Kannattaa ottaa treeneissä kaikki hyöty irti silloin kun on hyvä päivä eikä alkaa säästelemään seuraavaan treeniin

25.11.2017 - 14:14

Tällä viikolla tuli huomattua treenien osalta se, että kaikki on suhteellista, tee silloin kun kulkee ja treenien odotus arvot ovat nousseet. Näillä kaikilla asioilla on tällä hetkellä yhteinen tekijä mikä on "voimatreenaaminen" eli powerlifting. Viime viikon lauantaina kyykkäsin ensimmäistä kertaa 200kg ja sain 180kg painoilla kolmen toiston sarjan kun taas keskiviikkona sain vain 160kg painoilla kolmen toiston ja parin toiston setit. Tuon 160kg räpellyksen jälkeen laskin painot 140kg jolla tein kolme seitsemän toiston sarjaa minkä voin laskea onnistuneeksi. Viime viikolla sain maastavedossa ensimmäistä kertaa nostettua 260kg minkä myöskin tällä viikolla sain. Ainoa eroa olikin se, että tämän viikon suoritus oli omasta mielestäni huonompi sillä odotin "kevyempää" nostoa ja mahdollisesti suurempia painoja. Mitä sitten penkkiin tulee niin nämä viimeiset kolme viikkoa on tuntunut sille, että ne ovat menneet alakanttiin.

Kaikkia näitä kolmea liikettä ja mitä näihin kertomuksiin liittyy onkin sitten se, että treenien odotusarvo on vain noussut ja nousee aina hyvien suoritusten jälkeen. Näin se vain on ja itse olen huomannut tätä todella paljon. Teen sitten hyvän sarjan tai uuden ennätyksen niin seuraavissa treeneissä suurinpiirtein haen vastaavaa. Jos olen juuri maastavedossa saanut hyviä suorituksia niin haen saman viikon rinta- ja jalkatreeneissä jotain vastaavaa mikä sitten jatkuu seuraavalle viikolle samaan treeniin.

Käytännössä tämä on progression hakua ainakin alitajuntaisesti, mutta itse olen katsonut sen olevan enemmän treeniin kohdistuvaa odotusarvoa. Vaikka olen nyt vuosia treenannut päivän kunnon mukaan treenien pääliikkeet penkin, maven ja kyykyn niin silti minulla on kuitenkin aina alitajunnassa jotain lukemia mitä yritän hakea. Kuitenkin minulla on se etten ala väkisin tekemään liian isoilla painoilla jos ja kun päivän kunto ei näytä siltä että pystyisin siihen. Tällä tavalla katson ettei tämä ole progressiivista treenaamista tai progression hakemista sillä se ei ole tarkoituksellista.

Toisaalta olenko ollut monesti tyytyväinen treenien jälkeen? Odotusarvot treenejä kohtaan ovat olleet aina kovia. Oli odotukset sitten tietyissä painoissa, toistomäärissä, sarjamäärissä tai yleisellä tasolla jotenkin niin tuntuu lähes aina sille, että treeni on mennyt huonosti. Mielestäni tämä on vain hyvä asia sillä se ajaa eteenpäin mutta tämä on myöskin asia mikä voi johtaa vastaavasti toisinpäin. Jos ja kun odotukset ovat liian korkealla niin tällöin lopettamiskynnys on korkeampi jos odotukset ja treenitulokset eivät millään kohtaa. Siksi tavoitteet on asetettava sellaiseksi, että ne ovat saavutettavissa mutta eivät liian helposti.

#squat 140kg 3x7 #legworkout #legday #squats #gym #gymlife #powerlifting #beats #trance #gymshark

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Kun viime lauantaina kyykky kulki niin tällöin oli parempi vain vetää niin paljon kuin pystyi sillä keskiviikko osoitti, että paluu normaaliin oli tapahtunut. Jos en olisi kyykännyt lauantaina 200kg niin se olisi vieläkin nostamatta sillä lauantaina "säästely" ei olisi auttanut yhtään keskiviikon jalkatreeniä. Tietenkin jos välissä olisi ollut lepopäiviä niin asia voisi olla eri. Lauantain jalkatreenin jälkeen sunnuntaina tuli tehtyä olkapäätreeni missä tein esimerkiksi 50kg käsipainoilla pystypunnerrusta niin paljon kun sain itse tehtyä ilman varmistajaa. Maanantaina tulikin sitten hakattua maastavetoa 260kg painoilla sekä tämän jälkeen 220kg painoilla muutamia toistojen sarjoja. Tiistaina olikin sitten vuorossa rintatreeni missä tuli penkattua 200kg painoilla ja 170kg painoilla niin monia toistoja kun vaan sain. Näiden kaikkien päivien jälkeen olikin sitten luvassa keskiviikkona taas jalkatreeni.

Hakkaan siis kyykkyä, maastavetoa ja penkkiä käytännössä suurilla painoilla ilman minkäänlaisia suurempia lepopäiviä. Viikossa minulla on se yksi täysi lepopäivä normaalisti eli käytännössä kuusi treenipäivää mitkä sisältävät kaksi jalkatreeni, rintatreenin, selkätreenin, olkapäätreenin ja käsitreenin. Mahdollista on myös se, että minulla on viikossa toinen rinta- & selkätreeni missä teen viikon toisen penkkitreenin ja tällöin minulla on olkapäätreeni ja käsitreeni viikon ainoa "löysempi" treenipäivä.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.