Älä kuulu 90% luovuttajien joukkoon

27.01.2024 - 10:56

Viikko toisensa jälkeen kuntosalille on itsensä löytänyt vähemmän ja vähemmän treenaajia. Tämä on normaali merkki siitä että uuden vuoden lupaajat luovuttavat. Toisaalta tämä on hyvä asia itselleni ja niille monille muille ketkä eivät oikein välitä näistä lupaajista vaan tykkäävät olla hieman rauhallisemmalla salilla treenaamassa. Tammikuussa kun kuntosalille on sinällään ei niin mukava aina mennä kun se voi olla niin täynnä ettei siellä mahdu tekemään mitään tai voi joutua odottamaan todella pitkäänkin.

Varsinkin kuntosalien cardio-laitteet ovat olleet täynnä kuin viimeistä päivää. Miksi ihmiset eivät voi mennä esimerkiksi ulos käveleen? No se kännykän rämplääminen onnistuu helpommin cardio-laitteella kuin pihalla kävelemässä. Se on sinällään ihmeellistä että kun ihminen haluaisi pudottaa painoaan niin painon pudotuksen sijaan hän keskittyy sosiaalisen mediaan. Kuitenkin cardio-alueella on ollut sen verran tilaa että olen myös itse tehnyt pitkästä aikaa cardiota kuntosalilla. Varsinkin alkuviikosta kun ulkona oli todella liukas niin katsoin olevan turvallisempaa jättää kävelyt väliin ja tehdä cardion kuntosalilla.

Samalla kun aktivoiduin tekemään cardiota kuntosalilla niin aktivoiduin myös tekemään treenin päätteeksi hieman vatsoja. Riippuen nyt millä kuntosalilla olin niin käytin kyseisen kuntosalin joistain vaihtoehdoista yhtä ja yleensä jotain muuta kuin mitä olin toisaalla käyttänyt. Tein vain yhden 20 - 30 sarjan vatsoja treenin päätteeksi sillä tiedän jo kokemuksesta että jos lähden tekemään yhtäkkiä yhtään enempää niin se tietää vaikeuksia. Minulla meinaan hyvin helposti vatsa alkaa kramppaamaan kun teen hieman yhtään enempää toistoa vatsoille kuin mihin olen tottunut.

Samalla nyt kun aloitin tekemään kuntosali treenin päätteeksi yhden sarjan vatsoja niin lisäsin lankutuksen takaisin aamu- sekä iltarutiineihin. Teen siis aamuisin sekä iltaisin venyttelyä ja liikkuvuusharjoittelua mihin nyt lisäsin lankutuksen. Tein lankutusta vielä viime vuoden puolella näissä rutiineissa mutta jossain vaiheessa jätin sen pois. Siirryn tuolloin tekemään vatsoja vallan kuntosalilla mutta sitten jossain vaiheessa se sitten jäi. Samalla jäi myös koko vatsojen tekeminen.

Kuitenkin nyt halusin itse poistaa joulukuussa tulleet 4-5kg pois painostani missä muuten myös onnistuin. Muutamassa viikossa sain pois 4kg omasta painostani niillä muutoksilla mitä aloin tekemään ja ne muutokset olivat pieniä eikä massiivisia. Suurin osa niistä 90% ihmisistä jotka luovuttavat uuden vuoden lupauksen niin tekevät liian suuria muutoksia ja se on turmio epäonnistumiseen. Itse siis otin lankutuksen aamu- sekä iltarutiineihin ja aloitin ihan minuutin lankutuksella. Tämän lisäksi ellen käynyt päivällä tekemässä 20 - 25 minuutin kävelyä niin tein kymmenen minuutin cardion kuntosalilla.

Minuutti plus minuutti on kaksi minuuttia minkä lisäksi 10 minuuttia tekee yhteensä 12 minuuttia. Lisäsin siis vain 12 minuuttia päivään että teen kaksi minuutin lankutusta ja yhden 10 minuutin kevyen cardion. Ei se ole niin paha eikä varsinkaan ajallisesti. Jos ajattelee sitä niin että cardio olisikin puolet tai kolme kertaa pidempi eli 20 minuuttia tai 30 minuuttia niin kysymykseni on vain se että jaksaako ja tuleeko sitä tehtyä pidempään? Samalla kun cardio on muutenkin sellainen asia että periaatteessa sitä pitäisi myös pystyä tehostamaan painon pudotus mielessä niin 20 - 30 minuutista sitä on vaikeampi tehdä ellei vain ala lisäämään tehoja. 10 minuutista ja kevyestä vastuksesta millä itse olen nyt tehnyt niin suuntia voi olla kaksi: pidempi aika tai / ja tehokkaampi vastus.

Tiedän jo itseni niin hyvin että 30 minuutin cardio varsinkaan kuntosalilla ei toimisi minulla. Se toimii kun menen ulos kävelemään mutta ei kuntosalilla cardio-laitteella. Voisin sitä tehdä kerran tai muutaman kerran mutta en kyllä viikkoa pidempään. Sama asia olisi jos olisin aloittanut aamun sekä illan lankutukset suoraan parilla minuutilla mitä aikoinaan tein. Alan jo nyt tärisemään hyvissä ajoin ennen kuin kello näyttää minuuttia niin missä tilassa sitä olisinkaan jos olisin aloittanus suoraan parilla minuutilla. Varmaan olisin jo lopettanut parin päivän päästä.

Eihän se yksin omaan ole ollut tuo cardio ja lankutukset mitkä ovat edes auttanut saamaan pois tuon 4kg muutamassa viikossa. Se pääsyy on ollut ruokailu. Olen ottanut käyttööni jälleen kerran minun "normaalin" ruokavalion mikä on suhteellisen kevyt ja terveellinen. Ruokavalio on ollut se juttu ja nuo kävelyt / cardio tekeminen sekä vatsaliikkeiden tekeminen on vain sitä tukenut. Uuden vuoden lupaajat eivät vain sitäkään aina tajua että tulokset tehdään keittiössä eikä siellä kuntosalilla cardio-laitteella. Tuntuu sille että se mitä siellä kuntosalilla yritetään polttaa niin otetaan takaisin keittiössä. Se on sellainen ikuinen silmukka mikä johtaa vain siitä että tulos on sama.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.