Hifihuone: HIFI & HIGH END 2020 nähty ja koettu

31.10.2021 - 13:52

Tänään tuli käytyä Tampereen Hifihuoneen HIFI & HIGH END 2020 hifimessuilla. Hifihuoneen sivuilta sai ihan hyvän sanoisinko "arvion" siitä mitä hifimessuilla on odotettavissa sekä mitä siellä on mahdollista kuunnella. Arvio siinä mielessä, että olen tullut vuosien saatossa siihen tulokseen, että osa asioista pitää paikkaansa ja osa toisaalta pitää paikkaansa. Kaikkia koekuunteluja ei ole aina listattu sillä jotain on kytketty kiinni mitä ei ole mainittu ja osa asioista mitkä ovat listattu ovat liikkeessä saatavilla mutta eivät ole "esillä". Jotain asioita pitää osata kysyä kysyä eikä ole sinulle valmiina esillä eli osa asioista on mahdollista kyllä koekuunnella kunhan osaa kysyä.

Sinällään tiedoissa ei puhuta mitään mitä messuilla ei olisi vaan merkit ja tarvikkeet ovat hyllyssä ostettavissa. Näin on ollut aina kun muistan lukeneeni jotain Hifihuoneen hifimessuista etukäteen ja mitä minua on odottanut paikan päällä. Sama koskee myöskin "messutarjouksia" joita aikaisempina vuosina on enemmän mainostettu ja tuotu myöskin verkossa esille kun tällä kertaa näin ei ollut. Ainakin tulin siihen tulokseen, että messutarjouksia ja tarjouksia piti vain ostata kysyä eikä niitä tuotu sinulle esille. Vertaan vain näitä messutarjouksia vuoteen 2016 jolloin ostin Hifihuoneen kyseisiltä messuilta Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet.

Itse kävin messun koekuunteluja sekä esillä olevia uutuuksia läpi mutta skippasin esimerkiksi Sonus faber IL Cremonese ex3me kaiuttimien koekuuntelun. Ajattelin miksi mennä koekuunteleen yli 50 000€ kaiuttimia joita en tule ikinä ostamaan? Päätin käyttää aikaa enemmäkin esimerkiksi Q Acoustics Concept 500 kaiuttimien koekuunteluun jotka olivat itselleni yllätykseksi koekuuntelussa sillä kaiuttimia ei ollut listattu Hifihuoneen messusivuilla. Sain messuilta jopa hyvin tarjouksen koskien kyseisiä messuilla olevia Q Acoustics Concept 500 kaiuttimista mutta tällä kertaa hyvä tarjous ei auttanut kun mietin asiaa jonkin verran. Tällä hetkellä ei vain ollut sopiva hetki päivittää kaiuttimia ihan sen hintaisiin kaiuttimiin.

En osaa käydä hifimessuilla ostamatta mitään?

Samalla reissulla kun kävin Hifihuoneella selvitin hieman vinyylisoittimeni päivitys mahdollisuutta. Tiedän, että nykyiseen Pro Ject Essential II digital vinyylisoittimeeni voi päivittää Ortofon 2M Blue äänirasian joka parantaa nykyisen soittimen äänenlaatua. Kysyin Hifihuoneella ollessa asiasta, että onko nykyiseen vinyylisoittimeeni kannattavaa hankkia Ortofon 2M Blue äänirasiaa vai päivittää koko soitin? Sain vastauksena saman mihin olin kyllä jo hieman itse tullut. Ortofon 2M Blue äänirasia parantaa Pro Ject Essential II vinyylisoittimen äänenlaatua, mutta uusi vinyylisoitin antaa enemmän mahdollisuuksia ja antaa suhteessa paremman äänenlaadun parannuksen.

Minun oli tarkoitus ostaa Hifihuoneelta vain uusi RCA-kaapeli millä yhdistän Iphonen tai Ipadin vahvistimeen. Iphonen ja Ipadin kautta saan paremman äänenlaadun Tidal musiikkipalvelusta toisin kuin Apple TV:n Tidal sovelluksesta mikä ei tue MQA ääniformaattia. Olen nyt käyttänyt ihan perus RCA-kaapelia minkä saa ostettua ihan mistä tahansa elektronia myytävästä kaupasta niin ajattelin edes hieman päivittää sitä. Hankin ihan perus QED:in johdon mikä maksoin parisen kymppiä ja ajattelin sen riittävän ja antavan paremman äänenlaadun.

Kuitenkin RCA-kaapelin lisäksi päädyin jälleen kerran ostamaan kuulokkeet. Tämä tuli ihan puskista jälleen kerran enkä muista kuinka monet kuulokkeet olen vuosien saatossa hankkinut. Vielä puskista tuli se etten ollut edes kuullut kyseisien kuulokkeiden valmistajaa ennen. Kysyin kuulokkeista ehdotuksia ja sain ehdotukseksi HiFiMAN SUNDARA kuulokkeet joita sitten aloin kokeileen. Olin jotenkin varautunut tietyllä tapaa asiaan sillä minulla oli Dragonfly Cobalt mukanani. Pystyin näin ollen koekuuntelemaan HiFiMAN SUNDARA kuulokkeita omalla Tidal soittolistalla Iphonen kautta käyttäen Dragonfly:ta. Sain koekuunneltua kuulokkeita sillä laitteistolla joilla normaalisti kuuntelen musiikkia jolloin äänenlaatu vastasi normaaliolosuhteita.

Tulen kirjoittamaan piakkoin HiFiMAN SUNDARA kuulokkeista omia kokemuksia. Olen käyttänyt kuulokkeita suhteellisen paljon vajaan päivän aikana ja ehtinyt kuuntelemaan erilaista musiikkia. Näin vajaan päivän koekuuntelun jälkeen olen ollut tyytyväinen HiFiMAN SUNDARA kuulokkeisiin mitkä tuli ostettua ihan puskista.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.