Aamupala ennen aamutreeniä piti olon parempana

16.11.2016 - 12:06

Viime viikollla aloitin viikon kahdella aamutreenillä joissa minulla tuli hieman heikompi olo. Loppuviikkosta aloin syömään hieman enemmän ennen aamutreeniä jolloin aloin huomaamaan olon olevan parempi aamutreenin aikana. Tänään oli sitten vuorossa ensimmäinen kunnon testi kun minulla oli kuitenkin jo vertailukohta rinta & olkapäätreenille. Viime viikon loppupuoli antoi hyvää osviittaa parempaan suuntaan menemisestä, mutta tämä päivä oli kuitenkin se tärkein jolloin huomasin miten asia oikeasti on. Minun kahdenkymmenen toiston aamutreenit kun vaativat kropalta niin paljon ja ilman aamupalaa ennen aamutreeniä kropasta puuttuu energian lähde ja tällöin olo alkaa heikentyä. Kun kroppa alkaa ottamaan jotain mitä ei ole niin tällöin tämän huomaa olossa.

Olen nyt huomannut, että pelkkä Whey + iBcaa mix ei riitä, pari ruisleipää & Whey + iBcaa mix on liikaa ja toimivin ratkaisu on ollut jogurtti, banaani & Whey + iBcaa mix. Tästä päätellen voisi kuvitella nestemäisen aamupalan olevan parhain ratkaisu. Olen myös miettinyt jogurtti, banaani & Whey + iBcaan tekemistä "smoothiena", mutta olen hieman tullut siihen lopputulokseen että tämä saattaa olle liikaa. Vaikka ainekset olisivat käytännössä samat niin smoothiena tämä saattaa tehdä annoksesta täyttävämmän sekä huonommin imeytyvän. Olen myöskin miettinyt aamupuuroa johon saisi myös kätevästi sekoitettua Whey + iBcaan, mutta olen tullut siihen tulokseen etten jaksa keitellä puuroja aamulla. Tähän vain menisi hieman liikaa aikaa ja tätä varten tarvitsisi herätä aikaisemmin. Yksi voisi tyyli voisi olla tehdä puurot etukäteen jolloin vain selvisi lämmityksellä aamulla. Tämä jää nyt tulevaisuuteen mitä tulen kyllä jossain vaiheessa testaamaan.

Sunnuntaiaamuna 30min mäki + 30min intervalli kuntopyörällä

Mietin lauantaina hieman kuntosalille menoa sunnuntainaamuna. Tämä on ollut nyt muutaman viikon suunnitelmissa mennä tekemään sunnuntaina aerobinen treeni jota en ollut ennen eilistä toteuttanut. Olen vain ajatellut tuon olevan liikaa jolloin viikottaisista määristä tulisi liikaa. Jätin tämän asian kuitenkin hautumaan lauantaina. Sunnuntaiaamuna herätessäni päätin nopeasti meneväni kuntosalille polkemaan kuntopyörää sekä tekemään vatsoja. Aamulla minun oli nälkä, mutta päätin olla syömättä aamupalaa ennen treeniä. Ennen treenin aloittamista en oikein ollut miettinyt millain toteutan kuntopyörän. Yksi pidempi ohjelma vai lyhyempi tehokas? Päädyin jostain syystä kahteen 30min ohjelmaan joiden välissä vaihdan ohjelmaa. Aloitin polkemisen 30min mäkiohjelmalla johon laitoin suhteellisen paljon vastusta jonka myös koitin polkea vauhdikkaasti. Tietenkin hieman säästelin tulevaa toista 30min ohjelmaa varten joten en tuhlannut ihan kaikkea energiaa tähän. Ohjelman loputtua koitin hieman verytellä jalkoja sekä poljin hieman palauttavaa ennen kuin aloitin 30min intervallin. Jälkimmäisen intervalliohjelman vedin sitten niin kovaa kun jaksoin. Yritin silti pitää vedot tasaisina joten en aloittanut ihan raivolla vaan sellaisella vauhdilla jolla kuvittelin polkevani kaikki vedot. En tiedä tippuiko vauhti jossain kohtia mutta tuolla ei ollut nyt niin suurta merkitystä. Viimeisen vedon poljin niin kovaa kun vain pystyin ja tämän jälkeen olinkin todella puhki.

Maanantaiaamun rinta- & olkapäätreeni

Mietin hetken aikaa miten tulen tekemään aamutreenin. Pidemmillä sarjoilla vai isommilla painoilla pidempää sarjaa? En ollut ihan varma kummalla tyylillä olisi kannattanut tehdä. Pidemmät sarjat puolsivat siltäkannalta että halusin testa vaikuttiko aamupalan syöminen positiivisesti treenaamiseen kuin viime viikon lopulla. Myöskin tälle viikolle suunnitellut juoksut puolsivat pidempiä sarjoja. Mielestäni pidemmät sarjat sopivat paremmin juoksutreenien kanssa yhteen kuin raskaammilla painoilla tehdyt kovat kymmenen toiston sarjat. Toisaalta minun oli helppo päätyä pidempien sarjojen tekemiseen kun monet asiat puolsivat pidempiä sarjoja.

Tänään oli vuorossa "vain" yksi kuntosalitreeni joten aamutreeniin oli sujutettava kaikki tehtävät liikkeet. Tänään myöskin halusin tehdä pystypunnerruksen päänyli mikä melkein tarkoitti sitä että minun oli aloitettava tällä liikkeellä. Pystypunnerrus päänyli on pidemmillä sarjoilla todella raskas liike varsinkin kun teen että lasken toistot yhtenä kun tanko on takaisin takana enkä molempi pään yli menoja. Viime kerroilla on ollut vain heikompia kokemuksia kun olen tehnyt kyseisen liikkeen viimeisimpinä liikkeinä. Tällöin olen välillä joutunut tekemään liikettä pelkällä tangolla, mutta eipä tuo toisaalta haittaa yhtään mitään. Oli painoja miten vain niin tärkeintä on saada vain liike tuntumaan kunnolla. Tarkoittaa tämä sitten enemmän tai vähemmän painoja.

Tänään jätin myös normaalin penkin väliin mutta tein vinopenkkiä korvaanana liikkeenä. Halusin jättää tänään normaalin penkin väliin ihan sen takia kun olen tehnyt sitä viime aikoina useasti. Vaihtelevaisuus on vain hyvästä. Näinkin hieman tähän liittyen Youtubessa ohimennen videon liikkeistä joita kannattaa välttää. Tämä video oli sinällään huono, koska perusteluina liikkeille joita en kannata tehdä oli se että on parempiakin liikkeitä. Yksi liike tässä videossa oli etureisikone jossa kehotettiin jättämään sen tekeminen väliin kun on askelkyykky. Juuri tämän tapaisia videoita en tajua, koska tällöinhän pitäisi tehdä vain muutamia liikkeitä jotka ovat hyviä ja huonompia liikkeitä näin ollen ei kannata tehdä. Tällöinhän ei voi harrastaa vaihtelevaisuutta vaan aina pitäisi mennä lähes samalla kaavalla. Tälläinen ei minulle kyllä sopisi yhtään sillä haluan sisällyttää treeniin sekä perusliikkeitä että hieman uudempia.

Tänä aamuna aamutreenin aikana minulle ei tullu huonompaa oloa mikä oli hyvä asia. Toisaalta olin taas aamutreenin jälkeen puhki mikä ei ollut yllätys sekä vaihteeksi sain olkapäät särkemään mikä loppui kuitenkin jo treenin aikana. Tämä särky oli taas tätä "hyvää" kipua mikä minun mielestäni tarkoitti sitä että olkapäätreeni oli mennyt perille.

Rinta- & olkapäätreeni

  • Pystypunnerrus päänyli tanko 3x20 30kg
  • Vinopenkki 2x20 70kg, 60kg x20
  • Vipunostot sivuille 3x20 7,5kg
  • Alaristikkäistalja istuen 3x20 20kg
  • Ristikkäitalja takaolkapäille kaapelilla 3x20 15kg
  • Rintaprässi 3x20 70kg

[[{"fid":"357","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":632,"width":518,"class":"media-element file-default"}}]]

Iltapäivällä hallissa vaikka pihalla oli kaunis lämmin kevätpäivä

Ihmettelin hieman sitä kun lähdin toimistolta tänään, että pihalla oli kaunis hieno päivä, mutta minä olin mennoss halliin juoksemaan. Pihalla olisi ollut tänään loistava keli juosta, mutta minä olin tosiaan menossa halliin juoksemaan. Toisaalta mietin myös sitä, että jos en olisi mennyt halliin juoksemaan olisinko edes juossut ylipäätänsä. Vaikka pihalla onkin ollut hyviä kelejä jo pidempään niin olen varmasti mennyt nyt juoksemaan kun olen mennyt halliin kuluttamaan kertoja. En ole läheskään varma olisinko käynyt nyt juoksemassa jos en olisi nyt käynyt hallissa juoksemassa. Hallijuoksu on hyvin motivoinut minua juoksemaan ja kun olen suunnitellut meneväni halliin juoksemaan niin olen myöskin mennyt halliin juoksemaan. Keväinen sää tänään varmisti myös sen että lähdin tekemään intervalleja hallissa. Jostain syystä en vain saanut motivaatiota lähetä juoksemaan mitään rentoa pidempää juoksua kun pihalla oli kaunis aurinkoinen päivä. Toisaalta minua mietitytti sunnuntain kuntopyöräilyt sekä aamun kuntosalitreeni. Jaksaisinko edes vetää intervalleja?

Ihan hyvinhän intervallit tänään menit. Juoksin samalla tavalla tänään intervalleja kuten viimeksi. 600m vetoja 200m kävelypalautksella mutta tällä kertaa lähdin vetämään vetoja kunnolla. Jo ensimmäinen veto meni kovempaa kuin viimeksi yksikään veto. Tämä myös tarkoitti sitä että olin nopemmin uuvuksissa ja tämä puolestaan sen että tein vähemmän vetoja. Viimeksi tein 11 600m vetoa kun määrä oli tänään 4. Vedot olivat tänään noin 15 - 20 sekuntia nopeempia kuin viimeksi ja kyllä sunnuntain kuntopyöräilyt taustalla painovat, koska kropassa otti tänään suhteellisen paljon. 

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.