Ensimmäistä kertaa treenaamassa blondin kanssa

16.11.2016 - 12:06

Maanantai oli kaikin puolin erikoinen ja normaalista poikkeava päivä. Koko päivän rakenteen muodosti kuntosalitreeni ja siksi, että minun olin sopinut olevani kuntosalilla 14.30 aikoihin. Ensinnäkin tämä tarkoitti, että minun piti lähteä toimistolta kello 14 aikoihin minkä johdosta minulla oli työtuntien kanssa pari vaihtoehota. Joko menen aikaisemmin töihin ja otan päivän pari tuntia lyhyeämäksi tai olisin tehnyt mahdollisesti pari tuntia ilalla etänä. Alusta asti olin kyllä suunnitellut olevani töissä maanantainaamuna kello kuusi minkä takia jouduin heräämään normaalia aikaisemmin, mutta sainpahan työtunnit kasaan.

Maanantaiaamuna herätys oli 5.15 jonka johdosta olin mennyt sunnuntai-iltana nukkumaan aikaisin. Olin myöskin pakannut salivälineet ja vaatteet jo valmiiksi jo sunnuntaina joten aamulla minulla ei mennyt aikaa salikamojen pakkaamiseen. Tämän johdosta 5.15 herätys onnistui minulle sillä olin tasan tarkkaan kello kuusi toimistolla. Herätessäni ja toimistolle päästyäni minua ei yhtään väsyttänyt mikä oli ihmeelistä, mutta kellon lähestyessä kello kahdeksaa väsymystä alkoi näkyä. Aloin jo tässä vaiheessa hieman miettimään päivän treeniä jaksamisen kannalta.

Aamulla seitsemään mennessä olin juonut kaksi kuppia kahvia, mutta tämän jälkeen olin siirtynyt vihreään teehen kun kahvi alkoi kahden kupin jälkeen maistua jo huonolle. Vaikka päivän mittaan tuntui väsymys hieman painaa niin siitä huolimatta en ottanut kahvia vaan pidättäydyin vihreässä teessä mikä tosin taitaa hieman sisältää kofeiinia. Olin kyllä tätä väsymys asiaa jo miettinyt sunnuntaina sillä maanantain otin ennen treeniä intensity power laturin mikä sisälsää kofeiinia 200ml. Otin intensity powerin yhdessä sekoituksessa BCAA:n sekä Wheyn kanssa joten minulla meni nyt puolen toista viikon yhtenäinen lisäravinne paussi putki poikki.

[[{"fid":"522","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Star Nutrition Whey + Star Nutrion BCAA","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Star Nutrition Whey + Star Nutrion BCAA"},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"Star Nutrition Whey Star Nutrion BCAA","title":"Star Nutrition Whey Star Nutrion BCAA","height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"}}]]

Tämä oli ihan tietoinen paussin poikki pistäminen ja luulen, että tuo myös kannatti treenin kannalta. Olinhan ollut jo hereillä 5.15 lähtien ja treenin alkaessa hieman "myöhässä" lähempänä kello 15:sta olin kuitenkin ollut hereillä jo kymmenen tuntia. Sinällään tuolla hereillä olo ajalla ei nyt ole mitään merkitystä eikä sinällään 5.15 ole niin paha aika herätä. Olenhan viime vuonna tähän aikaan heräillyt 5.15 aamun kuntosalitreeniä varten jolloin tein tuplatreenit siten, että olin aamulla kuntosalilla 6.30. Nykyisin olen mennyt aamulla kuntosalille seitsemän aikaan ja olen herännyt kuudelta mikä on 45 minuuttia myöhemmin.

Yksi toinen, mutta pienempi vaikuttava tekijä lisäravinne paussin katkaisemiseen aikaisen heräämisen kanssa oli viime viikolla kertyneen seitsemän päivän treeniputki. VIime lauantain treenin johdosta minulle muodostui seitsemän päivän treeniputki mitä en oikesti suunnitellut vaan mikä tuli vanhingossa. Luulin minulle tulevan kuuden päivän putki maanantaista - lauantaihin, mutta en muistanutkaan edellisen viikon sunnuntain treenejä Sats Elielissä sekä Elixia Kampissa. Tämän treeniputken vaikutus oli kuitenkin pienempi kuin mahdollisen väsymyksen minkä johdosta käytännössä paussi katkesi yhdeksi päiväksi.

Ensimmäinen treenini blondin (kisaajan) kanssa

Kaiken tämän aamun heräämisen ja kuntosalille 14.30 aikoihin menon oli, että minun oli tarkoitus pitää / mennä treenaan hauis & selkätreeni blondin kanssa. Jonkin aikaa suunnitelmissa ollut treenaata Jutan kanssa ja suunnitelma lopulta toteutui tälläisellä aikatauluksella mikä toimi lopulta vaikka olinkin aika poikki treenin jälkeen. Lähinnä aikainen herätys alkoi tuntua päässä missä tuntui, että alkaisiko päätä särkeämään. Myöskin ainakin oikea käsi alkoi hieman kramppaamaan treenin jälkeen mikä kertoo myöskin siitä, että treeni meni kaikin puolin hyvin. Sanoisin jopa paljon paremmin kuin ajattelin.

Tälläinen treeni oli hieman vaikea suunnitella kun en tiennyt yhtään miten toinen jaksaisi / pystyisi treenamaan. Ajattelin aluksi suunnitella etukäteen jotain, mutta kuten normaalisti niin vasta kuntosalilla katsoimme mitä teimme. Ei siis mitään suunnitelmia vaan ihan normaalilla tyylillä tuli vedettyä alusta asti. Käytännössä liikkeet olivat ihan "perusliikkeitä" näin omasta näkökulsta ja sanoisin myös tekotyylien olleen aika normaalia. Lähinnä kun olen viimeaikoina myöskin vain tehnyt näin miten olen tehnyt niin se tuntuu vain normaalilta itselleni.

[[{"fid":"464","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"}}]]

Lähtökohtaisesti ajattelin vetää ihan kunnon treenin kun henkilö sellaista oli hieman toivonutkin. Tähän kun lisää sen asian, että hän vielä kilpailee niin ilmeisesti ajattelin hänen myöskin jaksavan treenaavan ihan hyvin. Käytännössä tämä treeni muistutti minua siitä kun Peltzi on aikoinaan pitänyt minulle erilaisia treenejä, mutta sillä erotuksella minä välillä inisen vastaan ja tälläistä ei nyt kuulunut yhtään. Vaikka kroppa näytti hieman "sätkivän" ja hampaat irvessä tehtiin niin minkään maailman valitusta ei kuulunut yhtään.

Kertaakaan treenin aikana ei oikeastaan laskettu painoja vaan päin vastoin. Muutaman kerran lisättiin painoja ja tarvittaessa vähennettiin toistoja. Itse tein saman treenin sillä erotuksella, että viimeisen liikkeen ollessa Jutalla korotussarja niin itse tein tilalla tiputussarjan. Aikataulullisista syistä kun treenin aloittaminen hieman viivästyi ehdimme tekemään kaksi selkäliikettä sekä kolme hauisliikettä. Selkäliikkeiden ollessa "vain" kaksi ajattelin tämän saattavan olevan hieman vähän, mutta näin jälkikäteen olen huomannut nämäkin liikkeet selässäni. Hauisliikkeen kolme liikettä olivat puolestaan ihan optimi linja ja tähän yksi liike enemmän olisi mielestäni ollut liikaa.

Treeni alkoi hauiskäännöllä scott-penkissä missä z-tangolla teimme kolme kymmenen toiston sarjaa siten, että alasviennit olivat viisi sekuntia. Laskettu alasvienti ja ylös nosto oli joko nopea tai pakkotoisto. Tämän liikkeen tarkoitus on keskittyä vain tuohon viiden sekunnin laskuun ja nostamisella ei ole niinkään väliä. Tämän vuoksi liikkeeseen on hyvä ottaa mahdollisimman suuret painot joilla saa vietyä kontrolloituja alasvientejä. Jos tanko rysähtää vain alas ilman viiden sekunnin alasvientiä niin painoja on yksinkertaisesti liikaa.

Tämän jälkeen vuorossa oli ensimmäinen selkäliike vaakasoutu. Itse otin liikkeeseen ei maksmipainoja joilla tein rauhallisia toistoja siten, että tein eteenpäin sekä taaksepäin viennissä kunnon pidot. Edessä vein kädet siten eteen, että venytin olkapäitä eteenpäin ja takana pidin muutaman sekunnin pidot.

Ristikkäistaljan ollessa varattuna jatkoimme selkää t-soudulla. Tällä kertaa toistot yritettiin pitää selkäsuorana ja mahdollisimman matalalla. Tämä tehtiin ihan perus kymmenen toiston sarjoilla ja maksimipainoilla.

Seuraavana vuorossa oli supersarja hauiskääntöä. Aluksi kahdeksan toistoa istuen vinopenkissä kääntäen minkä lisäksi kahdeksan toistoa seisten hammer tyylillä. Tässä supersarjassa painot olivat kanssa maksimit joilla sai tehtyä kahdeksan plus kahdeksan toistoa.

Päivän viimeinen liike olikin sitten hauiskääntö taljassa istuen vinopenkissä. Tämä oli päivän ainoa liike missä tekeminen vaihteli. Itse tein 5kg tiputussarjaa kuudella toistolla kun puolestaan Jutta teki 5kg korotussarjaa. Itse huomasin väsymyksen / raskaat toistot siinä, että ovat kyynerpääni lähtivät aikalailla sivuille karkaamaan eivätkä kädet pysyneet kyljissä kiinni.

Selkä- & hauistreeni

  • Hauiskääntö scott z-tanko 5s alasviennit
  • Vaakasoutu
  • T-soutu
  • Supersarja hauiskääntö istuen vinopenkki x8 + Hauiskääntö hammer x8
  • Hauiskääntö alatalja tuettuna vinopenkissä tiputussarja

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.