Foam roller rullailua ja ilman kylmetessä olen lähtenyt lenkin sijasta kuntosalille

10.02.2017 - 18:05

Täytyy kyllä sanoa, että foam roller on asianmukainen väline. Jos vaan osaisi kunnolla sitä käyttää, mutta pikkuhiljaa sillä oppii rullaamaan. Itse olen nyt lähinnä selkää rullannut kun se on ollut hieman jumissa / kipeähkönä viime viikon sunnuntaista lähtien. Välillä se on ollut ihan hyvin kunnossa, mutta varmaankin keskiviikon kyykkäämiset hieman laittoi sitä heikompaan suuntaan. Kun en sitten millään voinut olla kyykkäämättä mikä olisi ollut parempi ratkaisu. Itse vain laitoin vyötä niin kierälle ettei mitään pahempaa tuntunut kyykyn aikana. Ihan sama mitä on käynyt kun minulla on ollut ranteissa rasitusvammaa niin olen laittanut siteitä vain kireämmälle. Tämä ratkaisu on kyllä toimiva, mutta kannattaa nyt hieman kuunneella kroppaa.

En olisi keskiviikkona tehnyt kyykkyä jos selkä olisi sanonut jotain pahempaa. Ei selkään sattunut kun tein kyykkyä sillä jos olisi niin en olisi kyykännyt. Eikä selkään nyt varsinaisesti ole mitään sattunut tai jotain, mutta kun olen kyykistynut nostamaan esim käsipainoja alhaalta niin silloin olen hieman selässä tuntenut jotain sellaista mitä ei kuuluisi. Tämän takia olen lähes poikkeuksetta rullannut selkää treenien päätteeksi sillä olen saanut rullauksen avulla selän auki jumista.

 

Morning warmup for the evening #legworkout #legday #gym #gymlife #beats #trance #morningworkout #morninggym

Kuva, jonka Tuomas Välimaa (@tvalimaa) julkaisi

Tietenkin ainakin itselläni rullan päällä makaaminen varsinkin alaselän kohdalla tuntuu hirveämmälle kuin itse sen hetkinen selän kipu. Enkä ole käyttänyt rullaa kuin hetken aikaa etten ole alkanut rullaamaan mitään minuutti tolkulla. Tuon rullauksen johdosta selkä on vain lähtenyt avautumaan paremmin jumistuksesta / kivuista. Yritin myöskin nyt tehdä rullausta reisille, mutta en oikein löytänyt vielä hyviä tai ideaalisia asentoja. Kuitenkin takareisien rullaaminen oli mukavampaa kuin sivureisien rullaaminen sillä tuo tuntui lähes yhtä kamalalle kuin alaselän rullaaminen. Voiko vain olla, että mitä enemmän rullaaminen tuntuu niin sitä enemmän se auttaa?

Tällä hetkellä kun pakkaset ovat taas hieman nousseet aamuisin sinne yli kymmeneen asteen niin olen samalla sitten vähentänyt aamutreenejä ainakin tällä viikolla. Yhden kerran olen käynyt uimassa ja muutaman kerran sitten salilla missä olen tehnyt ihan salitreenin. Nyt ei vain kiinnosta ihan niin paljoa mennä kylmään ilmaan juoksemaan sillä seurauksena taida saada vain flunssan. Myöskään nämä kylmät ilman eivät kuitenkaan jatku pitkään joten suhteellisen pian otan taas aamujuoksun mukaan ohjelmaan viikon tai parin jälkeen. Voi myös olla, että nyt olisi hyvä aika käydä tekemässä kuntosalilla aerobisia aamutreenejä kuntopyörällä tai crosstrainerillä kun pihalla on kylmempi ilma.

No sinällään en nyt pidä kiirettä vielä minkään todella aktiivisen aerobisen treenin nostamisen kohtana vaan jatkan tuota samaa linjaa eli pikkuhiljaa nousten. Kevään tullessa on muutenkin parempi mennä juoksemaan kuin kylmään ilmaan tai liukkaille teille. Sinällään en voi sanoa motivaation puutteesta kun olen kuitenkin käynyt aamulla salilla tai uimassa. Toisaalta voi sanoa motivaation puutteesta kun en viitsi nyt lähteä aamulla ulos juoksemaan. Jos minulla olisi paljon enemmän motivaatiota lähteä juoksemaan niin kyllä siellä olisi tämän viikon aamuina käynyt joten kyllä motivaatio vaikuttaa paljon kaikkeen treenaamiseen. 

Aamulla "teknisempiä" / erilaisempia liikkeitä ja illalla enemmän massaliikkeitä sekä suurempia painoja

Yleisesti minulla on mennyt nyt lihasryhmät päivien osalta ihan sekaisin. Näin ollen jos vertaan menneitä viikkoja tämän vuoden puolelta niin monena päivänä olen tehnyt eri lihasryhmän jos vertaa viikkoja keskenään. Tähän sitten vielä kun lisää mahdolliset tuplatreenipäivät kuntosalilla niin lihasryhmät ovat menneet todellakin sekaisin. Olen pitänyt jonkinlaiset logiikan kuitenkin päässä sekä katsonut hieman etten treenaa jalkoja tai selkää liian useasti. No selkätreeneissä lähinnä maastavedon sillä yleisesti selkää voi treenata hyvin monena päivänä vaikka putkeen tehden erilaisia liikkeitä.

Jalat ovat menneet nyt pari kertaa viikkoon tyyliin ja tällä viikolla tein parin viikon tauon jälkeen tuplajalkatreenin. Aamulla piti hieman "lämmitellä" ja illalla sitten tehdä se kunnon jalkatreeni. Kuitenkin feilasin aamun treenin sinällään pahasti sillä vasempaan takareiteen tuli jotain. Se ei ollut niinkään kipeä, mutta kuitenkin käveleminen ja jotkin muut asennot tuntuivat hieman ettei kaikki ole ihan 100% kunnossa. Tämä ei kuitenkaan haitannut illan jalkatreenissä kyykyn tekemistä kuten ei myöskään selän kunto.

Yleisesti olen jatkanut sillä linjalla, että aamulla ja illalla teen eri lihasryhmät jos käyn kaksi kertaa päivän aikana kuntosalilla. Jalkapäivä on poikkeus, mutta myöskin olen tehnyt jalkojen kanssa joko käsitreenin tai olkapäätreenin mahdollisesti aamulla jos menulla on ollut jo viikon aika yksi tuplajalkatreeni. Sinällään olen yrittänyt pitää aamun treeneissä kiinni siitä, että en tee ihan niin suurilla painoilla kuin illalla. Myöskin toistomäärät olen yrittänyt pitää siinä vähintään kymmenessä eli illalla olen tehnyt sitten mahdollisesti alle kymmenen toiston sarjoja tai maksimi ykkösiä. Tällä tavalla olen sitten tehnyt treeneistä erilaisia vaikka muutoinkin treenit kyllä eroavat toisistaan kun liikkeitä tulee muutoinkin vaihdeltua.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.