosien saatossa muutamia kertoja kuinka helposti kroppani kerää painoa helposti ja nopeasti heti kun alan luistamaan syömisessä ja tai treenaamisessa.

Kuulen kuntosalilla monesti eri ihmisiltä kuinka heillä on vaikeata saada nostettua painoa mutta minulle se on normaalia. Olikohan se parisen vuotta sitten kun minulla oli putkiremontti ja olin evakossa kolmisen kuukautta niin ajattelin aloittaa massakauden. Siinä taisi mennä pari kuukautta niin painoni oli nuossut kymmenen kiloa enkä ollut edes niin pahasti mielestäni syönyt. Tuo kerta oli ihan tarkoitettu massakausi mutta se jäi kyllä ainoaksi. En saanut treeneihin yhtään enempää tehoa eikä painot liikkeissä nousseet vaan pikemminkin treenit alkoivat menemään huonommin. Heti kun ryhdistäydyin ja sain painoa selvästi alaspäin niin treenit alkoivat menemään paljon paremmin.

Vuosi sitten kun rajoitukset ja suositukset alkoivat ja olin salilta pois neljä viikkoa niin tuolloinkin painoni nousi tuon neljän viikon aikana selvästi vaikka kävin päivittäin kävelemässä ja aloitin jopa juoksemisen. Siinä meni muutamia viikkoja niin paino alkoi menemään alaspäin. Nyt on siis nähtävissä ihan samaa vaikka tilanne ei ole kuitenkaan ihan identtinen. Kuitenkin kun aloin näkemään ja tuntemaan salivyön menevän huonommin kiinni niin päätin aloittavani uuden projektin. Toisaalta näitä projekteja on tässä vuosien saatossa ollut ja mennyt eikä yksikään ole päässyt neljän vuoden takaiseen.

Kun keittiöremonttini on viikon kuluessa valmis niin palaan normaaliin ruokavalioon ja yksi asia on saada normaalilla ruokavaliolla paino alaspäin. Toinen suurempi muutos on se, että olen päättänyt alkaa juoksemaan normaaleja lenkkejä ja tai intervalleja sekä mäkeä. Nyt varsinkin jos ja kun salille pääsee pidempään ajan jaksoon vähemmän tai saati ollenkaan. Tämä avaa enemmän aikaa tekemään muita harjoitteita kuten juoksemista. Nyt vielä keli on hieman mitä on mutta olen jo käynyt vetämässä pari pienempää juoksulenkkiä. Tuolla sohjossa ei vain ole ihan niin kiva ja hyvä juosta saati mennä tekemään vetoja tai juosta mäkeä. Toivonkin, että lumet sulaisivat mahdollisen nopeasti tai löytäisin hyvän kohdan missä voi vetää vetoja tai mäkeä.

Viime syksynä / alku talvena asetin itselleni jälleen painonpudotus tavotteita mutta jäin niistä kaus. Tiedän sen perusteella taas enemmän mitä pitää tehdä toisin. Tällä kertaa ajatukset ovat kuitenkin nostaa aerobista kuntoa ja varsinkin juoksukuntoa niin silloin myös juokseminen on mukavampaa. Muistan kyllä sen, että kun juoksukunto oli hyvä niin silloin juokseminen oli paljon mukavampaa ja helpompaa jopa huonoina päivinä. Kunhan vain malttaisin ottaa rauhallisen aloituksen enkä lähteä liian nopeasti tekemään liikaa mikä johtaa helposti koko asian lopettamiseen. 

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.