Full HD videotykki vs 4K televisio

25.03.2020 - 08:48

Viime kesänä kun tuli hankittua LG OLED C8 55" 4K televisio niin kaikki katsominen siirtyi automaattisesti siihen mikä tarkoitti sitä, että Optoma HD80 videotykin käyttö väheni entisestään. Ennen kuin siirryin 4K aikaan LG OLED C8:n myötä niin videotykin käyttö on vähentynyt radikaalisesti vuosi vuodelta sitten alkuvuosista. Alkuaikoina kun Optoma HD80 videotykki oli uusi eikä minulla ollut televisiota kiinni kotiteatterijärjestelmässä niin jos halusin katsoa elokuvia tai sarjoja paremmalla äänellä niin minun oli pakko käyttää videotykkiä. Tuolloin pelasin konsoleita ja katselin kaikki televisiosarjat sekä elokuvat Optoma HD80 videotykiltä. Käytännössä vasta kun muutin nykyiseen asuntoon niin minulla on ollut kotiteatterissa kiinni televisio sekä videotykki jolloin olen voinut valita käytänkö televisiota vai videotykkiä.

Vuosien varrella olen huomannut videotykin sekä television hyvät sekä huonot puolet. Kun olen nyt päässyt käyttämään videotykkiä sekä televisiota käyttötarkoituksesta riippuen niin tämä on ollut vain hyväksi. Vanhassa vahvistimessani Onkyo TX-NR609 oli vain yksi hdmi-ulostulo minkä johdosta jouduin vaihtamaan videotykin ja television hdmi-johtoja riippuen kumpi laite oli käytössä. Paljon myöhemmin putkiremontin yhteydessä tulin hankkineeksi vasta hdmi-kytkimen millä sain videotykin sekä television kiinni vahvistimeen yhtäaikaa. Siihen aikaan kun hankin Onkyo TX-NR609 vahvistimen niin kahdesta hdmi-ulostulosta olisi joutunut maksamaan paljon enemmän sillä kaksi hdmi-ulostuloa oli vain kalliimpien mallien ominaisuuksia.

You Only Live Twice - Optoma hd80

Oikeastaan kun hankin hdmi-kytkimen vanhaan vahvistimeen sekä uuden Denon X3600H vahvistimen sisältäneen suoraan kaksi hdmi-ulostuloa niin videotykin käyttö kylläkin kasvoi aina viime kesään saakka. Olikohan se nyt vasta tämän vuoden puolella kun taas innostuin käyttämään videotykkiä pitkästä aikaa. Asensin ja säädin Optoma HD80 videotykin kiinni Denon X3600H vahvistimeen samalla kun asensin uuden vahvistimen paikoilleen, mutta käyttöön otin sen vasta nyt viimeaikoina.

Olen nyt katsonut Optoma HD80 videotykillä lähinnä dvd sekä bluray-elokuvia ja täytyy kyllä sanoa, että haluaisin kyllä jossain vaiheessa päivittää Optoma HD80 videotykin 4K videotykkiin. Kun katsoin ensimmäisen elokuvan videotykillä pitkästä aikaa niin muistin miksi aikoinaan ostin videotykin ja miksi sitä käytin todella paljon. Yksinkertaisesti suurempi kuva on vain suurempi kuva ja kun LG OLED televisioni on vain 55" niin kuvan suuruudessa on todella suuri ero. En ole nyt nykyisessä asunnossa käyttänyt valkokangasta niin en ole yhtään varma kuinka suuren kuvan saan videotykillä seinään, mutta luulisin sen olevan 100" - 120" välillä. Olen kyllä sen joskus mitalla mitannut mutta tuosta on todella kauan aikaa enkä nyt muista sellaisia lukemia.

Optoma HD80 videotykin etu LG OLED C8 55" verrattuna on juurikin suurempi kuva, mutta muutoin kaikki asiat kallistuu enemmän tai vähemmän LG OLED C8 suuntaan. Optoma HD80:ssa on kuitenkin hyvä kuvanlaatu minkä johdosta siitä on mukava katsoa elokuvia, mutta ongelma on kuitenkin mustan laatu kuten lähes kaikilla videotykeillä. Kaikki tummat ja pimeät kohtaukset on huonompia videotykillä ja varsinkin verrattaessa OLED televisioon niin niitä ei voi edes verrata. Muutoinkin kuvanlaatu kallistuu nykyisin paljon enemmän LG OLED:n suuntaan ihan vain jo senkin takia, että Optoma HD80 on jo kuitenkin julkaistu 2007. Tekniikka on mennyt noista ajoista niin paljon eteenpäin ja nykyisin jo 800€ videotykki on spekseiltään paljon parempia.

You Only Live Twice - Optoma hd80

Jos nyt unohtaa kaksi "suurinta" ja merkittävimpää vertailukohtaa videotykin ja television välillä niin nämä seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon jos miettii videotykin hankintaa. Videotykki tarvitsee yleisesti ottaen pimeän huoneen toimiaakseen paremmin vaikkakin nykyään markkinoilta löytynee joitakin videotykkejä jotka toimivat valoisemmissa huoneissa. Oma Optoma HD80 tarvitsee pimeän huoneen jotta kuvasta saa selvää ja kuva näyttää hyvälle. Esimerkiksi viikonloppuisin aurinkoisena päivänä valo vain pääsee jostain läpi ja vaikka käytössä on pimennysverhot niin eron huomaa iltaan verrattuna. Siksi yritänkin välttää videotykin käyttöä aurinkoisena ajankohtana sillä valo vain pääsee enemmän tai vähemmän läpi jolloin se vaikuttaa suoraan kuvanlaatuun.

Toinen ero Optoman ja LG:n välillä on käyntiääni. Optoma HD80 pitää aika isoa ääntä kun videotykin laittaa päälle ja varsinkin hiljaisissa elokuvissa se voi välillä häiritä. Varsinkin nykyään kun videotykki on ihan pään vieressä niin eron huomaa paljon enemmän verrattuna siihen kun ennen videotykki oli korkealla katossa kiinni. Tuolloin äänen kyllä huomasi mutta mitä lähempänä korvia videotykki on on niin sitä enemmän siihen kiinnittää huomiota. Televisio kun taas on äänetön tai lähes äänetön niin ero on merkittävä.

Videotykin sekä television erona on myöskin se, että videotykki aukeaa paljon hitaampaa kuin televisio minkä lisäksi videotykin lamppu ottaa hetken aikaa kunnes se lämpenee jolloin kuvan laatu alkaa olemaan normaali. Vastaavasti myöskin videotykki / videotykin lamppu sammuu paljon hitaammin niin se kannatta ottaa huomioon ihan vain sen kannalta, että videotykki kannattaa pitää pidempään päällä. Televisiota voi taas puolestaan sulkea ja avata paljon helpommin ja vaivattomammin kuin videotykkiä. Kuitenkin uudet LED videotykit ovat asia erikseen mitkä ovat suunniteltu enemmän television korvaajaksi ja ne aukeavat ja sulkeutuvat paljon nopeammin. Myöskin LED lampun käyttöikä on paljon pidempi kuin normaalin videotykin lampun kesto. Mistä pääsenkin siihen muistutukseen, että varsinkin vanhemmissa videotykeissä lamppujen kestot eivät ole mitenkään suuria. Tämän johdosta videotykin lamppuja pitää vaihtaa suhteellisen usein ja tämä kannattaa ottaa huomioon videotykin kustannuksista. Videotykin lamppujen hinnat vaihtelevat merkistä ja paikasta riippuen mutta yleisesti lamput maksavat siinä 100€ - 400€ välillä.

You Only Live Twice - Optoma hd80

Videotykin asennus ja sitä kautta asennus paikka kannattaa ottaa huomioon videotykin hankinnassa. Varsinkin normaaleissa videotykki ratkaisussa asennuspaikka on merkittävä sillä osassa videotykeissä on huonoja säätö mahdollisuuksia. Lähinnä linssin siirto sekä zoomaus ovat tärkeässä roolissa. Omassa Optoma HD80 on huono zoom sekä linssin siirto minkä johdosta videotykki pitää olla suhteellisen kaukana jos haluaa suuremman kuvan ja tämän lisäksi videotykki pitää olla mahdollisimman keskellä suhteessa kuvan paikkaa. Aikoinaan sainkin "vain" 77" kuvan Optoma HD80:lla kun minulla oli käytössäni pienempi huone. Nykyään saan heijastettua suuremman kuvan kun käytössäni on suurempi tila. Tämä on yksi syy miksi en ole laittanut valkokangasta kiinni seinään kun saan heijastettua suuremman kuvan ilman valkokangasta. Toinen suurempi syy on ihan vain valkokankaan asentaminen nykyiseen seinään monesta pienemmästä syystä. Tietenkin valkokankaalta saisi paremman kuvanlaadun kuin normaalilta seinältä mutta minulla ei ole tällä hetkellä mieltymyksiä alkaa poraamaan reikiä kovaan seinään.

Oikeastaan videotykissä on vain kaikenlaisia suurempia ja pienempiä asioita joita pitää ottaa huomioon kun hankkii videotykkiä ja joissakin tapauksissa joku pienempi asia voi tulla esteeksi videotykin hankkimiselle. Television hankinta on kuitenkin niin paljon helpompaa ja vaivattomampaa kuin videotykin niin miksi sitä sitten edes harkitsisi videotykin hankintaa? Minulle videotykin hankinta ja sen asennusprojektit oli omanlaisensa ja kaikin puolin mukavia vaikka niissä menikin välillä hermot ja kaikki ei mennyt heti nappiin. Kuitenkin se hetki kun käynnistät videotykin ja katson sen kautta elokuvaa niin jostain syystä elokuvakokemus on vain erilainen. Vaikka sinulla olisikin suurempi 65" - 77" televisio niin kyllä vain se 77" - suurempi videotykin kautta tuleva elokuvakokemus on vain eri.

Pitch Black 4K bluray saapui Amazon.comista tämän viikon maanantaina mikä tuli laitettua ennakkotilaukseen heti kun näin AVForumsin Pitch Black 4K bluray arvion. Amazon.comista tämä tuli hieman halvemmaksi tilata kuin Briteistä mutta ainakin Amazon.comissa julkaisu / saatavuus viivästyi pariin kertaan. Kuitenkin lopulta kun paketti lähti viime viikon perjantaina tulemaan niin se saapui jo seuraavana maanantaina perille eli toisen kerran peräkkäin tilaus saapui

En muista koska näin ensimmäisen kerran Itunesissa Running Man elokuvan saatavilla 4k:na, mutta siitä hetkestä alkaen mietin enemmän tai vähemmän Running Manin ostamista. Tänään minulla oli tarkoitus katsoa illalla jokin "katselujonossa" oleva elokuva mutta jostain syystä minulle tuli halua katsoa jokin rento ja viihdyttävä elokuva mihin suurin osa tuosta "katselujonosta" ei oikein soveltunut. Näin ollen minulle vai iski halu katsoa Running Man 4K:na ITunesista

Sain lopulta tällä viikolla Zavvin Flash Gordon: 40th Anniversary Collector's Edition tilauksen perille minkä tulemisessa kesti 3.5 viikkoa mutta onneksi se sentään tuli perille. Aikojen saatossa Flash Gordon nimi on ponnahdellut esille mutta oikeastaan vasta kun luin alkukesästä vai keväällä StudioCanal & Arrow Films tulevia 4K bluray julkaisuja niin näin ensimmäisen kerran millainen elokuva oli kyseessä. Ellei tiedä mikä Flash Gordon on tai ei ole nähnyt

Tänä kesänä päätin viimein hakea koekuunteluun uudet kaiutinjohdot joita olen tässä viime vuosina jo moneen otteeseen miettinyt. Neljä vuotta sitten päivitin Wharfedale Diamond 9.5 lattiakauittimet Q Acoustics Concept 40 lattiakaiuttimiin ja seuraavana vuorossa olikin alkaa miettimään kaiutinkaapelin päivittämistä. Minulla oli ollut kåytössä aina tähän kesään saakka jokaisessa kaiuttimessa ihan perus kuparikaiutinkaapelia ja ajattelin juurikin kaiutinkaapelin

Ostin tuossa parisen viikkoa sitten Star Wars: A New Hope, Star Wars: Empire Strike Back & Star Wars: Return Of the Jedi 4K blurayna Gigantista 15€ hintaan. Siinä ei tainnut mennä kuin päivä tai pari niin katsoin kaikki kolme Star Wars elokuvaa yksi per ilta eli kolmena iltana putkeen. Alkuperäinen Star Wars trilogia on ollut aina itselleni se juttu vaikka olenkin nähnyt ja käynyt katsomassa kaikki Star Wars elokuvat elokuvateatterissa uusinta lukuunottamatta

En tiedä miksi minulla meni näin kauan kun sain katsottua Parasite elokuvan. En käynyt aikoinaan sitä katsomassa elokuvateatterissa ja sitten kun oli vuorossa bluray & 4K bluray julkaisun aika niin saatavilla oli vain normaali bluray. Itse halusin elokuvasta 4K bluray:n vaikka alkuun sellaista ei ollut oikein saatavilla. Saksan Amazoonista oli saatavilla saksankielinen sekä Ranskan ranskankielinen julkaisu mikä sisälsi vain kyseiset tekstitykset eikä