Hyvä käsitreeni perusliikkeillä suoria sarjoja ja kontrollia käyttäen

17.12.2017 - 12:51

Tuli tehtyä torstaina todella loistava käsitreeni siinä mielessä kuinka hyvin perille se meni. Itse treeni ei ollut mitenkään erikoinen sillä treeni sisälsi pelkkiä suoria sarjoja. Treeni ei sisältänyt erikoistekniikoita kuten ei myöskään pitkiä sarjoja joita käyttämällä olen yleensä hyvät käsitreenit treenannut. Itse olen vain todennut sen, että erikoistekniikot kuten supersarjat, triplasarjat tai giant-sarjat yhdessä tai muutoin vain pitkien sarjojen kanssa ovat helpompi tapa saada kädet oikeasti treenannut kunnolla. Kunnolla tarkoitan sitä, että treenin aikana ja varsinkin treenin jälkeen sen hauiksessa että ojentajissa treeni tuntuu kunnolla ja mahdolisesti kädet alkavat kramppaamaan tunti / tunteja treenin jälkeen. Tuo on ollut merkki itselleni siitä, että käsitreeni on mennyt perille.

Käsitreeni yleisesti tehtynä isoilla painoilla ja runttaavalla tyylillä on ollut itselleni todella heikko treenimuoto. En vain saa isoja painoja osumaan käsiin oikeisiin kohtiin vaan kädet menevät enemmänkin huonompaan kuntoon negatiivisesssa mielessä. Nivelet ottamat sellaisia iskuja vastaan, että alkaa tekemään kipeää ja ylipäätänsä treeni ei edes tunnu käsissä sitten yhtään tai jos tuntuu niin enemmänkin kipeällä tavalla eikä oikealla.

Se mitä tällä kertaa tein oli aika perustekemistä aikalailla perusliikkeillä. Sarjojen toistomäärät olivat siinä kahdentoista luokassa ja jos olisi mennyt enemmän niin jätin sarjat "kesken" sillä nyt oli tarkoitus tehdä suoria sarjoja. Painot yritin ottaa "semi" suuriksi siinä mielessä millä jaksaisi tehdä noin viisi - kuusi sarjaa käyttäen enemmän kontrollia. Varsinkin hauiksen puolella yritin tehdä liikkeet siten, että yläasennossa pidin pienen pidon ykskaks. Ihan siis niinkuin mielessä laskien ykskaks eikä kunnolla laskien yksi kaksi. Liikevalinnat puolestaan menivät siten, että aloitin treenin dipillä minkä jälkeen tein hauiskäännö suoralla tangolla kädet leveämmällä otteella ja tämän jälkeen ranskalaisen punnerruksen maassa makaamalla. Näin sain treenin alkupäähän "raskaammat" liikkeet vaikka nämäkin liikkeet tein suhteessa samoilla painoilla muihin liikkeisiin nähden.

Ojentajien puolella dippi kyllä meni enemmän "runttaamiseksi" minkä jälkeen aloin katsomaan enemmän liikkeiden kontrollia kun taas hauiksen puolella kaikki liikkeen menivät kontrollilla ja ylhäällä pito ykskaks tyyliin. Periaatteessa saan kyllä runttauksen osumaan ojentajille ihan ok tietyissä liikkeissä niin nämä liikkeet on hyvä ottaa alkuun minkä jälkeen lopput liikkeet voi tehdä enemmän kontrollilla. Kuten tässä treenissä tuli huomattua kuinka hyvin ojentajapunnerrus tangolla otti todella loistavasti perille kun tein sen viimeisenä liikkeenä ja kontrollia käyttäen. Minulla ei todellakaan ollut mitkään suuret painot vaan paljon pienemmät millä normaalisti tekisin suoria sarjoja.

Mielestäni käsitreenissä kannattaa ottaa huomioon se miten treenin tekee ja valita liikkeet ja niiden järjestys sen mukaan. Kuitenkin dippi, ranskalainen punnerrus sekä kapeapenkki olivat sellaisia liikkeitä jotka kannattaa tehdä treenin alkuvaiheessa jotta niistä saa kaiken hyödyn irti. Varsinkin ranskalainen punnerrus on liike mitä näen suurimmat osan ihmisistä tekevän huonolla tekniikalla. Ranskalainen punnerrus on kyllä sellainen liike, että sen saa osumaan hieman heikommallakin tekniikalla, mutta paremmalla tekniikalla se on kokonaisvaltaisempi liike mitä ottaa paremmin perille. Taljapunnerruksissa on käytännössä sama periaate, että paremmalla tekniikalla liikkeen saa paremmin osumaan perille, mutta vastaavasti taljapunnerruksen osuvat kyllä hyvin perille viimeistelevinä liikkeinäkin koska ne ovat vähemmän teknisempiä liikkeitä.

Hauiksen puolella minulla itselläni ei ole mitään väliä missä järjestyksessä oikeastaan minkäkin liikkeen tekee. Treenaan itse hauisliikkeet muutoinkin pienillä painoilla niin minun ei ole otettava tätä asiaa huomioon. Kuitenkaan en aloita hauista "teknisemmillä" hauisliikkeillä mitä itse tiedän vaan lähden liikkeelle yleensä perusliikkeistä tangolla tai käsipainoilla. Jos minulla on vuorossa volyymipainotteinen käsitreeni niin tällöin saatan aloittaa taljaliikkeellä mutta tällöin teen sen todennäköisesti supersarjana ojentajaliikkeen kanssa. Minusta hauiksen puolella kaikki taljaliikkeet on hyvä tehdä viimeisenä koska mielestäni ne ovat kevyempiä tai helpompia liikkeitä tehdä väsyneempänä. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.