Kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen

18.04.2024 - 09:12

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Kaikki tämä lähti liikkeelle siitä että minulle oli tulossa tämän viikon maanantaina sähköasentaja tekemään muutamaa asiaa minkä johdosta jouduin purkamaan sohvaani palasiksi jälleen kerran. Siinä sitten kun tiesin että joudun purkamaan sohvan palasiksi niin nyt minulla olisi mahdollisuus laittaa uusi hylly olohuoneen sohvan taakse missä minulla on ollut sellainen "tyhmä" käyttämätön pieni tila. Olen jo vuosia harkinnut laittavani sinne jotain hyllyä aina sen jälkeen kun hankkiuduin videotykistä eroon mutta en ollut vain saanut aikaiseksi. Suurin ongelma oli tila sillä sinne ei saanut ihan mitä tahansa hyllyä sillä en kuitenkaan halunnut siirtää sohvaa yhtään enemempää irti seinästä. Toinen ongelma oli että odotin aina tarjouksia vain huomatakseni että kyseiset hyllyt olivat aina ihan vähän liian syviä.

No nyt viime perjantaina sitten löysin JYSK:stä kirjahyllyn minkä hinta oli 45€ ja mikä oli syvyytensä johdosta sopiva. Kuitenkin sitten kun sunnuntaina aloitin tekemään minun extempore järjestelyjä niin laitoinkin uuden ostamani hyllyn makuuhuoneeseen ja toi makuuhuoneesta hieman pienemmän hyllyn olohuoneeseen. Katsoin tämän olevan näin parempi ja niin se kyllä olikin sillä uusi kirjahylly minkä ostin niin oli paljon korkeampi eikä se olisi oikein sopinut niin hyvin olohuoneeseen. 

No joka tapauksessa sunnuntai meni pääsääntöisesti tuossa järjestelyissä ja siivoiluissa mihin meni paljon enemmän aikaa kuin kuvittelin. Ehkä tämän johdosta sitten päätin jossain vaiheessa että en mene edes kävelemään. Kuitenkin sitten siinä myöhemmin illalla kahdeksan jälkeen niin päätin että parempi nyt vain lähteä kävelemään että saan edes raitista ilmaa. Kuitenkin sitten kun aloin laittamaan vaatetusta lenkkiä varten päälle niin jostain kumman syystä päätinkin että mitä jos lähtisinkin juoksemaan?

No paksumpien college vaatteiden sijaan kaivoinkin juoksutrikoot esille ja otin paljon kevyempää varustetta päälle. Tämä oli myöskin nyt ensimmäinen kerta kun lähdin juoksemaan niin että laitoin Garmin Venu 2:sta musiikit päälle niin minulla ei ollut edes puhelin painamassa missään. En kyllä muistaakseni ole puhelinta oikein juoksulenkeille viime vuosina edes ottanut sillä se vain painaa liikaa ja sitä on hyvin vaikea edes saada mukaan. Puhelin kun on liian suuri juoksutrikoiden kanssa.

Voi olla että lähdin myöskin juoksemaan ihan sen takia että sain Garmin Venu 2:sta laitettua musiikit päälle tai että olen kyllä miettinyt taas juoksemisen aloittamista mutta en ole vain saanut sitä aikaan. No oli syy mikä tanhansa niin lähdin juoksemaan ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Kävin viimeksi juoksemassa viime vuoden syyskuussa enkä muutenkaan juossut kuin viime vuonna yhteensä neljä kertaa. Lähdin siis liikkeelle hitaasti enkä odottanut mitään ihmeitä juoksusta sillä muistin kyllä kuinka vaikeita nuo neljä viime vuoden juoksua oli.

Tuntui alussa sille että kyllähän tämä juokseminen kulkee ja on ihan helppoa. Kuitenkin kun Garmin kertoi ensimmäisen kilometrin jälkeen ajan niin se palautti minut taas kerran todellisuuteen. Vaikka tuntui että juoksen kovaa niin ensimmäisen kilometrin aika oli lähemmäksi seitsemän minuuttia. No tiesin ainakin etten lähtenyt liian lujaa liikkeelle mutta paluu todellisuuteen oli taas kova sillä muistan ajat kun juoksin helposti minuutin kovempaa normaalilla lenkillä. Sain kyllä sitten ensimmäisen kilometrin jälkeen juoksemisesta paremmin kiinni minkä jälkeen toinen kilometri meni hieman paremmin ja lähelle sitä sellaista "normaalia".

Juoksin sunnuntaina 2.66km mikä on sama reitti minkä olen nyt aktiivisesti kävellyt. Tiesin sen viime vuoden neljästä juoksusta että jos lähden vähänkin enemmän juoksemaan heti kerrasta niin olen todella puhki sen jälkeen. Tuollaisesta yhtäkkiä pidemmästä juoksulenkistä palautuukin sitten paljon pidempään enkä halunnut pilata tämän viikon kuntosalitreenejäkään sillä että olisin lähtenyt heti paukuttamaan pidempää vähintään 5km lenkkiä. Kun en ole juossut yli puoleen vuoteen niin ei ollut mitään järkeä lähteä vetämään heti mitään pidempää lenkkiä muutenkaan.

Juoksin sunnuntaina 2.66km aikaan 17:51.5 eli keskivauhti oli 6.42 mikä on aikalailla sellaista omaa normaalia mitä joskus vetelin "kevyinä" lenkkeinä. Tosin silloin matka oli kyllä pidempi ja olin juossut enemmän mutta yleisesti ottaen juoksu meni paljon paremmin kuin olisin uskonut. En myöskään ollut juoksun jälkeen kamalan puhki tai läähättänyt hirveästi niin se kertaa myöskin siitä että kyllä sitä kuntoa hieman tuolla taustalla on ja saa nyt nähdä lähteekö tästä jossain vaiheessa pieni juoksu into päälle?

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.

Tästä on muutama viikko aikaa kun kävin yksi sunnuntai-ilta juoksemassa ilmeisesti 65m vetoja pesäpallokentällä. Tuona sunnuntaina en käynyt salilla niin päätin sitten käydä juoksemassa vetoja kentällä. Kävin juoksemassa vedot lähellä olevalla pesäpallokentällä missä on eräänlainen nurmimatto minkä päällä on hieman hiekkaa. Olen tässä viimeisien vuosien aikana kyseisellä kentällä käynyt monia kertoja juoksemassa mutta ikinä en ole oikein tiennyt mitä matkoja