Ihmiset eivät tunnu lämmittelevän kuntosalilla vaan aloittavat suoraan treenin

25.01.2021 - 19:09

Olen tainnut alkaa kiinnittämään siihen huomiota viimeaikoina enemmän etteivät ihmiset jotka käyvät kuntosalilla lämmittele. Itse olen jo alkuvuosista alkaen lämmitellyt edes jotenkin ja varsinkin nyt viime vuosina aina kun ikää tulee lisää niin kiinnittänyt lämmittelyyn vain entistä enemmän huomiota. Teen lämmittelyt samalla tavalla olisin sitten tekemässä kevyemmillä painoilla tai raskaammilla painoilla sillä kun teen lämmittelyä niin en vielä ole tietoinen miten tulen tekemään treenin. Siksi onkin hyvin tärkeää lämmitellä hyvin tiesi tai ei tiennyt millainen treeni tulee olemaan.

Lämmittely edes auttaa pienentämään kaikkia loukkaantumisia, venähdyksiä tai lihaksen repeämisiä. Lämmittely edes auttaa liikeratojen parantamiseen ja kropan olevan alusta asti valmiina aloittamaan treeniä. Lämmittelyllä saadaan tukossa olevia paikkoja auki tulevaa treeniä varten sekä lämmittelyssä huomaa jos jokin paikka on todellakin huonossa kunnossa jolloin tietää etukäteen mitä kannattaa välttää ja tarvitseeko jotain paikkaa erikseen lämmitellä enemmän.

Olkapäät ovat itselleni hieman poikkeus muista lihasryhmistä.Lämmittelyn jälkeen tykkään aloittaa olkapäätreenin takaolkapääliikkellä tai liikkeillä joissa normaalisti käytän pieniä painoja. Tällöin saan paremman tuntuman mahdollisesti suurempiin olkapääliikkeisiin sekä olkapäät ovat valmiimpia ottamaan suurempia painoja. Jalkatreeneissä teen välillä jalkaprässiä ennen kyykkyä ja välillä aloitan suoraan kyykyllä tehden enemmän sarjoja pienemmillä painoilla ennen kuin siirryn suurempiin painoihin.

Rintatreeenissä sekä selkätreenissä lämmittelen siten, että pystyn aloittamaan treenin heti penkillä tai maastavedolla painoja käyttäen. Teen näissä liikkeissä muutoinkin hyvin vähän lämmittelysarjoja sillä keskityn mielummin lämmittelyyn varsinaisesssa lämmittelyssä kuin pienillä painoilla liikettä tehdessä. Olen vain huomannut, että varsinainen lämmittely on paljon tehokkaampaa ja monipuolisempaa kuin esimerkiksi penkkiä tekien pienillä painoilla. Haluan saada rinnan lämpimäksi ja valmiiksi kuminauhoja käyttäen jolloin haen vain liikeradat kuntoon pienemmillä painoilla kun rinta on lämmitelty muualla. Samaa taktiikkaa käytän selkätreenissä ja esimerkiksi maastavedossa.

En sitten tiedä johtuuko asiat painoista, treenistä tai vain siitä että ei halua tai viitsi lämmitellä kunnolla. Yleisesti vain näen, että kun itse lämmittelee esimerkiksi kyykkyyn niin jos viereen tulee joku toinen tekemään kyykkyä niin siihen tankoon laitetaan heti se 60 - 80kg ja aletaan kyykkäämään. Käytännössä heti siis laitetaan ne painot millä päädytään tekemään liikettä ja mahdollisesti siihen vielä saatetaan laittaa 10kg - 20kg lisää painoja mutta muuten homma on siinä. Viereinen treenaaja onkin sitten tehnyt koko kyykkytreenin siinä ajassa kun itse tekee lämittelyn viimeisiä asioita ja on pikkuhiljaa valmistautumassa aloittamaan kyykkyä.

Sitä on mahdoton sitten tietää mitä nämä ihmiset ovat tehneet ennen sitä kun he iskevät suoraan sen 60 - 80kg tankoon ja alkavat tekemään mitä nyt tekevät. Sitä vain ihmettelee etteivät he edes siinä räkillä yhtään venyttele tai lämmittele mitenkään vaan suoraan painot tankoon ja tekemään. He eivät edes laita pienempiä painoja alkuun vaan valtaosa aloittaa suoraan niillä painoilla joilla tekevät treeenin. Itse olen alkuvuosista alkaen lisännyt painoja pikkuhiljaa vaikka tekisin pienillä painoilla. Pysyvätkö ihmiset tällä tavalla ehjänä vai onko se vain sitä ihmettelyä kuin itse liikkuu normaalia treenaajaa suhteessa suuremmissa painoissa? 

En näköjään sitten ollutkaan kirjoittanut siitä että tein viikko sitten lauantaina PTVGYM:llä uuden pysäytyskyykky ennätyksen 210kg minkä sitten tämän viikon tiistaina laitoin uusiksi saamalla 220kg. Kaikki lähti siitä liikkeelle että viime viikon perjantaina maastaveto treenin jälkeen huomasin lauantai aamuna että pohkeeni on jumalattoman tiukka. Kirjoittelinkin tuosta pohkeen kuntoon saamisesta tuossa viime kirjoituksessa maaginen kakkonen Mayorssilla. Huomasin siis aamupäivällä että oikea pohkeeni oli ihan jumalattoman tiukka joten aloin sitten itse sitä hieromaan ja ampumaan hierontapyssyllä. Tunsin saaneeni sen paljon parempaan kuntoon siinä aamupäivän aikana.

Sain viime viikolla suunnitelman että mitä jos kävisin Mayors Gym:llä penkkaamassa 200kg? Tämä ajatus lähti liikkeelle siitä että olen ollut nyt hyvässä tuloskunnossa penkissä vaikkakin olen nyt penkkaillut lähinnä slingshotilla. Myöskin ensimmäisen Mayors Gym:llä käynnin jälkeen olen hieman ajatellut käyväni siellä toisenkin kerran mutta että saisin penkattua 200kg Mayors Gym:llä. Olenhan nyt vuosien varrella nähnyt niin monia kovia penkki videoita Mayors Gym:ltä niin olisihan se nyt hieno itsekin penkata 200kg Mayorsilla?

Olen nyt viime aikoina taas aktivoitunut tekemään penkki treeneissä "yli pitkiä" sarjoja. Näitä "yli pitkiä" sarjoja olen tehnyt aina silloin tällöin ja yleensä olen yrittänyt tehdä jollain painolla uuden toistomäärä ennätyksen. Kaikki tämä on lähtenyt vuosia sitten liikkeelle siitä että olen yrittänyt saada omalla painolla niin monta toistoa penkissä kuin vain olen saanut. Aikoinaan tuo lähti hieman yli paristakymmenestä toistosta aina tämän hetkiseen 52 toistoon. Tein tuossa kolme - neljä viikkoa sitten omalla painolla 110kg niin 52 toistoa mikä oli ensimmäistä kertaa ikinä yli 50 toistoa.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä ja ajoin Turunväylää niin pääsin ilmeisesti Skoda kuskin päänsisään hyvin paljon. Skoda kuski oli vaihteeksi näitä perus suomalais autoilijoita kenellä meni hermot siihen että hänet ohitettiin. Ajoin pitkään Helsingin päästä yhden Skoda kuskin perässä ja mietin siinä pitkään menenkö ohitse vai en mutta en mennyt. Sitten siinä Leppävaaran kohdalla kun on niitä ylikulkusiltoja niin hän alkoi ajamaan yhtäkkiä hiljempaa. Niimpä sitten lähdin ohi ja kun olin hetken aikaa ajanut niin huomasin peileistä että kyseinen Skoda paahtoi hirveää ylinopeutta vasenta kaistaa ohitse ja jatkoi myös kaikkien muiden ohittamista. Toisilla ihmisillä vain menee siihen hermot ja pää ei kestä että heidän ohitetaan.

Eilen PTVGYM:llä oli pari teiniä ja en tiedä yhtään että saivatko he tehtyä penkissä yhtään toistoa? Huomasin vain että pari teiniä meni yhdelle penkille "tekemään" penkkiä ja sitten yhdessä vaiheessa vain alkoi kuulumaan hirveä kilinä ja kolina mikä sitten loppui vasta kun teinit lähtivät penkistä. Ainoa asia mitä kuulin oli tosiaan hirveä kilinä ja kolina minkä jälkeen VITUN huutamista perä jälkeen. Ensiksi toinen minkä jälkeen vähän painoja viskottiin lattialle ja sen jälkeen toinen toinen.