Ihmiset lenkkeilevät ties missä vaatteissa ja kengissä

23.05.2021 - 12:50

Tässä nyt yli vuoden Korona aikana lenkkeily on lisääntynyt räjähdysmäisesti sanoisin. Itse olen nähnyt paljon enemmän lenkkeilijöitä kun olen itse ollut lenkillä. Tosin olen myös itse vaihtanut aikoja milloin olen käynyt lenkillä verrattuna ennen Korona aikaa. Lenkkeilyn yleisen lisääntymisen olen huomannut tosiaan kun ihmisiä on tullut enemmän vastaan sekä varsinkin ihmisten vaatetuksesta. Eikö ihmiset ajattele mitä he pistävät lenkille päälleen vai eikö he viitsi hankkia kunnollisia lenkkeily vaatteita?

Itse kun olen välineurheilija niin kiinnitän automaattisesti huomiota tälläisiin asioihin oli kyseessä laji kuin laji. Kun itse menen urheilemaan niin ellei minulla ole ihan oikeaa asua tai asustetta niin yritän sentään ottaa jonkinlaisen urheilullisen asusteen. Lenkkeilyssä tärkein asia on hyvät kengät. Ei ne marketin halvimmat vaan kengät mitkä sopivat sinun jaloillesi. Kengät pitää ostaa sen mukaan mikä on jalkasi lesti? Onko jalkasi kapea, leveä vai normaali ja sen pohjalta ostaa lenkkeilykengät sillä kaikki kengät ovat tehty tietyille lesteille. Vääränlaisella kengällä lenkkeily saati juokseminen johtaa pidemmällä aikavälillä pahempiin ongelmiin.

Lestin lisäksi nykyään kenkiin saadaan ties mitä apuja mistä en ole enää tietoinen. Aikoinaan kävin itse Intersportissa tarkistuttamassa millaisen juoksukengän oikeasti tarvitsen ja tarvitsenko erikoispohjallista? Itselläni oli normaali lesti eli katsoin kenkiä missä ei ollut mitään tukia eikä ihmeellisyyksiä. Tuohon aikaan olin vielä painavammassa ja huonommassa kunnossa niin sen johdosta otin normaalia paksumman pohjallisen kengän. Myöhemmin kun paino alkoi tippumaan ja kunto alkoi nousemaan ostin normaalipohjaiset kengät.

Olen nähnyt tämän vuoden tai yli vuoden aikana niin ihmeellisiä kenkiä ihmisillä, että huh huh. Pahimmassa tapauksessa nämä ihmiset ovat juosseet vaikka heillä ei ole ollut oikeita juoksukenkiä. Sitä vaan saa ihmetellä kuinka heidän jalkansa ja paikkansa kestävät? Voiko noin oikeasti tehdä pidempään? Onko se ollut vain kerta kokeilu että nyt aletaan juoksemaan mutta ei ole aloitettu? Jos alusta asti on huonot kengät niin ei silloin myöskään innostunu jatkamaan lenkkeilyä vaan suosittelen ostamaan heti kunnon ja oikeat kengät juuri sinulle.

Toinen asia on sitten päällysvaatteet. Toiset ovat olleet lenkillä farkuilla. En voi niinkuin uskoa tuota. Ainakin itselläni jalat hinkkaisivat niin paljon, että kun pääsisin lenkiltä niin en voisi kävellä pitkään aikaan. Jos tiedostan, että joudun kävelemään hieman pidempään niin en laita farkkuja sillä ne alkavat hiertämään hyvinkin nopeasti. Jos kuljen paikasta paikkaan ja käyn sielllä sun täällä niin se ei ole nii paha mutta jos aletaan puhua kilometreistä yhteen soittoon. Sitten on nämä takit ja paidat kun ihmiset kävelevät normaaleissa vaatteissa kuten pikkeepaidoissa. Urheilupaidat ovat siten varten tehtyjä, että ne hengittävät ja niissä on mukavampi olla. Pikeepaidassa tulee vain kuuma ja kroppa kerää vain enemmän lämpöä minkä johdosta lenkkeillystä tulee raskasta.

Näitä tapauksia tulee lähes päivittäin vastaan kenellä on sopimattomat vaatteet lenkille. En tiedä eikö ne ihmiset vain tajua vai mikä on? Onhan se välillä turhauttavaa vaihtaa vaatteita usean kerran päivässä kun minäkin käyn lenkillä pari kertaa päivässä minkä lisäksi menen kuntosalille. Tuo vaatii jo käytännössä kolme vertaa vaatteiden vaihdon edestakaisin ja tuohon päälle vielä muun. Varsinkin kylmemmillä säillä tuo on rasittavaa kun vaatteita pitää laittaa niin paljon ja lenkin jälkeen ottaa ne pois.