Kolme treeniä suuremmilla painoilla mitä seurasi "kevyempiä" treenejä

12.07.2019 - 21:41

Viikon tauon jälkeen treenit ovat menneet todella hyvin enkä ole huomannut mitään ihmeellistä suuntaan tai toiseen. Alussa ei ollut mitään hakemista sillä eihän tauko ollut kuin tuo viikkoa. Toisekseen en ole huomannut mitään eroa hermotuksen kanssa ennen tai jälkeen tauon. En ole tuntenut mitään sellaista, että treenit ottaisivat paremmin perille mikä on yleinen vaikutus pidemmän tauon jäljiltä. En ole siis saanut mielestäni treenejä osumaan yhtään sen tehokkaammin nyt kuin ennen taukoa. Muutoin voimatasot ovat kyllä pysyneet korkealla jokaisessa treenissä minkä johdosta kolmen treenin jälkeen olen tehnyt pari treeniä hieman "säästellen".

Maanantaina treenit alkoivat jalkatreenillä missä tuli tehtyä kyykkyä ja pääsin aina 210kg painoihin joilla tein neljän toiston sarjan. Tämän jälkeen treeni jatkui ihan normaalisti ja tein loput jalkatreenin liikkeistä suuremmilla tai pienemmillä painoilla. Tiistaina oli vuorossa selkätreeni missä tuli tehtyä maastavetoa 260kg painoilla jolla tein yhden kolmen toiston sarjan. Tämän jälkeen katsoin paremmaksi olevan parempi lopettaa maastaveto siihen ja tehdä loput selkätreenin liikkeistä. Maastavedon jälkeen tein vain ala- & ylätaljaa useita sarjoja pienemmillä ja suuremmilla painoilla. Keskiviikkona olikin sitten vuorossa rintatreeni ja penkki missä tein 210kg painoilla kolme viiden toiston sarjaa slingshottia käyttäen. Tämän lisäksi tein hieman pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja minkä jälkeen tein loput rintatreenin liikkeistä enemmänkin pienillä painoilla ja pidemmillä sarjoilla.

Kyykkyä 210kg painoilla, maastavetoa 260kg painoilla sekä penkkiä 210kg painoilla kolmen päivän sisään on mielestäni ihan hyvä suoritus. Kyykky ja maastaveto tuli tehtyä ihan normaalilla tyylillä mutta penkissä käytin tosiaan slingshottia, että penkki ei ollut ihan niin sanotusti normaalia tekemistä eli sinällään en tehnyt jokaista suurta liikettä 200kg painoilla. Tämä kolmen päivän rupeama laittoi minut miettimään hieman tulevaa torstaista lähtien ja päätös oli tehdä seuraavat treenit hieman kevyemmin. En nyt kuitenkaan jaksa tehdä ihan jokaista treeniä samoilla tai lähelle samoja painoja sillä kroppa alkaa vain jossain kohtaan antamaan periksi.

Tämä tuli huomattua torstaina kyykyssä missä alaselkään tuli kyykätessä hieman painetta vaikka teinkin valtaosan sarjoista 100kg ja 140kg painoilla. Tällä kertaa tuo 140kg painot tuntuivat juurikin hyvälle ja teinkin sillä usean 5 & 7 toiston sarjan kunnes tekniikka alkoi hajoamaan väsymyksen seurauksena. Alaselän paine mikä tuli kyykätessä lähti seuraavassa liikkeessä pois mikä oli etureisikone. Tätä seurasi yhden jalan takareisilaite seisten eikä alaselän paineesta ollut enää tietoakaan.

Perjantaina oli vuorossa penkki missä tuli tehtyä pysäytyspenkkiä 160kg painoilla kolme seitsemän toiston sarjaa slingshottia käyttäen. Noiden kolmen sarjan jälkeen tein vielä 140kg painoilla yhden kahdenkymmenen toiston sarjan myöskin slingshottia käyttäen. Tämän jälkeen vuorossa oli olkapäiden treenaaminen missä käytin jokaisessa liikkeessä pieniä painoja ja vähintään 15 toiston sarjoja.

Tämänkaltainen tyyli sopii itselleni hyvin ja käytänkin tämänkaltaista sekoitusta suurien painojen ja pienempien painojen kanssa. Yleensä vain nuo pienemmillä painoilla tehdyt treenit epäonnistuvat kun lähden syystä tai toisesta käyttämään suurempia painoja vaikka päivän kunto ei edes riittäisi. Sitä vain joskus ajattelee jaksavansa treenata suuremmilla painoilla kuin millä kykenee. Jotenkin vain taivun suurempiin painoihin treenin aikana kun sitä jotenkin ajattelee saavansa kehitystä paremmin sillä tavalla vaikka niin ei oikeasti ole. Päin vastoin sillä olen saanut tehtyä juurikin parempia treenejä sen jälkeen kun minulla on ollut taustalla "kevyempi" treeni. 

Kevyemmällä treenillä en tarkoita sitä, että treenissä lähdetään liian paljon lepsuilemaan vaan treeni pitää olla kuitenkin sopivalla tapaa raskas. Suhteessa pienemmät painot mutta enemmän toistoja ja tai sarjoja. Yksi tapa voi olla myöskin autetut toistot kuten itse käytän penkissä slingshottia tai kyykyssä / maastavedossa kuminauhoja toistojen saamiseen mikä helpottaa toistoa. Painoissakin on parempi olla huomattava ero eikä vain mikään kymmenen tai kahdenkymmenen kilon ero. 

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa.