Full HD videotykki vs 4K televisio

25.03.2020 - 08:48

Viime kesänä kun tuli hankittua LG OLED C8 55" 4K televisio niin kaikki katsominen siirtyi automaattisesti siihen mikä tarkoitti sitä, että Optoma HD80 videotykin käyttö väheni entisestään. Ennen kuin siirryin 4K aikaan LG OLED C8:n myötä niin videotykin käyttö on vähentynyt radikaalisesti vuosi vuodelta sitten alkuvuosista. Alkuaikoina kun Optoma HD80 videotykki oli uusi eikä minulla ollut televisiota kiinni kotiteatterijärjestelmässä niin jos halusin katsoa elokuvia tai sarjoja paremmalla äänellä niin minun oli pakko käyttää videotykkiä. Tuolloin pelasin konsoleita ja katselin kaikki televisiosarjat sekä elokuvat Optoma HD80 videotykiltä. Käytännössä vasta kun muutin nykyiseen asuntoon niin minulla on ollut kotiteatterissa kiinni televisio sekä videotykki jolloin olen voinut valita käytänkö televisiota vai videotykkiä.

Vuosien varrella olen huomannut videotykin sekä television hyvät sekä huonot puolet. Kun olen nyt päässyt käyttämään videotykkiä sekä televisiota käyttötarkoituksesta riippuen niin tämä on ollut vain hyväksi. Vanhassa vahvistimessani Onkyo TX-NR609 oli vain yksi hdmi-ulostulo minkä johdosta jouduin vaihtamaan videotykin ja television hdmi-johtoja riippuen kumpi laite oli käytössä. Paljon myöhemmin putkiremontin yhteydessä tulin hankkineeksi vasta hdmi-kytkimen millä sain videotykin sekä television kiinni vahvistimeen yhtäaikaa. Siihen aikaan kun hankin Onkyo TX-NR609 vahvistimen niin kahdesta hdmi-ulostulosta olisi joutunut maksamaan paljon enemmän sillä kaksi hdmi-ulostuloa oli vain kalliimpien mallien ominaisuuksia.

You Only Live Twice - Optoma hd80

Oikeastaan kun hankin hdmi-kytkimen vanhaan vahvistimeen sekä uuden Denon X3600H vahvistimen sisältäneen suoraan kaksi hdmi-ulostuloa niin videotykin käyttö kylläkin kasvoi aina viime kesään saakka. Olikohan se nyt vasta tämän vuoden puolella kun taas innostuin käyttämään videotykkiä pitkästä aikaa. Asensin ja säädin Optoma HD80 videotykin kiinni Denon X3600H vahvistimeen samalla kun asensin uuden vahvistimen paikoilleen, mutta käyttöön otin sen vasta nyt viimeaikoina.

Olen nyt katsonut Optoma HD80 videotykillä lähinnä dvd sekä bluray-elokuvia ja täytyy kyllä sanoa, että haluaisin kyllä jossain vaiheessa päivittää Optoma HD80 videotykin 4K videotykkiin. Kun katsoin ensimmäisen elokuvan videotykillä pitkästä aikaa niin muistin miksi aikoinaan ostin videotykin ja miksi sitä käytin todella paljon. Yksinkertaisesti suurempi kuva on vain suurempi kuva ja kun LG OLED televisioni on vain 55" niin kuvan suuruudessa on todella suuri ero. En ole nyt nykyisessä asunnossa käyttänyt valkokangasta niin en ole yhtään varma kuinka suuren kuvan saan videotykillä seinään, mutta luulisin sen olevan 100" - 120" välillä. Olen kyllä sen joskus mitalla mitannut mutta tuosta on todella kauan aikaa enkä nyt muista sellaisia lukemia.

Optoma HD80 videotykin etu LG OLED C8 55" verrattuna on juurikin suurempi kuva, mutta muutoin kaikki asiat kallistuu enemmän tai vähemmän LG OLED C8 suuntaan. Optoma HD80:ssa on kuitenkin hyvä kuvanlaatu minkä johdosta siitä on mukava katsoa elokuvia, mutta ongelma on kuitenkin mustan laatu kuten lähes kaikilla videotykeillä. Kaikki tummat ja pimeät kohtaukset on huonompia videotykillä ja varsinkin verrattaessa OLED televisioon niin niitä ei voi edes verrata. Muutoinkin kuvanlaatu kallistuu nykyisin paljon enemmän LG OLED:n suuntaan ihan vain jo senkin takia, että Optoma HD80 on jo kuitenkin julkaistu 2007. Tekniikka on mennyt noista ajoista niin paljon eteenpäin ja nykyisin jo 800€ videotykki on spekseiltään paljon parempia.

You Only Live Twice - Optoma hd80

Jos nyt unohtaa kaksi "suurinta" ja merkittävimpää vertailukohtaa videotykin ja television välillä niin nämä seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon jos miettii videotykin hankintaa. Videotykki tarvitsee yleisesti ottaen pimeän huoneen toimiaakseen paremmin vaikkakin nykyään markkinoilta löytynee joitakin videotykkejä jotka toimivat valoisemmissa huoneissa. Oma Optoma HD80 tarvitsee pimeän huoneen jotta kuvasta saa selvää ja kuva näyttää hyvälle. Esimerkiksi viikonloppuisin aurinkoisena päivänä valo vain pääsee jostain läpi ja vaikka käytössä on pimennysverhot niin eron huomaa iltaan verrattuna. Siksi yritänkin välttää videotykin käyttöä aurinkoisena ajankohtana sillä valo vain pääsee enemmän tai vähemmän läpi jolloin se vaikuttaa suoraan kuvanlaatuun.

Toinen ero Optoman ja LG:n välillä on käyntiääni. Optoma HD80 pitää aika isoa ääntä kun videotykin laittaa päälle ja varsinkin hiljaisissa elokuvissa se voi välillä häiritä. Varsinkin nykyään kun videotykki on ihan pään vieressä niin eron huomaa paljon enemmän verrattuna siihen kun ennen videotykki oli korkealla katossa kiinni. Tuolloin äänen kyllä huomasi mutta mitä lähempänä korvia videotykki on on niin sitä enemmän siihen kiinnittää huomiota. Televisio kun taas on äänetön tai lähes äänetön niin ero on merkittävä.

Videotykin sekä television erona on myöskin se, että videotykki aukeaa paljon hitaampaa kuin televisio minkä lisäksi videotykin lamppu ottaa hetken aikaa kunnes se lämpenee jolloin kuvan laatu alkaa olemaan normaali. Vastaavasti myöskin videotykki / videotykin lamppu sammuu paljon hitaammin niin se kannatta ottaa huomioon ihan vain sen kannalta, että videotykki kannattaa pitää pidempään päällä. Televisiota voi taas puolestaan sulkea ja avata paljon helpommin ja vaivattomammin kuin videotykkiä. Kuitenkin uudet LED videotykit ovat asia erikseen mitkä ovat suunniteltu enemmän television korvaajaksi ja ne aukeavat ja sulkeutuvat paljon nopeammin. Myöskin LED lampun käyttöikä on paljon pidempi kuin normaalin videotykin lampun kesto. Mistä pääsenkin siihen muistutukseen, että varsinkin vanhemmissa videotykeissä lamppujen kestot eivät ole mitenkään suuria. Tämän johdosta videotykin lamppuja pitää vaihtaa suhteellisen usein ja tämä kannattaa ottaa huomioon videotykin kustannuksista. Videotykin lamppujen hinnat vaihtelevat merkistä ja paikasta riippuen mutta yleisesti lamput maksavat siinä 100€ - 400€ välillä.

You Only Live Twice - Optoma hd80

Videotykin asennus ja sitä kautta asennus paikka kannattaa ottaa huomioon videotykin hankinnassa. Varsinkin normaaleissa videotykki ratkaisussa asennuspaikka on merkittävä sillä osassa videotykeissä on huonoja säätö mahdollisuuksia. Lähinnä linssin siirto sekä zoomaus ovat tärkeässä roolissa. Omassa Optoma HD80 on huono zoom sekä linssin siirto minkä johdosta videotykki pitää olla suhteellisen kaukana jos haluaa suuremman kuvan ja tämän lisäksi videotykki pitää olla mahdollisimman keskellä suhteessa kuvan paikkaa. Aikoinaan sainkin "vain" 77" kuvan Optoma HD80:lla kun minulla oli käytössäni pienempi huone. Nykyään saan heijastettua suuremman kuvan kun käytössäni on suurempi tila. Tämä on yksi syy miksi en ole laittanut valkokangasta kiinni seinään kun saan heijastettua suuremman kuvan ilman valkokangasta. Toinen suurempi syy on ihan vain valkokankaan asentaminen nykyiseen seinään monesta pienemmästä syystä. Tietenkin valkokankaalta saisi paremman kuvanlaadun kuin normaalilta seinältä mutta minulla ei ole tällä hetkellä mieltymyksiä alkaa poraamaan reikiä kovaan seinään.

Oikeastaan videotykissä on vain kaikenlaisia suurempia ja pienempiä asioita joita pitää ottaa huomioon kun hankkii videotykkiä ja joissakin tapauksissa joku pienempi asia voi tulla esteeksi videotykin hankkimiselle. Television hankinta on kuitenkin niin paljon helpompaa ja vaivattomampaa kuin videotykin niin miksi sitä sitten edes harkitsisi videotykin hankintaa? Minulle videotykin hankinta ja sen asennusprojektit oli omanlaisensa ja kaikin puolin mukavia vaikka niissä menikin välillä hermot ja kaikki ei mennyt heti nappiin. Kuitenkin se hetki kun käynnistät videotykin ja katson sen kautta elokuvaa niin jostain syystä elokuvakokemus on vain erilainen. Vaikka sinulla olisikin suurempi 65" - 77" televisio niin kyllä vain se 77" - suurempi videotykin kautta tuleva elokuvakokemus on vain eri.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.