Juoksu treeni: 65m vetoja

20.07.2022 - 16:35

Tästä on muutama viikko aikaa kun kävin yksi sunnuntai-ilta juoksemassa ilmeisesti 65m vetoja pesäpallokentällä. Tuona sunnuntaina en käynyt salilla niin päätin sitten käydä juoksemassa vetoja kentällä. Kävin juoksemassa vedot lähellä olevalla pesäpallokentällä missä on eräänlainen nurmimatto minkä päällä on hieman hiekkaa. Olen tässä viimeisien vuosien aikana kyseisellä kentällä käynyt monia kertoja juoksemassa mutta ikinä en ole oikein tiennyt mitä matkoja olen juossut. Olen juossut kentällä niin lyhyt suuntaisesti "poikittain" kun pituus suunnassa pitkittäin mutta se on ollut vain arvailuja paljonko oikeasti olen juossut.

Tällä kertaa käytin Iphonen mittaus äppsiä apuna millä sain 65m mutta en tiedä onko se ihan oikein? Olen joskus kyseistä äppsiä käyttänyt mutta tuolloin se ei ainakaan antanut oikeaa lukemaa niin en ole ihan varma. Kuitenkin menen nyt tuolla 65m kun minulla ei nyt ole muutakaan enkä tiedä onko kenttä ihan oikean kokoinen vai voiko pesäpallokentissä olla eroja? Tämän vuoksi olisikin parempi käydä ihan oikealla radalla juoksemassa niin tietäisi paljonko oikeasti juoksee. Ajat voisi sitten meinaan suhteuttaa kilometri vauhteihin ja katsoa juokseeko oikeasti liian kovaa? Toisaalta tuolla ei ole treenin suhteen nyt mitään merkitystä paljonko matka on ja mikä sen suhteutettu aika on sillä olen kuitenkin kellottanut kaikki vedot.

Kun kuitenkin mittaa jokaisen juoksun niin niitä voi edes verrata keskenään vaikka ei nyt tietäisi paljonko juoksee. Näin ollen treenin aikana näkee eroaako juoksut toisistaan vai mennäänkö samoissa. Tuo on paljonko tärkeämpi tieto kuin se paljonko juoksee ja mikä on suhteutettu aika esim kilometri vauhtiin. Vetojen on meinaan oltava hyvin lähelle toisiaan niin tällöin treeni on tasainen eikä esim hidastuva. Itse yritän juosta kaikki vedot samoihin aikoihin ellen päätä jossain kohtaan tietoisesti nostaa vauhtia. Myöskin kun vetoja käy juoksemassa useasti niin tällöin oppii hyvin helposti tuntemaan vauhdin jolloin vetoja tulee vedettyä tasaisemmalla vauhdilla.

Kuten tälläkin kertaa niin kuusi ensimmäistä vetoa minkä juoksin niin meni sekunnin sisään toisistaan. Juoksin aluksi päästä päähän pitäen pienen tauon ennen vetoa. Näiden kuuden vedon jälkeen pidin hieman pidemmän juoma tauon ja mietin hieman miten jatkan juoksu treeniä? Päätin juosta yhden vedon toiseen päähän ja kävellä sieltä takaisin. Tein näin neljä kertaa eli yhteensä juoksin 65m kymmenen kertaa. Nuo neljä vetoa mitkä juoksin toiseen päähän ja kävelin takaisin niin juoksin ne tietoisesti hieman lujempaa mutta en kuitenkaan täysillä.

En ole juossut vuosiin hirveästi niin päätin hyvissä ajoin etten vedä mitään överitreeniä sillä siitä ei ole mitään hyötyä. Ensinnäkään kroppa ei ole tottunut tämän kaltaisiin treeneihin niin överitreenistä palautuminen olisi vienyt pitkään ja muutenkin tunsin muutamien seuraavien päivien aikana jaloissa päkijäjuoksun. Olisin helposti pilannut ylipitkällä juoksu treenillä seuraavan vikon salitreenit ja myöskin päivä kävelyt mitä harrastan päivittäin. Jos haluaa vetää överitreenejä juoksu intervalleissa niin tällöin pitää olla myöskin kyseisiä treenejä hieman alla jotta kroppa on tottunut sellaisiin niin niistä palautuminen on helpompaa. Myöskin kun ei ole ihan kuollut tälläisistä treeneistä niin niitä tulee sitten helpommin myöskin tehtyä kun kroppa ja jalat on jo kunnossa.

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.