Kokeiltu on kyykky pyramiidisarjana

16.11.2016 - 12:06

Vuorossa oli vaihteeksi jalkapäivä ja tuli hieman kokeiltua taas uutta. Haluasin hakea hieman erilaisuutta ja sitä sain tekemällä syväkyykkyä pyramiidisarjana. En ollut aikaisemmin tehnyt kyykkyä pyramiidisarjana enkä ole nyt ihan varma olenko tehnyt kyykkyä ikinä tiputus- tai korotussarjana. Pieni mielikuva olisi, että olisin tehnyt joskus aikoinani jonkinlaisen tiputus- tai korotussarjan, mutta en voi olla yhtään varma. Jos olen aikoinani jommankumman sarjan tehnyt niin olen pitänyt sen yhden yhden painon noston tai laskun mittaisena. Sanoisin sen olevan harmi kun en muista tälläistä asiaa sanoa nyt varmaksi. Todennäköisesti en ole tehnyt kumpaakaan tiptus- tai korotussarjaa kyykyssä, mutta kyykky - askelkyykky sekä kyykky - askelkyykky - kyykky supersarjoja olen tehnyt. Tällöin olen käyttänyt samoja painoja kummassakin liikkeessä jolloin olen vaihtanut vain asentoa / liikettä. Kyykky - askelkyykky - kyykky supersarja on ollut mielenkiitoinen ja olen vain lennosta vaihtanut hieman asentoa ja vaihtanut sitä kautta liikettä. Tämä on onnistunut hyvin kun liikkeitä on tehnyt samoilla painoilla verrattuna painon vaihtoihin liikkeiden välissä jolloin asennon hakemiseen ja painojen vaihtamiseen kuluu aikaa. Sanoisin tyylejä olevan kaksi ja molemmissa on omat etunsa miksi kumpaakin tyyliä voi hyvin käyttää. Painojen vaihdossa kumpaankin liikkeeseen saa säädettyä painoja jolloin kummastakin liikkeestä saa otettua kaiken irti. Samoilla painoilla tehtynä toinen liike tulee tehtyä helposti joko liian pienillä painoilla tai liian suurilla painoilla. Kyykky menee kategoriaan pienillä ja askelkyykky suurilla. Tosin tätä supersajaa tehdessä painot ovat muutenkin normaaliin tapaan verrattuna paljon pienemmät.

Kyykyn pyramiidisarjan aloittamisen vaikeudeksi muodostui painojen valinta sekä toistomäärät. Painojen valinnassa mietin kuinka hyvin kahdenkymmenen toiston sarjat ovat menneet ja lähdin tätä kautta miettimään painoja pyramiidisarjaan. Pyramiidisarjassa kun tulee yhteensä paljon toistoja niin asiaa piti miettiä pidempien sarjojen kautta. Toistomäärät olivat toinen vaikeus, mutta ne olivat helpompi miettiä sen jälkeen kun olin valinnut painot. Pienemmillä painoilla ja painojen korotuksilla voi hakea suurempia toistomääriä tasoille kun suuremmilla painoilla kannattaa toistomäärät pitää pieninä kuten olen tehnyt maastavedossa. Aloituspainoksi valitsin 50kg jonka jälkeen ensimmäinen noston jälkeen painoja oli 80kg ja viimeisen 100kg:lla. Toistomäärät mietin aloittavani kymmenestä ja päädyin tiputtamaan niitä yhdellä per paino. Tällöin pyramiidisarjaksi muodostui 50kg x10, 80kg, x9, 100kg x8, 80kg x9 ja 50kg x10. Tämä jäi tänään kyykyn ainoaksi sarjaksi vaikka sarjan jälkeen mietin riittääkö "vain" tämä.

Syväkyykky pyramiidin jälkeen tein pohkeet istuen välissä jonka aikana keräsin voimia tehdä vielä toisen raskaamman liikkeen. Tässä vaiheessa en ollut vielä päättänyt liikettä vaan tein päätöksen vasta pohkeiden teon jälkeen. Tein tänään pohkeet viime viikon tapaan parin sekuntin pidoilla ylhäällä sekä alhaalla. Pohkeissa istuen minulla on ollut jo pidempään samat painot, mutta tällä olen hakenut sitä että saan jokaiseen toistoon enemmän puhtautta eikä toistoista tule vain "nytkytyksiä". "Nytkytyksiä" kun näkee muutenkin ihan liikaa yleisesti ottaen. Nytkytyksellä tarkoian nopeatempoisia nostoja alasylösalas tai sitten alasvienti jätetään puolitiehen josta nostetaan takaisin ylös. Eihän tällä tyylillä edes saa liikettä tuntumaan pohkeissa, mutta silti se on yleinen tyyli. Kunnon alhaalta ylös ei liian nopeasti tehtynä on paras tapa tehdä pohkeita jolla saa hyvän tuntuman.

Kolmantena liikkeenä tein tänään askelkyykky - työntötyylillä joka oli loppujenlopuksi todella raskasliike. Hikivirtasi tuskan kanssa samaa tahtia kun yritin tehdä toistoja. Edes viimeaikoina kokeilemani askelkyykky käsipainoilla "pumpaten" ei tunnu yhtä pahalta kuin työntötyylillä tehty askelkyykky. Työntötyyli on mielestäni selvästi raskain askelkyykky variaatio ja muut tulevan melko tasassa keskenään. En ole ihan varma miksi työntö on se raskain tyyli, mutta jotenkin se liittyy käden asentoon sekä siitä johtuvaan painon liikerataan. Ehkä ero askelkyykky käsipainoilla pumpaten tyyliin on myös se, että tätä olen tehnyt periaatteessa yhden sarjan kun työntöä kolme sarjaa. Pumpaten tyylillä paikat eivät kyllä kestäisi kolmea vetoa jolloin käsipainoilla pumpaten tyyli on periaatteessa raskain.

Näiden jälkeen oli vuorossa vielä takareidet istuen laitteessa jonka tekemisessä huomasin pienen tauon sarjojen mennessä hieman raskaasti. Muuten sain liikkeeseen hyvän tuntuman mikä on välillä hieman vaikeaa riippuen takareisikoneesta. Laitteen ollessa huono liikettä ei välttämättä saa tuntumaan kunnolla vaikka tekisi miten ja tämän jälkeen liike jää helposti tekemättä myös muualla kun aikaisemmin ei ole saanut liikettä tuntumaan. Tämä asia on kyllä yleisesti kuntosalien pieni ongelma eli toisinaan kuntosaleilla on hyviä laitteita joilla saa liikkeet tuntumaan missä pitää, mutta välillä tulee vastaan huonoja laitteita joilla ei saa millään liikettä tuntumaan oikeassa paikassa. Takareisikoneen jälkeen tein vielä normaalin etureisikone setin lopetusliikkeeksi.

Jalkatreeni

  • Syväkyykky pyramiidisarja 50kg x10, 80kg, x9, 100kg x8, 80kg x9 ja 50kg x10
  • Pohkeet istuen 2s pidot 3x20 75kg
  • Askelkyykky työntö 3x20 20kg
  • Takareidet 3x20 50kg
  • Etureidet: 5kg korotukset 7 toistoja, tiputus 10kg 7 toistoa alkaen 30kg päättyen 100kg

Olen viime vuosien aikana muutamia kertoja kokeillut trap bar tankoa mutta en ollut oikein koskaan tehnyt sillä kunnolla varsinaista treeniä. Tuolloin kyllä huomasin että liike ottaa todella paljon etureisiin mutta en oikein rekisteröinyt sitä itselleni kun olen ollut normaalin maastavedon puoleen. Se voi olla myös että kaikilla saleilla joilla olen treenannut vuosien saatossa aktiivisesti niin ei ole ollut käytössä trap bar tankoa. Myöskin muutamalla kuntosalilla oli sellainen "puolikas" trap bar tanko eli kun normaalisti trap bar tanko muodostaa sellaisen ympärän muotoisen kehyksen niin "puoli" trap bar tanko on sitten puolikas kehykseltään.

Lauantaina aloin suunnittelemaan käyntiä Tampereen Loaded:lla kun minulla on vielä 10-kerran kortista kertoja jäljellä ja en nyt tiedä kauanko olen vielä täällä päin ennen kuin kortti menee vanhaksi. Oikeastaan suunnittelin tällä viikolla käyväni kaksi kertaa Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun tiistaina kävin tekemässä maastaveto treenin. Tuon treenin jälkeen ajattelin että voisin vielä käydä tällä viikolla toistamiseen tekemässä jonkun toisen treenin ja mieluiten arkena. Yksi vaihtoehto oli torstai jolloin vuorossa oli penkki treeni mutta tuolloin en mennyt ja perjantaina oli taas kerran vuorossa maastaveto treeni niin en halunnut nyt toista maastaveto & selkätreeniä tehdä toistamiseen samalla viikolla Tampereen Loaded:lla.

Eilen keskiviikkona päätin tehdä extemporeen pitkästä aikaa vyötöntä kyykkyä vaikka olin edellisenä päivänä käynyt Tampereen Loaded:lla ja tehnyt kovan maastaveto treenin ketjuilla. Ensinnäkin en ollut tehnyt vyötöntä kyykky treeniä aikoihin mutta nykyään teen kyykyssä lämmittelyt kuitenkin ilman vyötä 160kg tai 180kg asti. Tuo ei ole ihan sama asia vaikka teenkin kyykyn lämmittelyn ilman vyötä mikä auttaa asiaan mutta mitä enemmän tangossa alkaa olemaan painoja niin sitä vaikeampaa ja raskaanmpaa vyötön kyykky alkaa olemaan. On ihan eri tehdä vyötöntä kyykkyä matallisimmalla painoilla kuin itselle raskailla painoilla.

Eilen tein extemporeen vastustusnauhoilla penkkipunnerrusta. En oikein suunnitellut millaisen penkki treenin tulen tekemään kun eilen kuntosalille menin. En ollut suunnitellut millaisella variaatiolla tai painoilla penkkiä tekisin mutta toisaalta olen nyt hieman viime aikoina ainakin yrittänyt niin että viikon ensimmäinen penkki treeni olisi kovempi ja viikon jälkimmäinen "helpompi". Nyt kun teen kaksi penkki, maastaveto sekä kyykky treeniä viikkoon niin olen hieman yrittänyt sekoittaa järjestystä sen suhteen milloin teen missäkin treenissä "kovemman" treenin. Tietenkin myös päivän kunto ratkaisee mihin painoihin minäkin päivänä tulee pääsemään mutta käytännössä penkissä olen nyt yrittänyt tehdä kovemman treenin viikon alkuun.

En nyt tarkalleen muista koska aloitin tämän nykyisen ruokavalion mutta noin vuosi sitten jätin makeiset ja herkut lähes kokonaan pois. Suurinpiirtein näihin aikoihin tuo vuosi tulee täyteen eikä minun tee enää mieli edes syödä makeisia tai muutenkaan herkkuja. Ainoat herkut mitä vuoden aikana olen syönyt on ollut Siipiweikkojen / Hooks boneless kanat joita olen tehnyt arifryerillä, pakastepizzat sekä jäätelö. Kaikki muu herkuttelu on jäänyt pois ja myöskin limpsan juominen on vähentynyt radikaalisti. Jouluna jäi esimerkiksi suklaat ja karkit kauppojen hyllyyn mutta pari joulutorttu laatikkoa tuli glögin ohella juotua ja syötyä kuten pääsiäisenä jäi suklaamunat ja karkit kauppojen hyllyyn sekä vappuna munkit.

Yhdeksän vuotta sitten pidin suhteellisen pitkän ja kovan dieetin. Tuolloin pääsin alhaisimpaan painooni ikinä 95,5kg ja vatsani oli oli 95cm paksummasta kohtaan. En muista kuinka pitkä dieetti oli tarkalleen tai mistä painosta lähdin liikkeelle ja luultavasti olen tuosta dieetistä myöskin täällä kirjoittanut. Tuolloin dieetti kulki siten että aina kun minulta lähti painoa 1kg niin vatsa pieneni 1cm. Tämä oli kaavamaista ja kulki käsikädessä dieetin edetessä.

Preworkout on yksi niistä lisäravinteista jotka jakavat mielipiteet aikalailla sillä toiset sanovat niitä turhaksi ja toiset taas kehuvat maasta taivaisiin. Preworkout ei ole ainoa lisäravinne joka jakaa mielipiteet näin sillä valtaosa muistakin lisäravinteista kuuluu tähän kategoriaan. Onko preworkout hyödyllinen vai pelkkää rahan tuhlausta?

Keskiviikkona oli taas kerran mahdollisuus käydä Tampereen Loaded:lla treenaamassa niimpä päätin käyttää mahdollisuuden hyväksi. Viimeisimmän Tampereen Loaded käynnin välissä olen käynyt tutustumassa esimerkiksi Vantaalla FitVantaa – Iron Paradise kuntosalilla mitä monet kehuu Suomen parhaaksi. Käydessäni FitVantaa - Iron Paradise kuntosalilla niin tiedostan kyllä miksi monet kehuu sitä Suomen parhaimmaksi mutta minun listallani se ei ole korkemmasta päästä eikä minulla ole edes hinkua lähteä sinne treenaamaan. Hieman samaa voin sanoa Vantaan PTVGYM Tiksistä mikä on erilainen kuntosali kuin FitVantaa - Iron Paradise ja missä myös kävin vähän aika sitten ja missä olen jo muutenkin käynyt useampia kertoja.

Viime viikolla minulla oli yhdestoista viikko kun tein kolme penkki treeniä viikkoon ja tuon kyllä alkoi jo huomaamaan varsin helposti. Tällä viikolla minulla on niin sanotusti väliviikko niin kolmen penkki treenin viikosta kuin treeneistäkin sillä kävin tällä viikolla keskiviikkona ja perjantaina hieronnassa. Tällä viikolla kävin maanantaina tekemässä penkin, tiistaina kyykyn, torstaina maastavedon ja nyt lauantaina on vuorossa toinen kyykky treeni. Tänään lauantaina en ole vielä käynyt tekemässä kyykky treeniä mutta maanantaina tein ihan täysillä penkki treenin ja tiistaina kyykky treenin mutta torstaina tehty maastaveto treeni oli todella kevyt.

Täytyy sanoa että se on tullut itselleni täytenä yllätyksenä että Vantaa on PK-seudun sivistynein kuntosali kaupunki. Olen nyt viimeisen parin vuoden aikana käynyt niin Vantaan Loaded, PTVGYM Tiksi sekä FitVantaa - Iron Paradise (FitTammisto) kuntosaleilla ja huomannut tämän asian. Itselläni oli vähän eri kuva Vantaasta kuntosali kaupunkina kun minulla on omat mielipiteeni koko kaupungista. Kuitenkin Vantaan kuntosaleilla ei ole samoja ongelmia kuin Helsingin tai Espoon kuntosaleilla.