Full HD videotykki vs 4K televisio

25.03.2020 - 08:48

Viime kesänä kun tuli hankittua LG OLED C8 55" 4K televisio niin kaikki katsominen siirtyi automaattisesti siihen mikä tarkoitti sitä, että Optoma HD80 videotykin käyttö väheni entisestään. Ennen kuin siirryin 4K aikaan LG OLED C8:n myötä niin videotykin käyttö on vähentynyt radikaalisesti vuosi vuodelta sitten alkuvuosista. Alkuaikoina kun Optoma HD80 videotykki oli uusi eikä minulla ollut televisiota kiinni kotiteatterijärjestelmässä niin jos halusin katsoa elokuvia tai sarjoja paremmalla äänellä niin minun oli pakko käyttää videotykkiä. Tuolloin pelasin konsoleita ja katselin kaikki televisiosarjat sekä elokuvat Optoma HD80 videotykiltä. Käytännössä vasta kun muutin nykyiseen asuntoon niin minulla on ollut kotiteatterissa kiinni televisio sekä videotykki jolloin olen voinut valita käytänkö televisiota vai videotykkiä.

Vuosien varrella olen huomannut videotykin sekä television hyvät sekä huonot puolet. Kun olen nyt päässyt käyttämään videotykkiä sekä televisiota käyttötarkoituksesta riippuen niin tämä on ollut vain hyväksi. Vanhassa vahvistimessani Onkyo TX-NR609 oli vain yksi hdmi-ulostulo minkä johdosta jouduin vaihtamaan videotykin ja television hdmi-johtoja riippuen kumpi laite oli käytössä. Paljon myöhemmin putkiremontin yhteydessä tulin hankkineeksi vasta hdmi-kytkimen millä sain videotykin sekä television kiinni vahvistimeen yhtäaikaa. Siihen aikaan kun hankin Onkyo TX-NR609 vahvistimen niin kahdesta hdmi-ulostulosta olisi joutunut maksamaan paljon enemmän sillä kaksi hdmi-ulostuloa oli vain kalliimpien mallien ominaisuuksia.

You Only Live Twice - Optoma hd80

Oikeastaan kun hankin hdmi-kytkimen vanhaan vahvistimeen sekä uuden Denon X3600H vahvistimen sisältäneen suoraan kaksi hdmi-ulostuloa niin videotykin käyttö kylläkin kasvoi aina viime kesään saakka. Olikohan se nyt vasta tämän vuoden puolella kun taas innostuin käyttämään videotykkiä pitkästä aikaa. Asensin ja säädin Optoma HD80 videotykin kiinni Denon X3600H vahvistimeen samalla kun asensin uuden vahvistimen paikoilleen, mutta käyttöön otin sen vasta nyt viimeaikoina.

Olen nyt katsonut Optoma HD80 videotykillä lähinnä dvd sekä bluray-elokuvia ja täytyy kyllä sanoa, että haluaisin kyllä jossain vaiheessa päivittää Optoma HD80 videotykin 4K videotykkiin. Kun katsoin ensimmäisen elokuvan videotykillä pitkästä aikaa niin muistin miksi aikoinaan ostin videotykin ja miksi sitä käytin todella paljon. Yksinkertaisesti suurempi kuva on vain suurempi kuva ja kun LG OLED televisioni on vain 55" niin kuvan suuruudessa on todella suuri ero. En ole nyt nykyisessä asunnossa käyttänyt valkokangasta niin en ole yhtään varma kuinka suuren kuvan saan videotykillä seinään, mutta luulisin sen olevan 100" - 120" välillä. Olen kyllä sen joskus mitalla mitannut mutta tuosta on todella kauan aikaa enkä nyt muista sellaisia lukemia.

Optoma HD80 videotykin etu LG OLED C8 55" verrattuna on juurikin suurempi kuva, mutta muutoin kaikki asiat kallistuu enemmän tai vähemmän LG OLED C8 suuntaan. Optoma HD80:ssa on kuitenkin hyvä kuvanlaatu minkä johdosta siitä on mukava katsoa elokuvia, mutta ongelma on kuitenkin mustan laatu kuten lähes kaikilla videotykeillä. Kaikki tummat ja pimeät kohtaukset on huonompia videotykillä ja varsinkin verrattaessa OLED televisioon niin niitä ei voi edes verrata. Muutoinkin kuvanlaatu kallistuu nykyisin paljon enemmän LG OLED:n suuntaan ihan vain jo senkin takia, että Optoma HD80 on jo kuitenkin julkaistu 2007. Tekniikka on mennyt noista ajoista niin paljon eteenpäin ja nykyisin jo 800€ videotykki on spekseiltään paljon parempia.

You Only Live Twice - Optoma hd80

Jos nyt unohtaa kaksi "suurinta" ja merkittävimpää vertailukohtaa videotykin ja television välillä niin nämä seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon jos miettii videotykin hankintaa. Videotykki tarvitsee yleisesti ottaen pimeän huoneen toimiaakseen paremmin vaikkakin nykyään markkinoilta löytynee joitakin videotykkejä jotka toimivat valoisemmissa huoneissa. Oma Optoma HD80 tarvitsee pimeän huoneen jotta kuvasta saa selvää ja kuva näyttää hyvälle. Esimerkiksi viikonloppuisin aurinkoisena päivänä valo vain pääsee jostain läpi ja vaikka käytössä on pimennysverhot niin eron huomaa iltaan verrattuna. Siksi yritänkin välttää videotykin käyttöä aurinkoisena ajankohtana sillä valo vain pääsee enemmän tai vähemmän läpi jolloin se vaikuttaa suoraan kuvanlaatuun.

Toinen ero Optoman ja LG:n välillä on käyntiääni. Optoma HD80 pitää aika isoa ääntä kun videotykin laittaa päälle ja varsinkin hiljaisissa elokuvissa se voi välillä häiritä. Varsinkin nykyään kun videotykki on ihan pään vieressä niin eron huomaa paljon enemmän verrattuna siihen kun ennen videotykki oli korkealla katossa kiinni. Tuolloin äänen kyllä huomasi mutta mitä lähempänä korvia videotykki on on niin sitä enemmän siihen kiinnittää huomiota. Televisio kun taas on äänetön tai lähes äänetön niin ero on merkittävä.

Videotykin sekä television erona on myöskin se, että videotykki aukeaa paljon hitaampaa kuin televisio minkä lisäksi videotykin lamppu ottaa hetken aikaa kunnes se lämpenee jolloin kuvan laatu alkaa olemaan normaali. Vastaavasti myöskin videotykki / videotykin lamppu sammuu paljon hitaammin niin se kannatta ottaa huomioon ihan vain sen kannalta, että videotykki kannattaa pitää pidempään päällä. Televisiota voi taas puolestaan sulkea ja avata paljon helpommin ja vaivattomammin kuin videotykkiä. Kuitenkin uudet LED videotykit ovat asia erikseen mitkä ovat suunniteltu enemmän television korvaajaksi ja ne aukeavat ja sulkeutuvat paljon nopeammin. Myöskin LED lampun käyttöikä on paljon pidempi kuin normaalin videotykin lampun kesto. Mistä pääsenkin siihen muistutukseen, että varsinkin vanhemmissa videotykeissä lamppujen kestot eivät ole mitenkään suuria. Tämän johdosta videotykin lamppuja pitää vaihtaa suhteellisen usein ja tämä kannattaa ottaa huomioon videotykin kustannuksista. Videotykin lamppujen hinnat vaihtelevat merkistä ja paikasta riippuen mutta yleisesti lamput maksavat siinä 100€ - 400€ välillä.

You Only Live Twice - Optoma hd80

Videotykin asennus ja sitä kautta asennus paikka kannattaa ottaa huomioon videotykin hankinnassa. Varsinkin normaaleissa videotykki ratkaisussa asennuspaikka on merkittävä sillä osassa videotykeissä on huonoja säätö mahdollisuuksia. Lähinnä linssin siirto sekä zoomaus ovat tärkeässä roolissa. Omassa Optoma HD80 on huono zoom sekä linssin siirto minkä johdosta videotykki pitää olla suhteellisen kaukana jos haluaa suuremman kuvan ja tämän lisäksi videotykki pitää olla mahdollisimman keskellä suhteessa kuvan paikkaa. Aikoinaan sainkin "vain" 77" kuvan Optoma HD80:lla kun minulla oli käytössäni pienempi huone. Nykyään saan heijastettua suuremman kuvan kun käytössäni on suurempi tila. Tämä on yksi syy miksi en ole laittanut valkokangasta kiinni seinään kun saan heijastettua suuremman kuvan ilman valkokangasta. Toinen suurempi syy on ihan vain valkokankaan asentaminen nykyiseen seinään monesta pienemmästä syystä. Tietenkin valkokankaalta saisi paremman kuvanlaadun kuin normaalilta seinältä mutta minulla ei ole tällä hetkellä mieltymyksiä alkaa poraamaan reikiä kovaan seinään.

Oikeastaan videotykissä on vain kaikenlaisia suurempia ja pienempiä asioita joita pitää ottaa huomioon kun hankkii videotykkiä ja joissakin tapauksissa joku pienempi asia voi tulla esteeksi videotykin hankkimiselle. Television hankinta on kuitenkin niin paljon helpompaa ja vaivattomampaa kuin videotykin niin miksi sitä sitten edes harkitsisi videotykin hankintaa? Minulle videotykin hankinta ja sen asennusprojektit oli omanlaisensa ja kaikin puolin mukavia vaikka niissä menikin välillä hermot ja kaikki ei mennyt heti nappiin. Kuitenkin se hetki kun käynnistät videotykin ja katson sen kautta elokuvaa niin jostain syystä elokuvakokemus on vain erilainen. Vaikka sinulla olisikin suurempi 65" - 77" televisio niin kyllä vain se 77" - suurempi videotykin kautta tuleva elokuvakokemus on vain eri.

Sonos One kaiutin sekä Sonos Beam soundbar on nyt yleisesti tarjouksessa "Säästä 50€ Sonos tuotteista" kampanjoissa ainakin HifiStudiossa kuten Gigantissakin. Itselläni on ollut Sonos One käytössä vajaan vuoden verran kun hankin kyseisen kaiuttimen viime kesälomalla ja kirjoitin omia Sonos One kokemuksia aikoinaan. Nyt kun olen ollut jo kolme viikkoa etätöissä kotona niin Sonos One kaiuttimen käyttö on lisääntynyt radikaalisti ja näin ollen myöskin Sonos One

Sain hetki sitten HifiStudiolta hetki sitten uutiskirjeen "Säästä 50€ Sonoksen tuotteista" ja tämä tarjous on voimassa 2.4. - 23.4. asti. Samalla kävin tutkimassa onko tämä joku globaali tarjous vai pelkkä HifiStudion tarjous? Ainakin Gigantissa näyttäisi olevan myös Sonoksen tuotteita jäsentarjouksessa johon liittyminen on ilmaista. Sonos One kaiutin maksaa Hifistudiolla 179€ ja Gigantissa hinta on 177€. Sonos Beam puolestaan maksaa niin HifiStudiolla kuin

Nyt kun olen ollut tässä pari viikkoa kotitoimistolla etätöissä niin ajankäyttö sekä taustalla olevat asiat ovat muuttuneet. Toimistolla tulee käytettyä kuulokkeita suhteellisen paljon mutta nyt kotona ollessa kuulokkeet ovat vaihtuneet Sonos One langattomaan kaiuttimeen tai ihan vain vahvistimeen ja sitä kautta normaaleihin kaiuttimiin. Työkone Macbook Pro tai Ipad tulee yhdistettyä Sonos One kaiuttimeen minkä kautta tulee käytettyä Spotifytä, Youtubea tai nyt

Viime viikonloppuna tuli katsottua kaikki oikeat Jason Bourne elokuvat normaalilta bluray:lta siis kaikki Bourne elokuvat The Bourne Identity, The Bourne Supremacy ,The Bourne Ultimatum sekä Jason Bourne. The Bourne Legacy ei kuulu tähän joukkoon minkä lasken oikeaksi Bourne elokuvaksi koska siinä ei edes ole Jason Bournea. Olen kyllä nähnyt The Bourne Legacyn yhteensä pari kertaa mutta kummallakaan kerralla en ole elokuvasta tykännyt. Minun oli tarkoitus

Gigantissa näyttäisi olevan tulevat Star Wars 4K bluray elokuvat 15€ kappale kun puolestaan Cdon ja Discshop myy kyseisiä julkaisuja 19.90€ hintaan. Näin siis ihan jos ei kiinnosta ostaa 199€ maksavaa Star Wars: The Skywalker Saga Box Set - Limited Editionia mikä sisältää kaikki elokuvat. Kannattaa kuitenkin muistaa ennen yhdenkään elokuvan ostamista ennakkoon, että kaikki Disneyn 4K julkaisut eivät ole onnistuneita ja voivat olla siis huonoja julkaisuja. En

Kuten tuossa jokin viikko sitten kirjoittelin, että talviloma eteni loppuaan ja kehitin sen päätteeksi pari pientä projektia jotka tein heti sinä viikonloppuna kun palasin takaisin kotiin. Ensimmäinen projekti oli jo tiedossa ennen talvilomaa mikä oli asentaa Philips Hue Lightstrips valonauha keittiöön. Toinen pieni projekti oli asentaa makuuhuoneeseen hifi-järjestelmä käyttäen vanhaa Onkyo TX-NR609 vahvistinta sekä hankkimalla pari kaiutinta takaisin kaverilta