Deficit maastavetoa ketjuilla sekä lohko maastavetoa 300kg:lla jälleen kerran

03.07.2023 - 10:53

Torstaina tuli tehtyä decifit maastavetoa ketjuilla pitkästä aikaa ja samalla tein maastavetoa ketjuilla pitkästä aikaa. Minulla ei ole ollut nyt mahdollisuuksia tehdä maastavetoa ketjuilla pitkään aikaan ja silloin kun on ollut mahdollisuus niin olen päätynyt tekemään normaalia decifit maastavetoa ilman ketjuja. Kuitenkin olen nyt tehnyt maastaveto treenejä ilman normaalia maastavetoa jo pidemmän aikaa. Olen vain tullut siihen tulokseen että nyt on parempi keskittyä hiomaan ongelma kohtia kuin hakata päätäseinään sen takia että treenistä toiseen hakkaan samoja painoja.

Maastaveto on yleisesti kuten myös kyykky niin pyörinyt samoissa painoissa treenistä toiseen riippuen tietenkin päivän kunnosta. Tästä johtuen olen pidempään tehnyt erilaisia maastaveto treenejä ihan vain sen takia että en hakkaisi päätäseinään treenistä toiseen kun painot ovat samoja tai ehkä kymmenen kilon erolla. Tästä johtuen aloin tekemään torstain treeniä deficit tyylillä ja aluksi ehkä ajattelin siirtyväni normaaliin tyyliin 220kg painojen jälkeen. Ajattelin aluksi tekeväni deficit maastavetoa "lämmittelyksi" ja siirtyväni sen jälkeen normaaliin maastavetoon ketjujen kanssa.

Päädyinkin jatkamaan deficit maastavetoa ketjuilla sillä tulin siihen tulokseen että miksi tekisin taas asiat niin kuin olen niitä useasti tehnyt? Miksi en keskittyisi ongelma kohtiin nyt? Näin päädyin jatkamaan deficit maastavetoa ketjuilla mutta päätin samalla ettei tässä treenissä haeta mitään ennätyksiä vaan katsotaan rauhassa päivän kunto. Tietenkin hieman peilasin treeniä viime aikaisiin treeneihin mutta toisaalta ketjuilla tehtyä treeniä ei niinkään voi verrata ilman ketjuja tehtyyn treeniin kun painot eivät mene yksi yhteen.

Teinkin treeniä rauhassa "normaaleilla" nousuilla mitä olen tehnyt ja yritin samalla katsastaa mikä voisi olla päivän kunto. Tämän johdosta jo tiesin 240kg plus ketjujen kohdalla että 260kg on turha edes kokeilla mutta 250kg olisi hyvinkin mahdollinen. Näin lähdinkin nostamaan painot 250kg plus ketjut millä lähdin hakemaan kahta toistoa mutta jo ensimmäinen toisto oli niin raskas että oli vain parempi jättää treeni siihen. En edes lähtenyt hakemaan toista yhden toiston toistoa 250kg plus ketjut vaikka aluksi sitä mietinkin. Tulin siihen tulokseen että parempi nyt jättää tekemättä ja alkaa keskittymään lohko maastavetoon.

Tämä olikin loppujen lopuksi oikea ratkaisu sillä lohko maastaveto tuntui alusta loppuun saakka raskaalle. Lohko maastaveto ei missään vaiheessa tuntunut hyvälle tai helpolle. Siitä huolimatta jatkoin lohko maastavetoa niinkuin normaalisti sitä olen nyt tehnyt muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Yleensä menen lohko maastavedossa 50kg korotuksilla eli 120kg, 170kg, 220kg ja 270kg minkä jälkeen joko lopetan tai teen 280kg - 300kg painoilla riippuen miltä on tuntunut. Tällä kertaa taas kerran niin kuin viimeksi Tampereen Loaded:lla lohko maastaveto 270kg tuntui niin raskaalle että huh huh. Tästä huolimatta kuitenkin päätin nousta Loaded treenin tapaan 300kg ja rykäistä sen ylös niin kun tein.

En yhtään tiedä kun en ole ikinä kokeillut miltä block deadlift aka lohko maastaveto tuntuisi ja tulisi jos tekisin sen ilman mitään maastavetoa pohjalla. Aina kun olen tehnyt lohko maastavetoa niin olen tehnyt jonkin maastavedon pohjalle tai jopa useammalla variaatiolla. Tämän johdosta olen aina enemmän tai vähemmän rasittunut kun aloitan tekemään lohko maastavetoa. Toisaalta itseäni ei ole kiinnostanut lähteä tekemään lohko maastavetoa pääliikkeenä sekä jos menen Loaded:lle tai PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin haluan kyllä tehdä normaalia maastavetoa tai sen variaatiota. Lähisaleilla olen kyllä tehnyt "lohko maastavetoa" pääliikkeenä mutta sitä ei voi kyllä sanoa lohko maastavedoksi kun ATX-lohkojen sijaan joutuu käyttämään levypainoja "lohkoina". Levypainot kun eivät ole taisaisia niin tuosta treenistä ei saa samaa kuin oikeilla lohkoilla.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.