Älä kuulu 90% luovuttajien joukkoon

27.01.2024 - 10:56

Viikko toisensa jälkeen kuntosalille on itsensä löytänyt vähemmän ja vähemmän treenaajia. Tämä on normaali merkki siitä että uuden vuoden lupaajat luovuttavat. Toisaalta tämä on hyvä asia itselleni ja niille monille muille ketkä eivät oikein välitä näistä lupaajista vaan tykkäävät olla hieman rauhallisemmalla salilla treenaamassa. Tammikuussa kun kuntosalille on sinällään ei niin mukava aina mennä kun se voi olla niin täynnä ettei siellä mahdu tekemään mitään tai voi joutua odottamaan todella pitkäänkin.

Varsinkin kuntosalien cardio-laitteet ovat olleet täynnä kuin viimeistä päivää. Miksi ihmiset eivät voi mennä esimerkiksi ulos käveleen? No se kännykän rämplääminen onnistuu helpommin cardio-laitteella kuin pihalla kävelemässä. Se on sinällään ihmeellistä että kun ihminen haluaisi pudottaa painoaan niin painon pudotuksen sijaan hän keskittyy sosiaalisen mediaan. Kuitenkin cardio-alueella on ollut sen verran tilaa että olen myös itse tehnyt pitkästä aikaa cardiota kuntosalilla. Varsinkin alkuviikosta kun ulkona oli todella liukas niin katsoin olevan turvallisempaa jättää kävelyt väliin ja tehdä cardion kuntosalilla.

Samalla kun aktivoiduin tekemään cardiota kuntosalilla niin aktivoiduin myös tekemään treenin päätteeksi hieman vatsoja. Riippuen nyt millä kuntosalilla olin niin käytin kyseisen kuntosalin joistain vaihtoehdoista yhtä ja yleensä jotain muuta kuin mitä olin toisaalla käyttänyt. Tein vain yhden 20 - 30 sarjan vatsoja treenin päätteeksi sillä tiedän jo kokemuksesta että jos lähden tekemään yhtäkkiä yhtään enempää niin se tietää vaikeuksia. Minulla meinaan hyvin helposti vatsa alkaa kramppaamaan kun teen hieman yhtään enempää toistoa vatsoille kuin mihin olen tottunut.

Samalla nyt kun aloitin tekemään kuntosali treenin päätteeksi yhden sarjan vatsoja niin lisäsin lankutuksen takaisin aamu- sekä iltarutiineihin. Teen siis aamuisin sekä iltaisin venyttelyä ja liikkuvuusharjoittelua mihin nyt lisäsin lankutuksen. Tein lankutusta vielä viime vuoden puolella näissä rutiineissa mutta jossain vaiheessa jätin sen pois. Siirryn tuolloin tekemään vatsoja vallan kuntosalilla mutta sitten jossain vaiheessa se sitten jäi. Samalla jäi myös koko vatsojen tekeminen.

Kuitenkin nyt halusin itse poistaa joulukuussa tulleet 4-5kg pois painostani missä muuten myös onnistuin. Muutamassa viikossa sain pois 4kg omasta painostani niillä muutoksilla mitä aloin tekemään ja ne muutokset olivat pieniä eikä massiivisia. Suurin osa niistä 90% ihmisistä jotka luovuttavat uuden vuoden lupauksen niin tekevät liian suuria muutoksia ja se on turmio epäonnistumiseen. Itse siis otin lankutuksen aamu- sekä iltarutiineihin ja aloitin ihan minuutin lankutuksella. Tämän lisäksi ellen käynyt päivällä tekemässä 20 - 25 minuutin kävelyä niin tein kymmenen minuutin cardion kuntosalilla.

Minuutti plus minuutti on kaksi minuuttia minkä lisäksi 10 minuuttia tekee yhteensä 12 minuuttia. Lisäsin siis vain 12 minuuttia päivään että teen kaksi minuutin lankutusta ja yhden 10 minuutin kevyen cardion. Ei se ole niin paha eikä varsinkaan ajallisesti. Jos ajattelee sitä niin että cardio olisikin puolet tai kolme kertaa pidempi eli 20 minuuttia tai 30 minuuttia niin kysymykseni on vain se että jaksaako ja tuleeko sitä tehtyä pidempään? Samalla kun cardio on muutenkin sellainen asia että periaatteessa sitä pitäisi myös pystyä tehostamaan painon pudotus mielessä niin 20 - 30 minuutista sitä on vaikeampi tehdä ellei vain ala lisäämään tehoja. 10 minuutista ja kevyestä vastuksesta millä itse olen nyt tehnyt niin suuntia voi olla kaksi: pidempi aika tai / ja tehokkaampi vastus.

Tiedän jo itseni niin hyvin että 30 minuutin cardio varsinkaan kuntosalilla ei toimisi minulla. Se toimii kun menen ulos kävelemään mutta ei kuntosalilla cardio-laitteella. Voisin sitä tehdä kerran tai muutaman kerran mutta en kyllä viikkoa pidempään. Sama asia olisi jos olisin aloittanut aamun sekä illan lankutukset suoraan parilla minuutilla mitä aikoinaan tein. Alan jo nyt tärisemään hyvissä ajoin ennen kuin kello näyttää minuuttia niin missä tilassa sitä olisinkaan jos olisin aloittanus suoraan parilla minuutilla. Varmaan olisin jo lopettanut parin päivän päästä.

Eihän se yksin omaan ole ollut tuo cardio ja lankutukset mitkä ovat edes auttanut saamaan pois tuon 4kg muutamassa viikossa. Se pääsyy on ollut ruokailu. Olen ottanut käyttööni jälleen kerran minun "normaalin" ruokavalion mikä on suhteellisen kevyt ja terveellinen. Ruokavalio on ollut se juttu ja nuo kävelyt / cardio tekeminen sekä vatsaliikkeiden tekeminen on vain sitä tukenut. Uuden vuoden lupaajat eivät vain sitäkään aina tajua että tulokset tehdään keittiössä eikä siellä kuntosalilla cardio-laitteella. Tuntuu sille että se mitä siellä kuntosalilla yritetään polttaa niin otetaan takaisin keittiössä. Se on sellainen ikuinen silmukka mikä johtaa vain siitä että tulos on sama.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.