Konto akustiikkalevy kokemuksia kuukauden käytön jälkeen

25.10.2022 - 23:48

Hommasin Konto akustiikkalevyt hieman yli kuukausi sitten mistä kirjoitin jo ensimmäiset Konto akustiikkalevy kokemuksia. Nyt kun Konto akustiikkalevyt ovat olleet seinissä kuukauden niin olen ehtinyt katsomaan enemmän sarjoja, elokuvia sekä kuunnellu musiikkia niiden kanssa. Oikeastaan mitään suurempaa eroa en ole huomannut ensimmäisien päivien kokemuksien ja tämän hetken väliltä mutta viimeisien elokuva katseluiden perusteella näin on.

Hommasin siis Verkkokauppa.comista 2cm paksuisia Konto akustiikkalevyjä 10 kappaleen paketin "extemporeen". Extemporeen voi sanoa sinällään että ostopäätös tapahtui nopeasti mutta toisaalta olen akustiikka levyjä miettinyt todella pitkään mutta en saanut tehtyä päätöstä minkä valmistajan ja kuinka paljon? Kävin jopa Tampereen Hifihuoneella joskus pari - kolme vuotta sitten katsomassa oikein paikan päällä muutamaa akustiikkalevyä miltä ne oikeasti näyttävät. Tuolloin jopa olin oikeasti hankkimassa akustiikkalevyjä mutta en lopulta raskinut niitä ostamaan.

Olohuoneen seinät ovat pääosin kiveä minä johdosta huoneessa kaikuu hieman vaikka olen vuosien saatossa lisännyt erilaisia esineitä ja tavaroita olohuoneeseen kuten tauluja. Kaikki tekemäni muutokset olohuoneessa ovat parantaneet huoneen akustointia mutta vasta kun sain Konto akustiikkalevyt seinille niin eron todellakin huomasi. En sen paremmin suunnitellut levyjen paikkoja vaan menin tuon kymmenen kappaleen määrän mukaan ja asensin akustiikkalevyjä huoneen muiden esineiden mukaan tasaisesti.

Ensimmäisenä erona huomaa basson mikä ei enää karkaa nurkkiin. No oikeasti ensimmäinen asia oli kalibroin Denonin vahvistimella kaiuttimia Audyssey:llä niin äänikäyrät näyttivät erilaisille. Erot eivät olleet koko matkalla mutta muutamissa käyrän kohdissa näkyi selviä eroja ennen ja jälkeen Konto akustiikkalevyjä. Tämän jälkeen ensimmäinen kuultava asia minkä erotin oli juurikin tuo basso. Basso toistuu nyt paljon selvemmin ja paremmin Q Acoustics Concept 40 kaiuttimista että luulisi minulla olevan uudet kaiuttimet.

Sama koskee myös yleistä äänenlaatua niin musiikissa kuin elokuvissa. Konto akustiikkalevyjen jälkeen tuntuu sille, että olisin oikeasti päivittänyt kaiuttimet hieman parempiin. Ero on oikeasti niin selkeä että sen kuulee todella helposti. Siksi olenkin nyt miettinyt miksen aikaisemmin hankkinut akustiikkalevyjä kun ne oikeasti paransivat äänenlaatua niin merkittävästi? Konto akustiikkalevyt ja niiden avulla parempi äänenlaatu on saanut minut jälleen katsomaan elokuvia hieman aktiivisemmin. Samoin on käynyt myös musiikin kanssa vaikka musiikin puolella hankin uuden levysoittimen kesällä. Tämän johdosta aloinkin kesän jälkeen kuuntelemaan enemmän vinyyleitä ja vähemmän Tidalia.

Yksi asia minkä olen nyt vasta myöhemmin huomannut tarkemmin on Dolby Atmos ääniraita elokuvissa. Elokuvat joissa on Dolby Atmos ääniraita ja varsinkin hyvä sellainen niin kuulostaa vieläkin paremmalta. Minulla kun on käytössä upfiring (kattoon ampuvat) Atmos kaiuttimet niin Konto akustiikkalevyjen ansiosta ääni ei lähde kiertämään liikaa. Luulen että ennen akustiikkalevyjä Atmos kaiuttimien ääni lähti kiertämään jolloin se söi Atmos kaiuttimista lähtevää ääntä mikä heikensi "3d ääni" efektiä. Tuossa viime viikonloppuna kun tuli katsottua uusi Top Gun Maverick sekä uusiksi Mission: Impossible – Fallout niin ääniraidat vain kuullosti paljon paremmalta ja enemmän "3d-ääneltä".

Konto akustiikkalevyt paransivat Q Acoustics Concept 40 kaiuttimien bassoa sekä yleistä äänenlaatua minkä lisäksi Dolby Atmos ääniraidat kuulostavat enemmän "3d-äänelle" eli paremmalle. Ainoa asia mikä akustiikkalevyissä on huono on se, että ne ovat sitten tuossa seinällä näkyvillä ja jos niistä ei tykkää tai halua seinälle niin se voi olla jopa estävä tekijä. Onneksi Konto akustiikkalevyt näyttävät luonnossa paljon paremmilta kuin kuvissa.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän. 

Laittakaa ylös päivämäärä 16.-17.9.2023 niin kuin minunkin on tarkoitus sillä tuolloin on tämän vuoden Hifimessut sekä Habitare. Habitare alkaa muutamaa päivää aikaisemmin eli onko nyt keskiviikosta -sunnuntaihin vai normaaleille kävijöille torstaista - sunnuntaihin mutta Hifimessut ovat vain viikonloppuna. Vielä ei ole tullut mitään sen parempaa infoa mitä siellä on saati lipun hintoja mutta normaalisti Habitare lipulla on päässyt kumpaankin tapahtumaan. 

Kirjoittelinkin tuossa jo ensimmäisen kirjoituksen uudesta päätevahvistimesta minkä ostin tämän viikon alussa ja mitä nyt tulin loppuviikoksi asentamaan ja kokeilemaan. Ensimmäinen ilta ja toisen päivän aamupäivä menikin tosiaan tuon NAD C298 päätevahtimen liittämiseen Denon x3600H kotiteatteri vahvistimeen. Kuten ensimmäisessä kirjoituksessa NAD C298 olen käynyt asiat jo läpi. Kuitenkin nyt viimein olen päässyt kuuntelemaan NAD C298 päätevahvistinta niin vinyyleiden, Node 2i, HBO Max:in sekä parin 4K bluray elokuvan kanssa.

Riaa-korjainta / phono päätettä olen miettinyt aina siitä asti kun päivitin levysoittimeksi Rega Planar 3:n viime kesänä. Tuon hankinnan jälkeen minun oli tarkoitus ostaa Regan oma Rega phono box mitä nytkin oli käytännössä tarkoitus hankkia. Kuitenkin minulle tarttui nyt käteen Musical Fidelity LX2-LPS riaa-korjain / phono pääte mikä ei kuitenkaan ollut minulle ihan tuntematon tapaus.