Kolme liikettä aamutreenissä sekä kolme liikettä iltatreenissä

16.11.2016 - 12:06

Eilen aamulla kävin tekeen aerobisen treenin kuntosalilla eli perus kuntopyörää 30 minuuttia jonka jälkeen vatsoja ja leuanvetoa superina putkeen. Kuntopyörän ohjelma oli mäkiohjelma, mutta tällä lisäsin vastusta. Tämä tarkoitti yleisesti raskaampaa mäkimaastoa kuin normaali mäkiohjelma ilman vastuksen nostamista. Tällä kertaa mäkien huiput olivat jo raskaan tuntuisia joilla polkeminen oli jo raskaampaa. En muista paljonko lisäsin vastusta, mutta se ei ollut vielä niin paljoa kuin joskus aikoinaan jolloin poljin aktiivisemmin. Vastuksen laittaminen oikeaksi on tärkeä asia sillä kuten mikä tahansa muukin treeni voidana pilata liian suurella tai liian pienellä vastuksella. Tätä voisi hyvin verrata suoraan kuntosalitreenien paino valintoihin. Liian suurilla tekemisestä ei tule pitkässä juoksussa mitään ja kaikki voimat menevät heti alussa. Liian pienillä tekeminen on liian kevyttä ja kuntopyörällä tämä tarkoittaa, että sitä ei voi edes polkea tai polkimet menevät käytännössä tyhjää. Tosin kuntopyörällä on helppo korjata vastusta sopivammaksi jos huomaa vastuksen olevan liian pieni tai liian iso.

Suuremman vastuksen eron huomasi ohjelmaan jolloin en vaihtanut vastusta ja lähdin tekemään ohjelmaa yleiseti nopeammalla temmolla. Lähinnä mäkien huippuissa huomasi todellisen eron jolloin raskaammalla vastuksella joutui paljon enemmän rutistamaan. Jos en muista väärin niin kyllä tänään sain paremman hienkin päälle kuin pienemmällä vastuksella tekiessäni. Tämä voi myös johtua 30 minuutin ohjelmasta ja nykyisestä kuntopyörä kunnosta jolla en vain jaksa vetää yhtäjaksoisesti kovaa 30 minuuttia. Tällöin on joko mäkien huipuilla tai alhaisimmilla kohdilla vain rauhoitettava vauhtia. Ja kuka nyt muutenkaan jaksaisi vetää 30 minuuttia kuntopyörää täysillä kuin alanharrastaja? Juuri siksi tykkäänkin tehdä joko mäki- tai intervalliohjelman jolloin tuo 30 minuuttia ei ole ollut tasapaksua polkemista. 

Aamutreeni selkä

Minulla oli jo eilen ja myöskin aamulla huomasin vielä olevan jalat tukossa tiistain jalkatreeneistä. Varsinkin pohkeet ovat olleet jumissa ja niissä muutenkin tuntuu pohkeiden tekeminen tiistailta. Olen yrittänyt niitä venytellä treenin aikana ja jälkeen, mutta tuntuu vain että se on auttanut vain hetkellisesti. Toisaalta on nyt hyvä nähdä se että tiistain treenit ovat menneet hyvin takareisien osalta joissa myös tuntuu treenit sekä pohkeiden. Lähinnä pohkeissa ehkä osui oikeaan uusi tyyli tehdä pohkeita smith-laitteessa 10kg levyjen sekä puulankun päällä joka tarjosi sopivan korkeuden liikkeen tekemiseen.

Paikkojen ollessa aamulla jumissa sekä muutenkin olin aika epätietoinen aamulla kuntosalille päästyäni mitä alan tekemään. Olin yrittänyt miettiä liikkeitä, mutta en ollut päässyt oikein mihinkään lopputulokseen. Minulla on ollut vielä tällä viikolla alaselässä jotain, mutta tämäkin on ollut paranemaan päin selvästi. Tämän vuoksi ajattelin jättää maastavedon sekä good morning väliin jotta alaselälle ei tulisi liikaa rasitusta. Tämä puolestaan johti vieläkin suurempaan kymymkseen mitä tulisin tekemään aamutreenissä jos jättäisin kyseiset liikkeet tekemättä?

Kuinka ollakkaan aloitin aamutreenin maastavedolla jälleen kerran vaikka minun oli tarkoitus jättää se väliin. Minulle vain maastaveto on tärkeä liike selkäpäivänä joten se on hyvin vaikea jättää kokonaan tekemättä. Päätin tehdä tänä aamuna hieman pidempiä sarjoja pienemmillä painoilla kuten viime viikollakin. Ajattelin välillä olevan parempi tehdä maastavedossa myös pidempiä kymmenen toiston sarjoja eiäk aina vain tehdä niitä viiden - seitsemän toiston sarjoja. Painoja laitoin tänä aamuna 100kg ja ajattelin sen olevan sopiva myöskin alaselälle. Hieman siellä alaselällä tuntui jotain sarjojen jälkeen, mutta ei läheskään sellaista mitä isommilla painoilla pari viikkoa sitten. Alaselkä on siis tulossa kuntoon pikkuhiljaa ja olen tämän pienen kivun vain huomannut jalkapäivänä kyykkyliikkeissä ja selkäpäivänä maastavedossa sekä joissakin muissa liikkeissä joissa tarvitaan alaselkää enemmän. En sitten tiedä vaikuttiko vielä tänä aamuna Super Bowlin jälkeiset nukkumiset sun muut, mutta tänään tuntui maastavetoa tehdessä se, että tehot olivat kadoksissa. Painot olivat tänään oikeat koska jaksoin tehdä niillä, mutta tuntui vain siltä että paljon suuremmilla ei olisi noussut. Tai sitten kyseessä oli vain kymmenen toiston sarjojan tuottama extra väsymys kuten aina kymmenen toiston sarjoja tehdessä. Minulle kun tuntuu maastavedossa kymmenen toiston sarjat paljon raskaammilta kuin esimerkiksi seitsemän toiston sarjat.

Maastavedon jälkeen oli tarkoitus tehdä t-soutua, mutta en löytänyt sopivaan kahvaa juuri silloin joten päätin tehdä ihan normaalin kulmasoudun tangolla. Jatkoin kulmasoudun tekemistä vastaotteella sekä kahdenkymmenen toiston sarjoilla joten tämä aamu ei mennyt ihan sillain kuten muut ovat menneet. Isoilla painoilla kymmenen toiston sarjoja vaan pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja. Saa siis nähdä mitä iltatreeni tuo tullessaan eli kääntyykkö rytmi aamulla kymmepä ja illalla kahdenkymmenen toiston sarjoja päittäin vain jatkanko illalla aamun trendiä eli pitkiä sarjoja. Kulmasoudun jälkeen tein vielä Lat Rope Yankerssia jossa käytin myöskin kahdenkymmenen toiston sarjoja.

Selkätreeni aamu

  • Maastaveto 3x10 100kg
  • Kulmasoutu tanko 3x20 80kg
  • Lat Rope Yankers 3x20 60kg

[[{"fid":"335","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":375,"width":500,"class":"media-element file-default"}}]]

Iltatreeni selkä

OIkeastaan tänään ensimmäistä kertaa tuplatreenien aikaan aloin miettimään onko tuplatreeneissä järkevä mennä illalla tekemään noin puolentunnin treeni. Aamulla tuli tehtyä kolme liikettä ja treeni oli kestoltaan noin puolituntia. Aamulla ajattelin iltatreenissä olevan myöskin kolme tai neljä liikettä. Päätin myös aamulla jättää tänään väliin risikkäistaljassa tehtävän supersetin kun halusin pitkästä aikaa tehdä normi alataljaa. Tiesin jo aamulla iltatreenin keston olevan lyhyempi kuin normaalisti ja aloinkin ajattelemaan sitä onko illalla kovin järkeä lähteä tekemään kolmen liikkeen treeniä? En ole tätä asiaa ennen miettinyt ja olen melkein jättänyt ne lyhyemmät treenit aamuun. Aamulla olen tottunut tekemään lyhyempiä treenejä joten tämä ei ole aamuisin uusi asia, mutta illalla tehtävän lyhyen treenin tekeminen alkaa olemaan. Onneksi minulla ei kestä kuntosalille menemiseen sekä pois tulemiseen hirveästi aikaa, koska muutoin alkaisin enemmän miettimään tätä asiaa. Jos minun tarvisi mennä pidempien matkojen päähän päästäkseni kuntosalille niin tällöin tykkäisin tehdä "kunnon" treenin jossa kuluisi se 45 minuuttia vähintään mikä alkaisi olemaan ihan hyvän kestoinen aika. Puolituntia on vain niin lyhyt aika treenaamisessa, että jos päivän ainut treeni kestäisi puolituntia omasta mielestäni se on liian vähän.

Illan treeni tuntuikin siltä, että menin kuntosalille ja lähdin sieltä samantien pois. AIka tuntui jopa aamutreeniä nopeammalta vaikka aikaa taisi mennä samanverran. Sain sentään fiiliksen päälle eikä treeni tuntunut pakkopullalta mitä se voi olla jos käy vain nopeasti hutaisemassa treenin. Vaikka treeni kesti vain puolisen tuntia niin sain treenistä todella raskaan ja katsoin samalla kolmen liikkeen riittävän tämän illan treeniin. Ajattelin kyllä vielä yhden liikkeen tekemistä, mutta samalla ajattelin myös sitä, että minulla oli kuitenkin jo aamutreenin kolme liikettä alla ja päivän saldo oli kuitenkin jo kuusi liikettä. Kun kaksi treeniä ei tarkoita tupla tai tripla määriä liikkeissä.

Illan treeni koostui alataljasta, ylätaljasta sekä vaakasoudusta. Tein myös kaikki liikkeet erilaisilla sarjoilla joihin kuului pidempi sarja, kymmenen toiston sarjat sekä supersetti. Aamutreeni meni pidemmillä sarjoilla ja tämä iltatreeni meni sekailaisilla sarjoilla joten päivän saldo oli hieman "epänormaali".

Selkätreeni ilta

  • Alatalja 3x20 80kg
  • Ylätalja 4x10 60kg
  • Supersarja 3x yhden käden vaakasoutu 80kg x10 + vaakasoutu 80kg x10

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.