Isoissa liikkeissä lyhyistä sarjoista pitkiin sarjoihin on vaikeaa

03.07.2023 - 10:53

En tiedä miksi sain maanantaina päähän piston mikä oikeastaan siitä lähtien aina jatkui keskiviikko iltaan saakka. Ehkä halusin jotain erilaisuutta treeniin? Ehkä minua ei normaaliin tapaan taas kiinnostanut maanantaina lähisalilla? Kuka tietää mitä päässäni liikkui maanantaina kun tein maastaveto treeniä mutta en kuitenkaan sitä etukäteen miettinyt enkä suunnitellut kuten en oikeastaan mitään treeniä. Maanantain innoittama tein saman sitten tiistaina penkkitreenissä ja keskiviikkoa kyykkytreenissä.

Se mitä tein oli se että tein normaaliin tapaan aluksi kaksi toistoa 220kg painoilla maastavetoa. Huomasin ainakin sen että ei taas oikein kiinnosta ja etten oikein saa momenttumia päälle. Kuitenkin siinä sitten aloin miettimään nousenko seuraavaksi 240kg vai 250kg painoihin. No kuitenkin tässä kohtaan sain sen kuuluisan aivopierun ja ajattelin rykäistä 10 toistoa. Siinä oli sattumoisin pari tuttua aika lähellä ja kysyin sitten heiltä että haluatteko nähdä 10 toiston mavesarjan?

Tein 220kg painoilla kymmenen toistoa. Alukiin tein aikalailla niin kuin toistoja putkeen mutta jossain vaiheessa piti alkaa ottamaan pientä taukoa ja happea. Huomasin kyllä että kun teki vain toistoja putkeen niin se oli helpompaa sillä kun otin pienen hapen oton niin sen jälkeen noston tekeminen tuntui niin jumalattoman raskaalle. Ainoa huono puoli tässä oli se että en kuvannut tätä sarjaa vaikka kyseessä oli nyt sarjaennätys. Olen ainakin joskus tehnyt 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta en mielestäni 220kg painoilla kymentä toistoa aikaisemmin tehnyt.

Tuon sarjan jälkeen jouduin menemään maahan makaamaan pitkäksi aikaa ennen kuin nousin ylös. Meniköhän siinä joku 15-20 minuuttia kun olin jo tangon ääressä ihan vain nostaakseni kerran 220kg katsoakseni pystynkö jatkamaan maastavedon tekemistä. Jalat olivat jo paikoillaan mutta kun koskin käsillä tankoon niin tunsin ihan kuin oksennus olisi tullut. Tämä oli merkki että ei enää maastavetoa tänään ja siinä samalla piti alkaa miettimään kotiin lähdön ja kevyen lopputreenin väliltä.

Tiistaina oli vähän sama homma kuin maanantaina. Ei oikein ollut fiilistä eikä tuntunut että on hyvä päivä. Tämän johdosta otin sitten 170kg painoilla yhden toiston pysäytettyä penkkiä ihan vain katsoakseni mikä on päivän kunto. Huomasin että joo meneehän se mutta en ole ihan siinä kunnossa missä olen ollut eli 200kg kunto. Päätin sitten tehdä tämän jälkeen sellaista safe ja kevyttä penkkitreeniä niin otin slingshotin käyttöön. En ole slingshottia nyt käyttänyt oikein kunnolla aikoihin ellei paria yli 200kg penkkitreeniä lasketa vaan aikalailla perus pysäytyspenkkiä olen tehnyt.

Päädyin tekemään 3x3 170kg painoilla slingshottia käyttäen minkä jälkeen halusin tehdä pidemmän sarjan niin kuin edellisenä päivänä maastavedossa. Mietin siinä sitten painoja sekä toistomäärää minkä ottaisin tähtäimeen. Päädyin lopulta tekemään 130kg painoilla niin monta toistoa kun vain tulee ja ihan normaalilla tekniikalla ilman pysäytystä. Päädyin lopulta tekemään 16 toistoa 130kg painoilla mikä saattaa olla ennätys tai sitten ei. En ole ihan varma olenko 20 toistoa tehnyt 130kg painoilla vai oliko 20 toistoa ennätys 120kg painoilla?

Oikeastaan jo keskiviikko oli ensimmäinen treeni missä sitten aloin suunnittelemaan pidempiä sarjoja. Mietin siinä lämmittelysarjojen aikana mikä voisi olla se paino millä teen ja monta toistoa? Kuitenkin sitten päädyin tekemään normaalia kyykkytreeniä eli kahden toiston sarjoja niin isoilla kun vain päivän kunto antaa myöden. Kaikki meni hyvin aina 200kg asti mikä tuntui tällä kertaa tökkivän. Sain tehtyä ensiksi kaksi toistoa ja ne eivät tuntuneet ihan tulevan niin hyvin kuin olisin halunnut. Tämän johdosta päädyin tekemään sitten toisen kahden toiston sarjan ihan vain katsoakseni onko päivän kunto nyt tämä?

Siltä se vaikutti sillä jälkimmäinen 200kg kaksi toistoa tuntui tulevan samalla tavalla. Tämän jälkeen halusin kuitenkin jatkaa kyykkytreeniä niin sitten päädyin siihen ratkaisuun tehdä pidempiä saroja pienemmillä painoilla. Sitten vain alkoi se mietintä että mitkä painot ja paljonko toistoja. Päädyin 180kg painoihin joilla lähdin hakemaan 10 toistoa. Tämä olisi ollut ennätykseni sillä en ole ikinä 180kg painoilla saanut 10 toistoa. 170kg painoilla taitaa olla 10 toiston ennätykseni.

Sain tehtyä 180kg painoilla kahdeksen toistoa minkä jälkeen oli pakko lopettaa sarja siihen. Tulin vain siihen tulokseen että on paljon parempi ja turvallisempi lopettaa tähän kuin väkipakolla jatkamaan. Tämän 180kg painoilla kahdeksan toistoa jälkeen ajattelin tehdä vielä toisen samanlaisen. Kuitenkin ennen kuin sitä lähdin tekemään niin päätinkin nostaa painot 190kg ja yrittää tehdä niin monta kuin tulee. 190kg painoilla tuli viisi toistoa.

Pidemmät sarjat pitkästä aikaa isoissa liikkeissä ovat niin erilaisia kuin tehdä isoilla lyhyitä

Tiedostin asian etukäteen eikä se tullut yllätyksenä että nyt kun lähdin tekemään pidempiä sarjoja niin se tulee olemaan vaikeaa. Vaikka olen nyt tottunut tekemään 1-3 toiston sarjoja isommilla painoilla niin heti kun mennään yli viiden toiston niin asiat alkavat vaikeutumaan. Lähinnä sen takia ettei kroppa ole tottunut tekemään pidempiä sarjoja. Maastavedossa se nyt tuntui menevän jotenkin mutta siinäkin vain kerran. Penkissä tuli vedettyä 16 toistoa ja se olikin näiden treenien helpoin ihan vain sen takia koska ei niin kokonaisvaltainen liike sekä rinnalle teen vastaavanlaisia muita liikkeitä pidemmillä sarjoilla. Kyykyssä tuli vastaan sama kuin maastavedossa että ei vain jaksa ja heti kun päästään siihen viiteen toistoon niin alkaa vaikeudet.

Jos on tottunut tekemään lyhyitä sarjoja kuten minä niin pidempien sarjojen aloittaminen kannattaa aloittaa joko todella pienillä painoilla ja useammalla sarjalla tai sitten yhdellä vähän isommilla painoilla tehdyn sarjan. Itse päädyin tekemään vähän isommilla painoilla vähän pidempää mutta sitä oliko se oikea ratkaisu niin aika näyttää. Jos siirtyisin tekemään nyt jatkuvasti pidempiä sarjoja niin silloin pienistä lähteminen usemalla sarjalla olisi paras ratkaisu mutta jos nyt vain yritän välillä tehdä pidempiä niin ehkä tämä tapa on nyt oikea? 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.