Hyvän ja huonon lisäproteiinin ero?

25.01.2023 - 09:21

Nykyään jo ruokakaupoista saa niin monenlaista lisäproteiinia ostettua että huh huh. Toista se oli kun itse aloitti kuntosalilla käynnin niin se piti oikein tietää mistä sitä saa. Vaikka ruokakaupoista saakin nyt ostettua lisäproteiinia ja vielä suhteellisen edullisesti niin onko se kannattavaa? Itse turvauduin kesän tapaan Vammalan Citymarketin tarjontaan kun siellä olin kolmisen viikkoa enkä jaksanut alkaa viemään mukanani 4kg tynnyriä minkä black fridaysta olin ostanut.

Kesällä asiat olivat hieman toisin sillä SportLifen Whey 100 oli ihan ok hinnoissa sen ollessa tarjouksessa lähestulkoon koko kesän. Näin ollen sain suhteellisen edullisesti ostettua lisäproteiinia ja tämän johdosta myöskin sitä aloin käyttämään jopa normaalia enemmän. Otin lisäproteiinia aamulla aamupalan yhteydessä, päivällä osana välipalaa sekä illalla iltapalan kanssa. Osittain tuosta kesäloman lisäproteiinin käytöstä tuli pienoin tapa mikä jäi jäi päälle loman loputtua. Kuitenkin mitä pidemmälle syksy eteni niin sitä enemmän otin tuon välipalan kanssa otetun lisäproteiinin käytön vähemmälle sillä kolme mitallista kuluttaa kahta mitallista enemmän.

Nyt joululomalla SportLifen whey 100 oli hieman kalliimpaa kesään verattuna kun se ei ollut tarjouksessa mutta siitä huolimatta päädyin aluksi ostamaan sitä. SportLife whey 100 pussin koko oli kuitenkin 700g kun Fast whey 80 oli 500g. Fastin pussin hinta oli hieman edullisempi mutta kilohinta oli taas SportLifen puolella eikä hinnoissa nyt niin suurta eroa ollut. Kuitenkin jos ja kun pusseja joutuu ostamaan useita niin silloin hintaa alkaa tulemaan helposti enemmän.

Olin mennyt aina viime black friday:hin saakka Fitnesstukun Star Nutrition whey 80:llä. Välillä tuli kokeiltua myöskin Star Nutrition whey 100 kun sitä sai hyvistä tarjouksista mutta huomasin ettei siitä nyt tarvitse maksaa extraa nii päädyin taas whey 80:seen. Nyt viime black fridayssa Fitnesstukun tarjoukset olivat kehnot niin päädyin tilaamaan baoshop.fi:stä minkä johdosta ostin pari 4kg tynnyriä SELF Micro Whey Active.

Star Nutrition whey 80 on ollut hintalaatusuhteeltaan hyvä ostos minkä lisäksi minulla on ollut harvoin sen kanssa ongelmia sekoituksen kanssa. Nyt kun olen alkanut pikkuhiljaa käyttämään SELF Micro Whey Active proteiinia niin huomaan sen olevan laadullisesti parempaa mutta kerran sain sen paakkuuntumaan shakerin pohjalle eli ihan ilman ongelmia en ole päässyt sen kanssa. Sitten mitä tulee SportLife whey 100 niin minulla oli kesällä jo sen kanssa hirveästi ongelmia sekoittamisen kanssa sillä se joko paakkuuntui shakerin pohjalle tai shakeri ritilään. SportLifen tapauksessa huomasin sen olevan parempi että shakerissa oli jo hieman vettä pohjalla jolloin jauhe ei mennyt niin helposti köntiksi pohjaan mutta sitten se paakkuuntui shakerin yläosaan. Mitä sitten tulee Fast whey 80 niin se ainakin vaahtoaa hirveästi mutta ei ole paakkuuntunut shakeriin ja mitä tuosta vaahtoamisesta tuli mieleen niin kyllä tuota taisin myös viime kesänä hieman ostaa.

Lisäproteiinien hinnat muodostuvat siitä mitä niissä käytetään ja mitkä niiden ravintoarvot ovat. Itse olen tullut siihen tulokseen että mitä kalliimpi proteiini on kyseessä niin sen helpommin ja nopeammin se sekoittuu. Tämä on huomattavissa jo Star Nutrition whey 80 ja Star Nutrition whey 100 välillä sillä juurikin tuo whey 100 sekoittuu paremmin minkä lisäksi se myös toimi itsellä vatsassa paremmin laskien nopeammin alas. Sitten on tapaukset SportLife whey 100 minkä ravintoarvot ovat ihan hyvät mutta ei ihan niin hyvät kun pussissa lukee kuitenkin whey 100 ja ainakin itselläni on todella paljon vaikeuksia saada se sekoittumaan hyvin. Fastiltä minulla oli whey 80 minkä puolesta hinta oli hieman edullisempi mutta ravintoarvot heikommat. Fast ei paakkuuntunut shakeriin mutta vaahtosi todella paljon minkä johdosta sitä oli inhottava juoda heti.

Itse olen myös sitä mieltä että jos lisäproteiinia sekoittaa johonkin ruokaan kuten puuro tai käyttää sitä smoothiessa niin silloin halvempi lisäproteiini. Jos proteiinia käyttää suoraan shakerista niin silloin "kalliimpi" / parempi lisäproteiini mikä sekoittuu paremmin. Itse olen ainakin näin toiminut ja osa syy aikoinaan Star Nutritionin whey 100 vaihdosta takaisin Star Nutrition whey 80 oli se että aloin käyttämään lisäproteiinia lähinnä smoothien kanssa. Tein yhdessä vaiheessa niin aamuin kuin illoin proteiini smoothien kun kyllästyin pelkkään shakeriin mutta nykyisin teen smoothien vain illalla kun en jaksa ostaa niin paljoa smoothie aineksia kun tekemällä kaksi smoothie päivässä se vielä tupla määrän aineksia. Siksi nyt black fridayna teinkin lisäproteiini ostot ihan siltä kannalta että teen myös pelkkiä proteiini shakeja aamuisin.

Laadukkaampi lisäproteiini myös imeytyy paremmin kropassa ja heikompi laatuisempi lisäproteiini helposti turvottaa. Tätä olen kuullut monilta että heille ei sovi tietyt lisäproteiinit koska ne turvottavat. Esimerkiksi Star Nutrition whey 80 ei sovi yhdelle mutta Star Nutrition whey 100 sopii sillä se imeytyy paremmin eikä ala turvottaan vatsaa. Huomasin tämän kyllä hyvin itse Star Nutritionin kohdalla että whey 100 imeytyy paljon paremmin kroppaan kuin whey 80. Myöskin huomasin tuon Fast whey 80 kohdalla että se alkoi turvottamaan vatsaa eikä imeytynyt kunnolla.

https://baoshop.fi/fi/product/self-micro-whey-active-4-nbsp;kg/13940

https://www.fitnesstukku.fi/whey-80-heraproteiini-4-kg%E2%80%8B/5854R.html

https://www.fitnesstukku.fi/whey-100-heraproteiini-4-kg/5751R.html

https://sportlife.fi/tuotteet/whey100-vahalaktoosinen-heraproteiinijauhe/

https://www.fast.fi/Tuote/whey80-cookies-cream/

En näköjään sitten ollutkaan kirjoittanut siitä että tein viikko sitten lauantaina PTVGYM:llä uuden pysäytyskyykky ennätyksen 210kg minkä sitten tämän viikon tiistaina laitoin uusiksi saamalla 220kg. Kaikki lähti siitä liikkeelle että viime viikon perjantaina maastaveto treenin jälkeen huomasin lauantai aamuna että pohkeeni on jumalattoman tiukka. Kirjoittelinkin tuosta pohkeen kuntoon saamisesta tuossa viime kirjoituksessa maaginen kakkonen Mayorssilla. Huomasin siis aamupäivällä että oikea pohkeeni oli ihan jumalattoman tiukka joten aloin sitten itse sitä hieromaan ja ampumaan hierontapyssyllä. Tunsin saaneeni sen paljon parempaan kuntoon siinä aamupäivän aikana.

Sain viime viikolla suunnitelman että mitä jos kävisin Mayors Gym:llä penkkaamassa 200kg? Tämä ajatus lähti liikkeelle siitä että olen ollut nyt hyvässä tuloskunnossa penkissä vaikkakin olen nyt penkkaillut lähinnä slingshotilla. Myöskin ensimmäisen Mayors Gym:llä käynnin jälkeen olen hieman ajatellut käyväni siellä toisenkin kerran mutta että saisin penkattua 200kg Mayors Gym:llä. Olenhan nyt vuosien varrella nähnyt niin monia kovia penkki videoita Mayors Gym:ltä niin olisihan se nyt hieno itsekin penkata 200kg Mayorsilla?

Olen nyt viime aikoina taas aktivoitunut tekemään penkki treeneissä "yli pitkiä" sarjoja. Näitä "yli pitkiä" sarjoja olen tehnyt aina silloin tällöin ja yleensä olen yrittänyt tehdä jollain painolla uuden toistomäärä ennätyksen. Kaikki tämä on lähtenyt vuosia sitten liikkeelle siitä että olen yrittänyt saada omalla painolla niin monta toistoa penkissä kuin vain olen saanut. Aikoinaan tuo lähti hieman yli paristakymmenestä toistosta aina tämän hetkiseen 52 toistoon. Tein tuossa kolme - neljä viikkoa sitten omalla painolla 110kg niin 52 toistoa mikä oli ensimmäistä kertaa ikinä yli 50 toistoa.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä ja ajoin Turunväylää niin pääsin ilmeisesti Skoda kuskin päänsisään hyvin paljon. Skoda kuski oli vaihteeksi näitä perus suomalais autoilijoita kenellä meni hermot siihen että hänet ohitettiin. Ajoin pitkään Helsingin päästä yhden Skoda kuskin perässä ja mietin siinä pitkään menenkö ohitse vai en mutta en mennyt. Sitten siinä Leppävaaran kohdalla kun on niitä ylikulkusiltoja niin hän alkoi ajamaan yhtäkkiä hiljempaa. Niimpä sitten lähdin ohi ja kun olin hetken aikaa ajanut niin huomasin peileistä että kyseinen Skoda paahtoi hirveää ylinopeutta vasenta kaistaa ohitse ja jatkoi myös kaikkien muiden ohittamista. Toisilla ihmisillä vain menee siihen hermot ja pää ei kestä että heidän ohitetaan.

Eilen PTVGYM:llä oli pari teiniä ja en tiedä yhtään että saivatko he tehtyä penkissä yhtään toistoa? Huomasin vain että pari teiniä meni yhdelle penkille "tekemään" penkkiä ja sitten yhdessä vaiheessa vain alkoi kuulumaan hirveä kilinä ja kolina mikä sitten loppui vasta kun teinit lähtivät penkistä. Ainoa asia mitä kuulin oli tosiaan hirveä kilinä ja kolina minkä jälkeen VITUN huutamista perä jälkeen. Ensiksi toinen minkä jälkeen vähän painoja viskottiin lattialle ja sen jälkeen toinen toinen.