Aamulla jalkatreeni pitkillä sarjoilla ja iltapäivällä 10km hallijuoksu

16.11.2016 - 12:06

Tänään toteutun mitä eilen suunnitellin. Aamulla kuntosalille tekemään jalkatreeni pidemmillä sarjoilla ja iltapäivällä halliin juoksemaan normaalia / kevyttä. Eilen aamulla kun minulle tuli hieman huono olo treenatessa pidempiä sarjoja yritin tänään tehdä siten toisin, että söin banaanin ennen aamutreeniä. Eilen ennen aamutreeniä söin / join kaksi espressoa ja Whey + iBcaa mixin. Tänä aamuna yritin hieman lisätä syömistä sekä juomista  ennen aamutreeniä ja tämän aamun vastaava olikin kaksi expressoa, banaani, hieman mehua sekä Whey + iBcaa mix. Lopputulos ei ollut oikeastaan parempi sillä ensimmäisen liikkeen sarjojen jälkeen alkoi hieman huimaamaan ja jossain kohtia tuli samanlainen huono olo. Tosin huimausta ei voi nyt verrata mitenkään eiliseen, koska tänään vuorossa oli jalkatreeni ja huimausta tapahtui kyykyn aikana. Kyykky taitaa olla yksi kolmesta liikkeestä jossa minulla on joskus tapahtunut huimausta ja muut ovat jalkaprässi sekä maastaveto. Tänään huono olo ei ollut ihan niin huono kuin eilen, mutta treenitkin olivat erilaisia ja tänään kyllä myös hieman säästelin iltapäivän juoksua varten.

Jalkatreeni aamulla

Aloitin tämän aamun jalkatreenin kyykyllä jota seurasi yhden jalan jalkaprässi. Halusin tehdä tänä aamuna molemmat näistä liikkeistä joten päätin aloittaa aamutreenin kyykyllä ihan vain sen takia, että en ollut luottavainen jalkojen kestävyyteen yhden jalan jalkaprässin jälkeen. Yhden jalan jalkaprässissä oli kuitenkin vuorossa jälleen 10x10 setti mitä tykkään tehdä varsinkin kun teen jalkatreeniä pitkillä sarjoilla. Kyykyn tein syvänä tai ainakin yritin tehdä niin syvänä kun pystyin. Jokaisen sarjan jälkeen minua alkoi hieman huimaamaan mutta ei paljoa vain hieman. Tämä taisi mennä ihan vain aamun piikkiin eikä tälle olisi olisi oikein voinut ennakoimalla parantaa asiaa etukäteen. Mahdollisesti parempi aamupala olisi voinut, mutta tämäkin olisi voinut tulla ylös enemmin kuin auttanut asiaa. Ehkä enemmän aikaa hereillä ennen treenin alkua? Tämä olisi auttanut myös siihen, että olisi voinut hieman syödä aamupalaa ennen treeniä, koska tällöin olisi saanut enemmän väliä aamupalan ja treenin alkamisen väliin. Tähän en kuitenkaan lähde tällä erää, koska tällöin tarvitsisi herätä vieläkin aikaisemmin ja vastaavasti illalla tarvitsisi mennä jo paljon aikaisemmin nukkumaan. Tällöin päivä rytmi muuttuisi liikaa treenien mukaan ja tähän en nyt lähde että olisi jo 21 aikaan nukkumassa ja olisi hereillä jo 4.30 aikohin. Tuo huimaus oli vain kyykyn aikana havaittavissa eikä tätä huomannut enään yhden jalan jalkaprässiä tehdessä. 

Tänään ensimmäiset kolme liikettä kyykky, yhden jalan jalkaprässi sekä pohkeet menivät "normaaliin" aamutyyliin, mutta seuraavat kaksi liikettä takareidet maaten sekä etureidet menivät hieman säästellen. Tämän näkee jo sillä etten päättänyt jalkatreeniä tänään normaaliin tai yhden jalan etureisikoneessa tehtävään korotus- & tiputussarjaan. Tein kyllä etureisikoneessa tänään yhden jalan korotussarjaa mutta tämä ei ole verrattavissa korotus- & tiputussarjaan oikeastaan mitenkään. Tein etureidet ihan perus korotussarjalla eli tein molemmat jalat jonka jälkeen korotin painoja kun taas korotus- & tiputussarjassa teen jalan kerrallaan ja vasta sitten vaihdan. Sain tänään tällä "normaalilla" tyylillä, että molemmat jalat ja sitten korotus niin pientä lepoa mikä kevensi liikkeen tekemistä ja näin ollen sain säästettyä etureisiä. Takareidet maaten meni ihan normaalisti muuten mutta painoja minulla oli viime kertaiseen verrattuna 10kg vähemmän mikä teki tähän pienen säästön. Viimeksi tein takareisiä maaten kahdenkymmenen toiston sarjoja 60kg painoilla kun tänään käytin 50kg painoja.

Tänään aamutreenissä siis näkyi iltapäivän tuleva juoksu jonka mukaan hieman säästelin jalkatreenissä. Parempi näin sillä iltapäivällä olisin saattanut juosta jalat alta. Jos minulla ei olisi ollut tiedossa juoksua iltapäivällä tällöin olisin saattanut tehdä jalkatreenin jopa yli raskaasti. Tosin tällöin olisin varmaankin tehnyt toisen jalkatreenin illalla joten olisin tehyt treenit etureisi- ja takareisipanoitteisina. Kyllä tuo aina vain tuntuu vaikuttavan treeneihin nykykyään ehkä enemmän kun luvassa on vielä toinen treeni samalle päivälle. Oli myös aikoja jolloin näin en oikein tehnyt vaan painoin treenit täysillä ja sitten ihmettelin kun toinen treeneistä meni miten meni. Ei ole siis mitenkään väärin hieman säästellä kun on tekemässä kahta treeniä päivässä ja sanoisin tämän olevan ihan suotavaa ettei riko paikkoja ja saa tehnyt kummatkin treenit hyvin. Myöskin tässä kannattaa miettiä myös palautusaikoja tuleviin treeneihin mitkä saattavat olla vuorossa jo seuraavana aamuna. Huomen aamulla minulla on luvassa suunniteltua käynti kuntosalilla johon menen polkemaan kuntopyörää jolla haen tämän päipän treeneihin paikkojen palautumista ja sitä että saisin jalat auki. Ilta on ainakin toistaiseksi vielä vapaa, mutta olen tähänkin jo tehnyt jotain suunnitelmia että saattaisin käydä esim toisen kerran kuntosalilla polkemassa pyörää. Tämä saattaa olla kuitenkin epätodennäköistä ja huominen ilta saataa hyvinkin olla vapaa.

Jalkatreeni

  • Syväkyykky 3x20 60kg
  • Yhden jalan jalkaprässi 10x10 50kg
  • Pohkeet istuen 3x20 75kg
  • Takareidet maaten 3x20 50kg
  • Yhden jalan etureisikone 5kg korotussarja 10kg -> 40kg

Iltapäivän hallijuoksu

Hieman arvellutti lähteä ottamaan ensimmäisiä juoksuasekelia tänään aamun jalkatreenin takia. Lähdinkin aluksi verkkaisesti matkaan jotta en nyt ainakaan heti juossut jalkoja alta. Tämän iltapäivän tarkoitus oli muutenkin juosta rauhallisesti mutta matkasta en ollut tehnyt mitään suunnitelmia. Kunhan vain lähdin juoksemaan ja yritin juosta rauhallisesti ilman minkäänlasia kiihdytyksiä sekä intervalleja. Juoksun aikana kyllä huomasin jalkatreenin olevan pohjalla, mutta mitään suurempia kipuja tai muita vastaavia en huomannut. Olin siis ehtinyt palautua aamun jalkatreenistä työpäivän aikana. Juoksun aikana päätin lopulta juosta kymmenen kilometriä täyteen. Aloin myöskin kahdeksan kilometrin jälkeen nostaa hieman vauhtia mikä ei ollut niin iso kuin tunsin. Tunsin juoksevani kovempaa mitä todellisuudessa juoksin. Tämä on ihan normaalia jalkatreenin jälkeen kun on juoksemassa. Tällöin helposti luulee juoksevansa kovempaa vaikka oikeasti vauhti on normaalia tai hidasta. 

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

Viime viikon sunnuntaina kävin tekemässä ensimmäisen pitkän "juoksulenkin" vuosiin kun juoksin noin 9.5km. Kyseinen juoksu oli minulle myöskin ensimmäinen sykealue 3 treeni kun nyt olen viimeisen neljän viikon aikana olen aktiivisesti tehnyt sykealue 2 treenejä. Tosin tuon viime viikon sunnuntain 9.5km "juoksulenkin" jälkeen tunsin kyllä että en ollut juossut aikoihin. Huomasin tämän niin kuntosalilla kuin myöskin lenkeillä joita tein ja siksi muutinkin muutaman sykealue 2 treenin ihan kävelyksi.

Viime viikon sunnuntaina suunnittelin juoksevani hieman pidemmän lenkin mitä olen nyt "juossut" muutaman viikon. Olin käynyt nyt "juoksemassa" kolmisen viikkoa sykealue 2 treenejä jotka olivat yleisesti noin 2.7km tai 3.5km sekä kerran kävin "juoksemassa" pidemmän 5km. Tuo 5km lenkki oli pitkästä aikaa ensimäinen 5km lenkki aikoihin ja samalla pisin lenkki mitä nyt olen edes juossut vuosiin. Jos olen edes käynyt juoksemassa niin tuo 5km on ollut pisin matka sitten ties koska ja jos nyt oikein muistan niin joskus kauan aikaa sitten kävin juoksemassa satunnaisen 10km lenkin.

Nyt on mennyt kolme viikkoa siitä kun kävin juoksemassa sunnuntai-iltana 2.7km lenkin minkä jälkeen aloitin heti maanantaina sykealue 2 "juoksu" treenit. Kaikki tämä lähti liikeelle ihan extemporeen sillä tuona sunnuntaina minun oli tarkoitus käydä normaalilla kävelylenkillä päivällä mutta en vain ehtinyt. Sitten illalla päätin että nyt on vain parempi käydä tekemässä se normaali kävelylenkki ettei nyt koko päivää tule oltua sisällä. Kuitenkin siinä jostain syystä sainkin päähän piston että mitä jos menisinkin juoksemaan?

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?