Dieetti kohti alle 100kg alkoi

02.03.2022 - 17:14

Aloitin maanantaina viimein dieetin mikä alunperin piti alkaa helmikuun alussa. Tuossa tammi - helmikuussa suunnitelmat menivät vain kokonaan uusiksi niistä ajatuksista joita ajattelin joulukuun puolella kun aloin miettimään koko dieetin aloittamista. Tämän alkaneen dieetin suunnitelma ja runko keskittyy viime kesän 30 päivän "hc" dieettiin milloin sain painoa pois 14kg seitsemässä viikossa. En kyllä nyt odota samankaltaista kehitystä sillä lähtökohdat ovat eri. Myöskin tuo 30 päivän "hc" dieetti opetti minua muutamassa asiassa siinä suhteessa, että joitakin asioita kannattaa tehdä eri tavalla.

Kuitenkin lähdin maanantain liikkeelle samalla kaavalla kuin viime kesänä. Aloitin saman ruokavalion sekä aloin käymään pari kertaa päivässä lenkillä. Lenkit ovat olleet vielä näiden kolmen päivän aikana ei ihan niin pitkiä kuin viime kesänä mutta tuon selittää vain sää sekä olosuhteet. Dieetille on vaikeampi lähteä henkisesti sekä fyysisesti kun pihalla on huonommat säät. Kylmä, märkä, liukas ja pimeys ei vain edistä asiaa lähteä liikkumaan pihalle ja kun dieetti sitä vaatii. Olen todellakin sitä mieltä, että varsinkin dieetti vaatii pihalla olevaa liikuntaa sillä se antaa happea ja paremman mielen kuin käydä tekemässä kuntosalilla crosstraineriä, juoksumattoa tai kuntopyörää.

Käyn päivittäin salilla niin sen takia en viitsi mennä extra kertoja tai olla pidemmän aikaa cardion takia kuntosalilla. Olen tuota vuosien saatossa tehnyt mistä jo silloin en pitänyt mutta mitä jostain syystä tein. Dieetti vaatii oikeasti liikuntaa vaikka dieetti onnistuu myös pelkällä ruokavaliolla. Liikunnalla vain saa enemmän kulutusta, kropan liikkeelle sekä myöskin auttaa kroppaa palautumaan. Ulkoilma on merkittävässä roolissa varsinkin silloin kun dieettiä alkaa olemaan takana jo viikkoja minkä johdosta se alkaa olemaan jo mielen päälle vaikeampaa saati muut ongelmat päälle.

Kun pihalla on vaikea liikkua eli kävellä tai juosta liukkaudesta, lumesta, vedestä, kylmyydestä tai pimeydestä johtuen niin se ei vain helposti innosta tekemään sitä. Itse olen myös joutunut tutkimaan hieman eri reittejä joita käyn nyt kävelemässä kun vanhat tutut ja hyvät reitit ovat liian jäisiä, lumisia tai täynnä vettä. Se on kamala tunne lähteä vetämään lenkkiä kun arvelluttaa voiko siellä edes käydä kävelemässä vai ei? Tämän takia sisällä tehtävä cardio on suhteessa helpompaa kun ei tarvitse miettiä missä kunnossa tiet tai reitit ovat. Olen kyllä löytänyt hyvän noin 2.5km reitin missä ei ole niinkään liukasta tai hirveästi lunta. Tuota reittiä on helppo laajentaa pidemmäksi mutta en ole ihan varma tuoko se 1km vai 1.5km lisää? Pitää varmaan viikonloppuna käydä tutkimassa asia.

Mitä ruokailuun tulee niin olen tosiaan jatkanut käytännössä samalla ruokavaliolla kuin viime kesänä. Tätä dieettiä ajatellen olen päättänyt lisätä välillä ruoka-annoksien kokoja enkä syö lähestulkoon samoja sillä viime kesänä mitä pidemmälle dieetti jatkui niin sitä takkuisemmaksi se muuttui. Ajattelin nyt, että kun lisää esimerkiksi jokatoinen viikko hieman suurempia aterioita niin kroppa pysyy paremmin toiminnassa. Kun syö pidempään vähän ja vähemmän niin silloin mitään ei tule myöskään ulos. Samalla kroppa tottuu pieneen määrään ruokaa minkä johdosta myös liian pieni syöminen mitä siis harrastin niin alkaa käyttämään kropassa ihan muita varastoja kuin mitä pitäisi.

Ruokavalio on siis tällä hetkellä:

  • Aamulla: 2-4 paahtoleipää, smoothie, 2 kuppia kahvia
  • Lounas: jauheliha / kana / lohi (200g - 400g), punaista- & keltaista paprikaa, kurkkua, raejuustoa, feta-juustoa, välillä kananmunaa
  • Ennen treeniä: 2-3 munan munakas + 1-2 karjalanpiirakkaa tai ~2 rieskaa
  • Treenin jälkeen: kaurapuuro (elovena pikapuuro tai elovena kaurahietaleet) + smoothie

Mitään en niinkään laske mutta tiedän suurinpiirtein missä mennään ja tulen tekemään tuohon muutoksia sillä saman puskeminen päivästä toiseen alkaa tulemaan jossain vaiheessa korvista, silmistä ja suusta ulos. Myös ajattelin ottaa lounaaseen ihan riisin ja pastan mukaan jossain vaiheessa ja varsinkin silloin kun tarvitsee syödä hieman enemmän ja treenit alkavat tökkimään. 

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.