Boxi kyykyssä ensimmäistä kertaa 200kg plus ketjut

22.02.2023 - 15:51

Viime viikon lauantaina mietin hetken aikaa mutta vain hetken jaksanko lähteä PTVGYM:lle kun sää ja ajokeli oli heikon näköistä. Kuitenkin ajattelin ja tiesin että isommat tiet ovat ihan hyvässä kunnossa ja saan kyllä muutenkin paremman fiiliksen lähteä tekemään jalkatreeniä kun vain lähden PTVGYM:lle. Jälkeenpäin ajateltua tämä oli ainoa ja oikea ratkaisu sillä treeni meni todella hyvin enkä muutenkaan olisi voinut vastaavaa treeniä tehdä lähisalilla. Yksi lauantai-ilta joulukuussa oli vastaavanlainen tapaus ja silloin päätin mennä tekemään maastaveto treenin lähisalille mistä ei tullut yhtään mitään niin myös tuo kerta painoi päässä ja vaikutti asiaan suuresti.

Tein tällä kertaa boxi kyykky pitkästä aikaa kun halusin tehdä jotain eri tavalla ja olen kyllä miettinyt tekeväni boxi kyykkyä kun viime kerrasta on aikaa. Viimeksi taisin tehdä boxi kyykkyä kesällä? No ainakin viime kerta oli Tampereen Loaded:lla missä tein boxi kyykkyä ketjuilla eikä se mennyt ihan niin hyvin kuin halusin. Halusin tehdä 180kg painoilla plus ketjut mutta päädyin tekemään muistaakseni 160kg painoilla plus ketjut kun jo sekin tuntui olevan niin raskasta että hyvä että nousi.

Viikon ensimmäinen kyykky treeni viikolla ei mennyt ihan niin kuin kuvittelin tai sitten kuvittelin liikoja hyvin menneiden edellisten jalkatreenien jälkeen. Lauantaina en tosiaan odottanut mitään liikoja kun tuo viime kertainen Tampereen Loaded treeni oli mennyt miten meni sekä viikon ensimmäinen kyykky treeni meni miten meni. Minulla oli tiettyjä painoja päässäni mihin laitoin tavoitteeni mutta lopulta en ihan niin tehnyt sillä loppu tulos oli parempi. Toisaalta lopputulos olisi voinut olla vieläkin parempi mutta siinä kohtaan kun päätin lopettaa kyykyn niin aikaa oli kulunut jo muutenkin kaksi tuntia lämmittelyineen. Kuitenkin suurempi asia oli se että olin henkisesti valmistautunut tekemään maksimissaan 200kg painoilla plus ketjut.

En nyt ole ihan varma olinko tehnyt aikoinaan boxi kyykkyä 180kg painoilla plus ketjut mutta jos en ollut niin lauantaina tein kolme paino sekä sarjaennätystä. Tein lopulta kaksi toistoa 180kg painoilla plus ketjut, 190kg painoilla plus ketjut sekä 200kg painoilla plus ketjut. Jokaiseen sarjaan lähdin ihan tosissani enkä ajatellut seuraavia painoja kuin vasta sen jälkeen kun olin tehnyt kyseisen sarjan. Myöskin nuo nouseminen 180kg, 190kg sekä 200kg oli ihan sen takia noin että halusin olla varma miten pieni lisäys vaikuttaa tekemiseen sillä ei se 180kg plus ketjut kaksi toistoa ihan tuntunut niin kevyeltä mille se näytti.

En tiedä mikä siinä on että boxi kyykky tuntuu kevyemmältä kuin normaali kyykky varsinkin kun on hyvä päivä. Huonona päivänä nyt kaikki tuntuu tökkivän muutenkin. Boxi kyykyssä myös mennään aina alas niin toistot menevät samaan kulmaan ja vauhti pysähtyy siinä vaiheessa kun lasketaan boxille istumaan. Tietenkin on myös se vaihtoehto että boxilla käydään vain osumassa mutta itse en tuota tyyliä edes hallitse sillä kun katsoo noita minun boxille alasmenoja niin aika tömähdyksiä ne ovat. Itsellä kun on vaikeuksia aina päästä sopivan alas kyykyssä ja varsinkin niinä päivinä kun on heikompi päivä. 

Boxi kyykyssä itselleni vaikein asia on mennä juurikin boxille. Yleisesti kun tuntuu sille että boxi olisi jo siinä että itse olisi alempana mitä oikeasti on niin tämän johdosta istuminen boxille on enemmän tömähdys kuin laskeutuminen. Se on toisaalta hyvä että oli sitten painoa miten paljon tai vähän tahansa niin tyyli on aina sama eli laskeutuminen boxille ei muutu kun lisään painoja. Näin ollen kun saisin korjattu tuon ongelman jo pienemmillä painoilla tai sitten suuremmilla niin ongelmaa ei olisi. Muutenkin pienemmillä painoilla tuo boxille tömähtäminen tuntuu olevan voimakkaampi kuin suuremmilla painoilla.

Ketjut tuo boxi kyykkyyn oman lisänsä kuten normaalissa kyykyssä. Alhaalla paino on kevyempi kuin ylempänä minkä lisäksi tanko liikkuu eri tavalla ylös kuin ilman ketjuja. Ketjut tuova koko kyykyn tekemiseen tasapaino asioita mutta vastaavasti ketjut voivat toimia jopa apuna tasapainossa ettei kyykky lähde nojautumaan liikaa eteen tai taakse. Kuitenkin ketjujen heiluminen tuo kyykyn tekemiseen oman mausteensa mihin olen nyt hyvin tottunut kun olen päässyt kyykkäämään ketjuilla aktiivisesti noin vuoden verran.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.