Jalkaprässi treeni 200kg tuntui todella pahalle

12.10.2023 - 23:49

Olen tällä viikolla niin sanotusti "kuseillut" eli tehnyt kevyttä jumppaa illasta toiseen. Olen tässä jo pidempään tuntenut kropassa että se tarvitsisi hieman lepoa eikä ihme sillä olen kesälomasta saakka paukuttanut lähes treenistä treeniin ennätyksiä tai lähelle niitä. Jossain kohtaan vain kroppa sanoo että parempi olisi pitää taukoa tai ottaa hieman rennommin mutta en ole vielä ottanut. Kuitenkin tällä viikolla nyt päätin että nyt pidän maastavedosta ja kyykystä ainakin taukoa ja niin olen tehnyt. Penkkiä olen tehnyt aikalailla normaalisti mutta siinäkin pitkästä aikaa pelkkiä slingshot treenejä.

On kyllä aika eri tehdä selkätreeni ilman kovaa maastavetoa tai räkkivetoja sekä jalkatreeni ilman kyykkyä. Näin en ole vain tehnyt pitkiin aikoihin vaan oikeastaan todella harvoin. Joko olen pitänyt kevennettyä treeniä tai sitten olen ollut jonkun toisen kanssa treenaamassa. Täytyy sanoa että kyllä treenit ovat menneet ilman kovia maastavetoja sekä kyykkyjä mutta tietyllä tapaa se ei ole minulle. Kyllä se nyt vähän aikaa menee mutta jos ajattelee pidempää aikaväliä että tekisi vain bodaus treeniä ilman isoja liikkeitä ja painoja niin tällä hetkellä se ei vain tunnu luontevalta.

Olen myöskin välttänyt sellaisia liikkeitä mitkä ottavat tai kuormittavat alaselkää sillä juurikin alaselkä ja takareidet sekä pakara ovat olleet ne paikat mitä nyt yritän joko välttää tai yritän säästellä. Tämän vuoksi juuri maastavedot, räkkivedot sekä kyykyt ovat nyt jääneet tältä viikolta väliin. No tein kyllä räkkivetoja tällä viikolla mutta kevyesti sekä hieman suorin jaloin maastaveto ja sitäkin kevyesti.

Viikon ensimmäinen jalkatreeni keskittyikin sitten pitkästä aikaa jalkaprässiin mitä tein ensimäistä kertaa sitten ties koska. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt jalkaprässiä sillä siitä on aikaa. Yhdessä vaiheessa tein jalkaprässiä kyykyn lämmittelyksi mutta niinkään varsinaista jalkaprässiä kunnolla en ole tehnyt senkään vertaa. Täytyy varmaan palata ajassa taaksepäin todella todella pitkälle että olisin tehnyt jalkaprässiä kunnolla jalkatreenissä.

Tällä kertaa tein kaksi eri liikettä jalkaprässissä. Ensiksi tein etureisiä pitämällä jalkoja kelkan alaosassa minkä jälkeen takareisiä pitämällä jalat kelkan yläosassa. Kummassakin tapauksessa tein kahdenkymmenen toiston sarjoja pysäytyksillä niin yhäällä kuin alhaalla pitäen toistot kontrolloituina. Painot menivät kummassakin liikkeessä 50kg, 100kg, 150kg sekä 200kg. Kaikilla painoilla tein yhden sarjat paitsi 200kg painoilla kolme sarjaa eli yhteensä kuusi sarjaa per liike. Näin ollen tein tein yhteensä kaksitoista kahdenkymmenen toiston sarjaa sarjaa.

Täytyy myös sanoa että tuon jalkaprässi treenin jälkeen jalat olivat kyllä todella pumpissa niin etureisien kuin takareisien osalta. 

Etureisien tekeminen 200kg painoilla tuntui paljon rankemmalta kuin 200kg painoilla takareisien tekeminen. Kuitenkin ongelmaksi muodostui se että etureiteni alkoivat kramppaamaan parin viimeisen sarjan aikana jolloin oli paljon turvallisempi vain pysyttäytyä 200kg painoissa. Ellei etureiteni olisi alkanut kramppaamaan parin viimeisen sarjan aikana niin ehkä silloin olisin voinut nostaa painot ainakin 250kg.

Täytyy sanoa että tuo yllätti minut että 200kg jalkaprässi olisi noinkin vaikeaa. Minulle alkoi tulla jopa hieman heikko olokin siinä jossain kohtaan sekä takareisiä tehdessä alkoi hieman tekemään oikeasti pahaa. Voi kyllä johtua siitä että tämä oli ensimmäinen kerta ties koska kun tein jalkaprässiä mutta tämä puolestaan kyllä osoitti sen että ei siihen jalkaprässiin tarvitse ihan älyttömiä rautoja laittaa. Kun tekee pidempiä sarjoja, kunnon liikeratoja sekä käyttää pysäytyksiä niin tällöin ei tarvitse laittaa sitä vähintään 400kg rautoja jalkaprässiin.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.

Helsingin PTVGYM:llä meni sitten Pitäjänmäelle tai Roihupeltoon niin molemmilla kuntosaleilla näkee ihan samoja piirteitä eli kuntosalit ovat eräällä tapaa epäsiistejä. Wc:n haisee vanha kusi ja lattioilla lainehtii myös kusi minkä lisäksi suihkuihin on pitänyt laittaa lappu että älkää kusko suihkun lattioille. Kertoo kyllä aika paljon minkälaista treenaajaa saleilla käy. Tämän lisäksi laitteet ja välineet ovat nykyään olleet aikalailla rikki vuoron perään.