AudioQuest DragonFly Cobalt vs AudioQuest DragonFly Red - Ensi vertailu kokemuksia

04.07.2020 - 01:59

Eilen hain kaverilta lainaan juhannuksen ajaksi AudioQuest DragonFly Red USB DAC kuulokevahvistimen ja aloin tekemään suunniteltua vertailua oman AudioQuest DragonFly Cobalt sekä  AudioQuest DragonFly Red välillä. Minua alkoi yleisesti kiinnostamaan tulenko huomaamaan laitteiden välillä olevan 100€ hinta eron. AudioQuest DragonFly Cobalt maksaa yleisesti 299€ kun taas AudioQuest DragonFly Red maksaa 199€.

Täytyy tähän heti sanoa, että tämänkaltainen vertailu on oikeasti vaikeata niin kuin mikä tahansa kuuloke tai kaiutin vertailu. Vertailusta tekee vaikeaa se, että haluttu kohta pitää kuulla hyvin nopeasti vertailevilla laitteilla jotta eron oikeasti huomaa. Mitä pidempi tauko tulee vertailtavien laitteiden välille niin ainakin itsellä on hyvin vaikea huomata eroa. Tämän takia kuuntelen biisistä tiettyä kohtaa 10 - 15 sekuntia minkä jälkeen vaihdan mahdollisimman nopeasti vertailtavaa laitetta toiseen. Minulle se ei toimisi yhtään, että kuuntelisin aluksi yhden biisin ensimmäisellä vertailu laitteella minkä jälkeen vaihtaisin vertailtavaa laitetta ja kuuntelisin biisin uudestaan.

Itselleni tämä AudioQuest DragonFly Cobalt vs AudioQuest DragonFly Red vertailu on ollut sisällään hieno kokemus ja huomaan asioita mitä oikeasti pitäisi tehdä jos haluaa tehdä vertailua mitkä koskevat musiikkia tai yleisesti kuulokkeita tai kaiuttimia. Se täytyy sanoa kanssa, että tämä vertailu on todella vaikeata ja eroavaisuuksia on ainakin itse hyvin vaikea huomata varsinkaan kun en ole musiikki alalla. Toisaalta tämä oma vertailu on siinä mielessä hyvä etten ole mikään expertti vana ihan tavallinen musiikin kuuntelija ja asiakas.

AudioQuest DragonFly Cobalt vs AudioQuest DragonFly Red - Ensi vertailu kokemuksias

Onko AudioQuest DragonFly Cobalt vs AudioQuest DragonFly Red eroja keskenään?

Juuri tämä onkin se pääasia, että miten AudioQuest DragonFly Cobalt sekä AudioQuest DragonFly Red eroavat toisistaan? Nopeasti sanottuna  DragonFly Cobalt sekä DragonFly Red eroava toisistaan mutta onko se 100€ arvoinen asia? Mielestäni ei mutta kannattaa kuitenkin huomioida pari asiaa. Kalliimpi DragonFly Cobalt on pienempi ja painaa vähemmän minkä lisäksi pakkaus sisältää DragonTail USB A-naaras – USB C-uros adapterikaapelin minkä arvo on helposti 30€. Tämä on tarpeellinen jos käytössä on esimerkiksi uudempi Macbook / Macbook Pro missä on vain USB C-portteja.

Mielestäni AudioQuest DragonFly Cobultissa on pehmeämpi ja omaan korvaan miellyttävämpi ääni. Tämän lisäksi yleisesti ääni kuullostaa kovemmalta sekä taustaäänet kuullostavat selvemmiltä ja paremmin. Suurin ero minkä huomasin DragonFly Red ja DragonFly Cobult välillä oli basso. DragonFly Cobultin pehmeämpi ääni tarkoittaa myöskin pehmeämpää bassoa minkä johdosta DragonFly Red ääni ja basso kuullostavat paremmalta elektronisessa / bassovoittoisemmassa musiikissa. Tämän johdosta voikin siis sanoa, että jos kuuntelu painottuu enemmän elektroniseen, danceen, tranceen tai muuten bassovoittoiseen musiikkiin niin DragonFly Red olisi parempi valinta.

 

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.