Hallijuoksut part 2 ja part 3: 10km nopeampi ja hitaampi lenkki

16.11.2016 - 12:06

En ole käynyt kuntosalilla kolmeen päivään mikä on pisin aika ties koska. En edes muista, koska viimeksi olen ollut kuntosalilta pois kolme päivää. Kahden päivän taukoakin saa etsiä hieman pidempään, mutta vähintään kolmen päivän tauko on ollut viimeksi viime lokakuun vaihteessa. Lokakuussa olikin sitten pidempi tauko kun valmistauduin Vantaan puolimaratonille. Alunperin en suunnitellut ihan tälläistä, mutta yksi asia johti toiseen mikä taas toiseen. Loppujenlopuksi pidin keskiviikkona välipäivän ja kävin torstaina sekä perjantaina juoksemassa hallissa. Halusin käydä tällä viikolla enemmän kuin kerran juoksemassa mikä tiesi sitä, että ainakin viikolla jää tämän johdosta salilta päivä pois.

Viikonloppuisin en ole vielä koskaan käynyt hallissa juoksemassa vaikka olen tuotakin asiaa miettinyt. Kun en tiedä yhtään millaista hallissa on viikonloppuisin niin en ole myöskään sinne viitinyt tällöin mennä. Onko siellä väkeä ja paljonko? Onko siellä joukkueita treenaamassa / pelaamassa pelejä tai turnauksia? Tälläisille mahdollisuuksille on paremmin sijaa viikonloppuisin kuin arkisin. Arkisinkin kun olen sattunut jonkin joukkueen treenien kanssa yhtäaikaa radalle niin tämän heti huomaa. Yleensä he eivät onneksi juokse rataa hirveästi ympäri vaan ovat enemmänkin jollain suoralla juoksemassa lyhyitä spurtteja. On ollut myöskin kertoja kun joukkueet ovat vetäneet rataa ympäri lämmittelynä tai jotain niin näitä täytyy väistellä.

Olen käynyt nyt torstain ja perjantain jälkeen kolme kertaa hallissa juoksemassa. Jokaisella kerralla hallisssa on ollut mielestäni paljon vähemmän juoksijoita kuin viime vuonna. Mielestäni olen käynyt juoksemassa ihan samoihin aikoihin joten tällä ei pitäisi olla merkitystä. Ulkona sääkin on ollut suhteellisen kylmä lähes jokaisena päivänä kun olen käynyt hallissa. Muistaakseni jokaisena päivänä kun olen käynyt hallissa juoksemassa niin ulkona on ollut vähintään joku kolmetoista asetetta. Viimeksi perjantaina taisi olla lähemmäksi kahtakymmentä joten lämpötilan puolesta hallissa on ollut mielestäni paljon mukavampi juosta kun ei ole tarvinnut vaatettaa kamalasti.

Hallijuoksu part 2: Torstaina 10km hallissa hieman nopeammin

Minun oli tarkoitus mennä alunperin keskiviikkona juoksemaan, mutta päätin tiistai-iltana pitää keskiviikon vapaana mikä oli loppujenlopuksi loistava ratkaisu. Tiistain tuplatreenit olivat sittenkin hieman rankempia kuin aluksi luulin. Tiistaina luulin, että ei tässä mitään ihmeellistä, mutta keskiviikkona iltapäivällä huomasin treenien vaikutuksen sekä välipäivän olleen loistava ratkaisu. Vaikka minulla oli välipäivä niin tästä huolimatta menin nukkumaankin jo 21.30 mennessä. Tämä kertoo viimeistään sen, että välipäivä tuli tarpeeseen.

Päädyin torstaina viime kertaiseen tapaan juoksemaan ihan peruslenkkiä. Juoksukortti ostessani ajattelin vedellä intervallitreenejä, mutta näihin kolmeen juoksuun ei ole vielä tullut intervallitreeniä. Osittain tämä on kyllä johtunut pidemmästä juoksu tauosta. Olen ollut hieman epävarma juoksu kunnosta ja tästä syystä en ole oikein uskaltanut vetää intervalleja. Toisaalta pidempien matkojen tasaisella vauhdilla juokseminen kehittää paremmin peruskuntoa minkä katsoin olevan paremmaksi tällä erää.

Aluksi ajattelin vain läheä juoksemaan suhteellisen rauhallisesti välittämättä nopeudesta. Tätä samaa asiaa jatkoin sitten noin kahdeksaan kilometriin aseti kunnes haluasin hieman yrittää mennä kovempaa. En kuitenkaan halunnut lisätä vauhtia radikaalisesti siten, että se ottaisi enemmän vain yrittää pitää renouden juoksun aikana. Rauhallisesti kovempaa mikä kyllä toimikin enkä huomannut mitään erikoista väsemistä parin viimeisen kilometrin kohdalla verrattuna muuhun juoksuun.

[[{"fid":"526","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":471,"width":522,"class":"media-element file-default"}}]]

VIime kerralla minulla oli myöskin vatsan kanssa hieman ongelmia mitkä jatkuivat myös torstaina. Tällä kertaa erona oli se, että ne alkoivat tuntumaan vasta juoksun lopussa. Loppuveryttelyn jälkeen suuntasinkin heti wc:hen missä kaikki tuli taas vetenä alas. Aivan sama kuin viime kerralla ja minulla oli syy melkein tiedossa, mutta tämä ei ollut ihan varma tieto. Käytännössä tämä tieto varmistui perjantain juoksun jälkeen kun säästyin tälläiseltä wc käynniltä juoksun yhteydessä / jälkeen. Arvelluttava syy viime kertaiseen sekä torstain juoksun aikana vatsan sekaisin menoon oli tiettävästi Fastin proteiini puddingin minkä olen nyt tehnyt maitoon. Maita on ollut tässä se laukaisin vatsan sekaisin menolle ja tätä asiaa myöskin mietin jo ensimmäisen hallijuoksun jälkeen, mutta en tehnyt asialle vielä mitään. Viime kerralla söin puddingin kello 14:sta aikaan ja tällöin vaikutus alkoi näkyä aikaisemmin kuin torstaina jolloin söin puddingin aamupalaksi. Kun olen allerginen maidolle niin maitoa ei pitäisi käyttää, mutta nykyään kun vaikutukset ovat minimaaliset niin olen maitoa ruuissa käyttänyt. Perjantaina en puddingia syönyt eikä tällöin ollut mitään ongelmia vatsan kanssa niin johtopäätökset ovat syntyneet ihan tästä.

Torstaina hallissa oli käynnissä jokin kisa / aikakoe jollain oikein juoksijoilla joten tästä johtuen juoksin ainakin ensimmäiset viisi kilometriä ulointa rataa. Tämän johdosta ainakin ensimmäisen viiden kilometrin matka oli jonkin verran pidempi mitä se olisi normaalisti kun juoksun kakkos rataa. Tämän jälkeen kun kisa / aikakoe päättyi palasin juoksemaan normaalia kakkos rataa. En sitten tiedä kuinka paljon matkaa eroa tulee kun juoksee neljättä rataa kuin juoksisi toista rataa kun kellotin kilometriajat kuitenkin samasta kohtaa mistä aina aikaisemminkin. Sinällään kilometriä aikoja on paha vertailla kun toiset ovat olleet hieman pidempiä kuin toiset, mutta eipä tuolla ole mitään merkitystä itselleni.

Hallijuoksu part 3: Perjantaina 10km hallissa hieman hitaammin

Täytyy sanoa, että olin torstaina juoksun jälkeen todella puhki. Ajattelin saunan auttavan asiaan hieman juoksun jälkeen, mutta tuntui sen vain pahentan. Samalla minulla tuntui jaloissa painavan ja jalkoja särkevän vaikka ei tuo mitään uutta minulle ole. Juoksin kuitenkin itselleni varmaan normaalia nopeampaa juoksua torstaina kuin mitä normaalisti juoksen tai olen juossut vähään aikaan. Kun minulle tuli hieman huono olo ja paikkoja särki niin aloin miettimään perjantain juoksua hieman uudelleen. Onko minun nyt järkevä mennä juoksemaan kun paikkoja särkee ja ne ovat kipeät?

En tuota asiaa kuitenkaan hirveästi miettinyt vaan illalla ennen nukkumaan menoa varustin repun juoksutarvikkeilla valmiiksi aamua varten. Ainahan minulla jotain kipuja on kropassa ja olen tottunut juoksemaan kivussa joten miksi en nytkään olisi mennyt? Ajattelin paikkojen parantuvan kun menen uudestaan seuraavana päivänä juoksemaan. Juoksen tällä kertaa vain hieman rauhallisemmin ja katson jalkojen kunnon mukaan miten kovaa juoksen.

[[{"fid":"527","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":470,"width":526,"class":"media-element file-default"}}]]

Perjantaina halliin meno oli hyvä ratkaisu ja sain juostua hyvin. Kipuja ei tuntunut missään ja kun pidin vauhdin rauhallisempana verrattuna torstaihin niin en ollut juoksun jälkeen edes niin huonossa kunnossa mitä olin torstaina. Paljon mukavampi reissu kuin torstainen käynti hallissa. Vielä kun tähän lisää se, että myös vatsani pystyi kunnossa niin reissu halliin oli mahtava. Väliin jättäminen olisi vain harmittanut jälkikäteen.

Perjataina vaikka pihalla oli lähemmäs kaksikymmentä astetta niin juoksurata oli jälleen hiljainen. Tämä oli mukava sillä tällä kertaa ei tarvinnut torstain tapaan juosta välillä siellä ja välillä täällä vain sain vetää jälleen toista rataa pitkin kokoajan. Juoksuradalla oli kuitenkin muutamia juoksijoita joten yksin sentään ei tarvinnut juosta mikä olisi ollut tylsää hommaa. Muistaakseni juoksin viime talvena tai sitä edellisenä talvena hallissa melkein yksin ja se oli kyllä tylsää. Kukaan ei mene ohi tai en mene kenenkään ohi. En näe oikein ketään ellen vilkaise alakerran salibandykentille. Vähän mutta ei liikaa juoksijoita radalla yhtä aikaa on paljon parempi ja tuo itselleni hieman enemmän fiilistä kuin juoksisin tyhjällä radalla tunnin verran.

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.