Dieetti kohti alle 100kg alkoi

02.03.2022 - 17:14

Aloitin maanantaina viimein dieetin mikä alunperin piti alkaa helmikuun alussa. Tuossa tammi - helmikuussa suunnitelmat menivät vain kokonaan uusiksi niistä ajatuksista joita ajattelin joulukuun puolella kun aloin miettimään koko dieetin aloittamista. Tämän alkaneen dieetin suunnitelma ja runko keskittyy viime kesän 30 päivän "hc" dieettiin milloin sain painoa pois 14kg seitsemässä viikossa. En kyllä nyt odota samankaltaista kehitystä sillä lähtökohdat ovat eri. Myöskin tuo 30 päivän "hc" dieetti opetti minua muutamassa asiassa siinä suhteessa, että joitakin asioita kannattaa tehdä eri tavalla.

Kuitenkin lähdin maanantain liikkeelle samalla kaavalla kuin viime kesänä. Aloitin saman ruokavalion sekä aloin käymään pari kertaa päivässä lenkillä. Lenkit ovat olleet vielä näiden kolmen päivän aikana ei ihan niin pitkiä kuin viime kesänä mutta tuon selittää vain sää sekä olosuhteet. Dieetille on vaikeampi lähteä henkisesti sekä fyysisesti kun pihalla on huonommat säät. Kylmä, märkä, liukas ja pimeys ei vain edistä asiaa lähteä liikkumaan pihalle ja kun dieetti sitä vaatii. Olen todellakin sitä mieltä, että varsinkin dieetti vaatii pihalla olevaa liikuntaa sillä se antaa happea ja paremman mielen kuin käydä tekemässä kuntosalilla crosstraineriä, juoksumattoa tai kuntopyörää.

Käyn päivittäin salilla niin sen takia en viitsi mennä extra kertoja tai olla pidemmän aikaa cardion takia kuntosalilla. Olen tuota vuosien saatossa tehnyt mistä jo silloin en pitänyt mutta mitä jostain syystä tein. Dieetti vaatii oikeasti liikuntaa vaikka dieetti onnistuu myös pelkällä ruokavaliolla. Liikunnalla vain saa enemmän kulutusta, kropan liikkeelle sekä myöskin auttaa kroppaa palautumaan. Ulkoilma on merkittävässä roolissa varsinkin silloin kun dieettiä alkaa olemaan takana jo viikkoja minkä johdosta se alkaa olemaan jo mielen päälle vaikeampaa saati muut ongelmat päälle.

Kun pihalla on vaikea liikkua eli kävellä tai juosta liukkaudesta, lumesta, vedestä, kylmyydestä tai pimeydestä johtuen niin se ei vain helposti innosta tekemään sitä. Itse olen myös joutunut tutkimaan hieman eri reittejä joita käyn nyt kävelemässä kun vanhat tutut ja hyvät reitit ovat liian jäisiä, lumisia tai täynnä vettä. Se on kamala tunne lähteä vetämään lenkkiä kun arvelluttaa voiko siellä edes käydä kävelemässä vai ei? Tämän takia sisällä tehtävä cardio on suhteessa helpompaa kun ei tarvitse miettiä missä kunnossa tiet tai reitit ovat. Olen kyllä löytänyt hyvän noin 2.5km reitin missä ei ole niinkään liukasta tai hirveästi lunta. Tuota reittiä on helppo laajentaa pidemmäksi mutta en ole ihan varma tuoko se 1km vai 1.5km lisää? Pitää varmaan viikonloppuna käydä tutkimassa asia.

Mitä ruokailuun tulee niin olen tosiaan jatkanut käytännössä samalla ruokavaliolla kuin viime kesänä. Tätä dieettiä ajatellen olen päättänyt lisätä välillä ruoka-annoksien kokoja enkä syö lähestulkoon samoja sillä viime kesänä mitä pidemmälle dieetti jatkui niin sitä takkuisemmaksi se muuttui. Ajattelin nyt, että kun lisää esimerkiksi jokatoinen viikko hieman suurempia aterioita niin kroppa pysyy paremmin toiminnassa. Kun syö pidempään vähän ja vähemmän niin silloin mitään ei tule myöskään ulos. Samalla kroppa tottuu pieneen määrään ruokaa minkä johdosta myös liian pieni syöminen mitä siis harrastin niin alkaa käyttämään kropassa ihan muita varastoja kuin mitä pitäisi.

Ruokavalio on siis tällä hetkellä:

  • Aamulla: 2-4 paahtoleipää, smoothie, 2 kuppia kahvia
  • Lounas: jauheliha / kana / lohi (200g - 400g), punaista- & keltaista paprikaa, kurkkua, raejuustoa, feta-juustoa, välillä kananmunaa
  • Ennen treeniä: 2-3 munan munakas + 1-2 karjalanpiirakkaa tai ~2 rieskaa
  • Treenin jälkeen: kaurapuuro (elovena pikapuuro tai elovena kaurahietaleet) + smoothie

Mitään en niinkään laske mutta tiedän suurinpiirtein missä mennään ja tulen tekemään tuohon muutoksia sillä saman puskeminen päivästä toiseen alkaa tulemaan jossain vaiheessa korvista, silmistä ja suusta ulos. Myös ajattelin ottaa lounaaseen ihan riisin ja pastan mukaan jossain vaiheessa ja varsinkin silloin kun tarvitsee syödä hieman enemmän ja treenit alkavat tökkimään. 

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Tein tuossa viime viikolla Vammalassa ollessani lihapullia airfyerilla ja nyt kun palasin kotiin niin ajattelin tehdä niistä samantien videon. Lihapullien tekeminen airfryerissä on todella nopeaa ja helppoa. Aikaa menee yhteensä 15 - 20 minuuttia kun välineet on otettu esille ja siihen kun lihapullat on valmiina sekä välineet on laitettu takaisin paikoilleen. Käytännössä lihapullat tehdään ihan normaalisti minkä jälkeen ne laitetaan airfryeriin. Airfyeristä laitetaan vain 200 astetta ja viisi minuuttia minkä jälkeen lihapullia hieman käännellään ja sitten sama 200 astetta ja 4 - 5 minuuttia uudestaan. Aika riippuu ihan siitä millaisia lihapullia haluaa sekä minkälainen airfryer on käytössä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin.