Ensimmäinen maastaveto treeni kahden viikon tauon jälkeen

29.10.2023 - 18:27

Eilen lauantaina tuli tehtyä ensimmäinen maastaveto treeni kahteen viikkoon. Tämä treeni oli alunperin tarkoitus tehdä perjantaina mutta päätinkin tehdä silloin yhteisen jalkatreenin kaverin kanssa. Olen kyllä kahden viikon aikana tehnyt räkkivetoja sekä lohko maastavetoja jollain tavalla mutta ihan 100% teholla tai intensiivillä en. Tämä kaikki pohjautuu siihen että tunsin jo tuossa jokin aika sitten että alaselässä tuntui jonkinlaista rasitusta ja ajattelin että nyt on vain parempi pitää ainakin maastavedosta hieman taukoa.

En nyt ole varma oliko ongelma yksin omaan alaselkä vai oliko ongelma takareidet tai pakarat ja se heijastui alaselkään. Luultavasti ongelma liittyi pakaran seudulle ja se vain heijastui alaselkään ja juurikin ongelma oli vasemmalla puolella. Oikealla puolella kaikki toimi ja oli ihan normaalisti. Ongelmat ilmenivät erityisesti kun tein maastavetoa, räkkivetoja tai kyykkyä. Aina kun olin saanut varsinkin kovemmat sarjat ja nostot tehtyä niin alaselkä tuntui hieman olevan jumissa. Se ei niinkään haitannut tekemistä mutta tunsin että kaikki ei ole ihan 100% kunnossa niin varsinkin maastavetoja ja räkkivetoja ei sitten tullut ihan niin täysillä vedettyä.

Päätin kuitenkin että nyt on parempi ottaa varsinkin maastavedosta taukoa sillä mielestäni ei ole järkevää vetää maastavetoa puolitehoilla. Itse huomaan aina treeneissä oli sitten kyseessä kyykky tai maastaveto että jos kroppa ei tunnu olevan 100% kunnossa niin tämä heijastuu heti tekemiseen. Kun itseluottamus hiemankin horjuu niin se vaikuttaa heti tuloksiin ja tekemiseen. Painot joilla normaalisti saisin helposti useampia toistoja niin jos kroppa ei tunnu olevan 100% kunnossa niin jo yksikin toisto voi tehdä todella vaikeaa.

Tämän huomasin eilen lauantaina kun tein maastavetoa ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon. Tunsin kroppani olevan kunnossa eli sen puoleen ei mitään hätää mutta huomasin tuon kahden viikon vaikuttaneen henkisesti. Lähes jokainen toisto ja sarja jo 200kg painoista ei ollut sitä minun normaalia tekemistä. Jouduin lähestulkoon jokaiseen sarjaan ja toistoon keskittymään normaalia pidempään kun itseluottamukseni ei ollut ihan kunnossa kun en ollut tottunut tekemään maastavetoa.

Olen myös muutenkin huomannut viimeiaikoina että voimatasoni eivät ole ihan sillä tasolla kun ne olivat vielä noin kuukausi sitten. Luulen että nyt viimein kroppa on vain pikkuhiljaa alkanut väsymään niistä suurista ennätys määristä joita kesälomalla ja loman jälkeen tein lähes treenistä treeniin. Tein tuossa pari viikkoa sitten kevyemmän treeniviikon minkä jälkeen tuntui että en saanut sitä menoa päälle mikä minulla oli vielä ennen tuota kevyempää viikkoa.

Treeenit kyllä kulkee kun painot pysyvät tietyissä painoissa mutta heti kun menen hiemankin kovempiin painoihin tuntuu vain sille että kroppa ei enää jaksa. Samalla sellainen tekemisen meiningin tunne puuttuu ja henkisesti usko tekemiseen on samalla alhainen. 

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.