Huomiota parin viikon treenaamisen jälkeen neljän viikon tauon jäljiltä

28.04.2020 - 10:50

Nyt on kuntosali treenejä takana pari viikkoa neljän viikon tauon jälkeen ja on ihan hyvä jakaa huomioita joita olen huomannut. Itselleni pahin treeni oli ensimmäinen treeni neljän viikon tauon jälkeen. Ensimmäisessä treenissä liikeradat sekä koordinaatio oli ihan hakusessa, mutta jo seuraavassa treenissä kaikki oli jo paremmin. Näin ollen omalla kohdallani liikerata sekä koordinaatio ongelmat jäivät käytännössä vain yhteen treeniin. Tietenkin liikkeiden liikeradat ovat parantuneet aina treeni treeniltä, mutta ero ensimmäisen treenin ja toisen treenin välillä oli valtava.

Olenkin lähtenyt liikkeelle muutamilla liikkeillä per lihasryhmä / treeni enkä ole ottanut liian montaa eri liikettä vielä käyttööni. Näin ihan sen takia, että en ole halunnut ottaa liikaa eri liikkeitä heti käyttööni vaan olen halunnut keskittyä tiettyihin liikkeisiin muutaman asian takia. Ensinnäkin voimatasoni ovat tippuneet niin paljon, että haluan nyt keskittyä ensimmäisenä nostaa voimatasoni. Voimatasojen noustessa kaikkien liikkeiden tekeminen on paljon helpompaa ja mukavampaa kun niissä voi käyttää jotain painoja. Toisekseen kun aloittaa pienellä määrällä liikkeitä eikä ota kerralla koko arsenaalia käyttöön niin tällöin pystyy kehittämään näitä kyseisiä liikkeitä. Kolmanneksi sarja kestävyys on laskenut voimatasoja enemmän joten olen halunnut keskittyä enemmän lyhyempien sarjojen tekemiseen jolloin kaikki liikkeet eivät sovellu tähän.

Näiden kahden viikon aikana pääpaino onkin ollut tehdä penkkiä, kyykkyä sekä maastavetoa. Näiden ympärille on tullut sitten otettua erilaisia avustavia liikkeitä sekä kyseiseen lihasryhmään liittyviä liikkeitä. Käytännössä tämä on sama idea kuin aloittaa kuntosalilla käynnin eli nostaa yleisiä voimatasoja jonka jälkeen voi siirtyä tekemään enemmän kohdistavia liikkeitä. Tässä asiassa moni tekee virheen sillä, että ei keskity nostamaan voimatasoja vaan alkaa tekemään liian nopeasti liian teknisiä liikkeitä. Tämä johtaa siihen, että voimatasot eivät nouse jolloin kaikkien perusliikkeiden tekeminen on joko vaikeaa tai niissä ei pysty käyttämään painoja. Itselläni oli tosiaan "vain" neljän viikon tauko mutta voisin kuvitella suurimmalle osalle treenaajista tulevan vähintään puolen vuoden tauko sillä kyseinen paska tulee jatkumaan vielä tovin ja suurimmalla osalla on jo takana kuuden - seitsemän viikon tauko. Tällöin siis kannattaa aloittaa nollasta eikä tosiaan siitä mihin on jäänyt vaikka olisikin tehnyt "kotitreenejä" sillä ero oikeisiin treeneihin on valtava.

Olen ollut siinä mielessä hämmentynyt, että kyykky on ollut toistaiseksi paras liike kolmesta suuresta eli penkistä, kyykystä ja maastavedosta. Siis jos suhteutan nykyiset painot joilla olen tehnyt ennätyksiini. Olen saanut raakana penkistä vain 180kg, maastavedossa olen saanut 240kg mutta kyykyssä olen nyt tehnyt 220kg painoilla kolmen toiston sarjan. Penkissä olen kyllä tehnyt 170kg painoilla kolmen toiston sarjan mikä on kyllä parempi kuin 180kg nosto. Tämän lisäksi olen saanut tehtyä slingshotilla 200kg, 210kg, 220kg sekä 230kg painoilla yhdestä kolmeen toistoa. Tosin nämä kyseiset toistot tai sarjat eivät silti ole ihan niin hyviä kuin ennen taukoa. Maastavedossa olen lähinnä tehnyt ykkösiä tai kakkosia ja ainoa poikkeus on ollut 210kg painoilla viiden toiston sarja.

Mitä tulee sitten muihin liikkeisiin niin niissä on ollut kyllä ihan normaalit painot kuin ennen taukoa. Tiedä sitten onko ne jopa parantuneet tai teenkö vain niissä hieman eri tavalla kuin ennen? Toisaalta olen nyt kyllä käynyt eri kuntosalilla kuin normaalisti mikä sekin on vaikuttanut muutamiin asioihin kuten mitä liikkeitä teen tai mitä laitteita käytän. Toisaalta koko treenaaminen on ollut erilaisempaa kuin ennen taukoa ja ainakin tällä hetkellä treenaan "verkkaisemmin" tai toisin sanoen minulla ei ole mikään suuri kiire sarjojen välillä. Kuitenkin myöskin motivaatio pitää rakentaa uudestaan sillä myöskin tauko vaikuttaa siihen minkä lisäksi kuntosalilla on vähemmän ihmisiä ja ainakin itse en aina saa tarvittavaa motivaatio tyhjällä salilla.

Tällä hetkellä kun eletään tälläistä epänormaalia tai ehkä uutta normaalia aikaa niin myöskin tämä vaikuttaa enemmän tai vähemmän siihen miten nyt treenaan. En näe mitään syytä miksi edes lähtisin tekemään samankaltaisia treenejä kuin ennen taukoa vaan meen puhtaasti fiiliksen mukaan. En ota paineita tuloksista, painoista tai siitä mitä saan aikaan salilla sillä on ollut treenejä joissa olen tehnyt tyyliin pari liikettä ja salilla on mennyt pari tuntia.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.