Aamulla iltatreenin veroinen kuntosalitreeni ja iltapäivällä intervallit hallissa

16.11.2016 - 12:06

Tämän päivän treeniohjelma olli selvillä jo viime viikolla, mutta itse treenit päätin vasta hyvin lähellä treenin alkamista. Oikeastaan kuntosalitreeneihin olin miettinyt samaa mitä viime viikolla eli pidempiä sarjoja hieman kevyemmillä painoilla. Tälläistä mietin ihan juoksujen takia joita on tarkoitus mennä juoksemaan ainakin kolme kertaa viikossa. Lähinnä jalkapäivä mietitytti ja oikeastaan juuri jalkojen takia mietin koko viikon kuntosalitreenejä. Kun en kuitenkaan halunnut lähteä siihen, että tekisin erilailla jalkapäivänä verrattuna muihin päiviin. Toisaalta en ollut juuri jalkapäivälle suunnitellut juoksua samalla päivälle joten aamulla jalkatreeni ja iltapäivällä juoksu ei ollut suunnitelmissa. Tietenkin nyt maanantai-iltana juoksu ja seuraavana aamuna jalkatreeni on kanssa sellainen asia joka vaikuttaa jalkatreenin tekemiseen. Huomasin tämän viime viikolle jolloin tein samalla tavalle eli maanantai-iltapäivällä juoksu ja tiistaiaamuna jalkatreeni. Muutenkin olen nyt tiistaiaamuisin hieman katsonut painojen perään kun olen tehnyt jalkatreeniä aamuisin. Yleisesti aamuisin muutenkin paikat ovat hieman heikommassa kunnossa kuin iltapäivällä / illalla ja siihen kun lisää edellispäivän juoksun niin se ei yhtään helpota aamun jalkatreenin aloittamista.

Tämä päivä meni yleisesti loistavasti treenien suhteen. Joku voisi sanoa että päivä meni yli. Päivään mahtui kaksi todella hyvää ja raskasta treeniä joista kumpikin olisi ollut hyvä jo yksinään. Saa nyt nähdä miten kroppa palautuu tämän päivän kahdesta rankasta treenistä. Hyvä asia huomiseen lähtiessä on se, että suunnitelmissa  huomiselle on "vain" yksi treeni mikä sekin on aamulla. Huominen ilta on vapaa treeneistä jolloin kroppa saa palautumisaikaa keskiviikkoa varten mihin on suunnitelmissa kaksi treeniä. Keskiviikko voisin tehdä vain yhdenkin treenin, mutta suunnitelmissa on käydä aamulla tekemässä kuntosalilla kevyt aerobisempi treeni eli polkea kuntopyörää ja tehdä vatsoja. Iltapäivällä on tarkoitus mennä halliin juoksemaan, mutta tällä kertaa jonkin kevyempi lenkki.

Vaikka tänä aamuna tuli tehtyä kuntosalilla raskas kuntosalitreeni niin lähdin huomen aamulla tekemään jalkatreeniä ihan vain päivän kunnon mukaan. Voi olla että tulen tekemään puoliksi pidemmillä sarjoilla liikkeitä ja osan isommilla painoilla kymmenen toiston sarjoja. Luulen aloittavani huomisen treenin yhden jalan jalkaprässillä jossa teen 10x10 50kg:lla tai sitten teen syväkyykkyä pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja. Sain kuitenkin tänään aika paljon rasitusta jaloille hallissa vetämällä kovempia intervallivetoja pinnan ollessa kovempi kuin oikean juoksuradan. Huominen aamutreeni tulee kuitenkin vaikuttamaan loppuviikon juoksuihin joita minun on nyt tarkoitus tehdä joten tekemällä huomenna raskaan jalkatreenin voin saada jalat joko heti huonoon kuntoon tai sitten viimeistään keskiviikkona. Tämäkin on yksi asia mitä minun on mietittävä huomenaamulla joten kyllä tässä täytyy hieman miettiä aina miten tekee ja millä tekee. Ei aina voi vain tehdä kovaa ja täysillä vaikka näin on joskus aikaisemmin tehtykin.

Aamutreeni kuin iltapäivän treeni painojen ja likkeiden suhteen

Olin aikaisemmin hieman miettinyt tekeväni tänään pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja, mutta jossain kohtia olin myös ajatellut tekeväni suuremmilla painoilla kymmenen toiston sarjoja. VIelä aamulla kun olin herännyt ja join espressoa niin en tiennyt miten tulen treenaamaan. Tällöin ajattelin heti päättää miten tulen treenaamaan, koska jos olisin aloittanut treenin siten etten tiedä miten teen treenin niin se olisi mennyt ihan sekaisin. Olisin saattunut aloittaa treenin jotenkin ja sekoittanut välillä tyylejä joten treenistä olisi voinut tulla sekainen vailla mitään suurempaa ideaa. Tälläin minulle kävi suurinpiirtein ensimmäisenä väliviikkona tuplatreeneistä jolloin en oikein tiennyt miten tulen ainoan treenin tekemään. Onkin tärkeää olla jokin punainenlanka kun menee kuntosalilla, koska ihan extempore treenin vetäminen ei aina onnistu.

Päädyin aamulla hyvissä ajoin ennen treenin aloittamista kymmenen toiston sarjoihin hieman suuremmilla painoilla. Mitään muuta en oikein päättänyt ennen treenin aloittamista. Olin suurinpiirtein suunnitellut ensimmäiset liikkeet kuhunkin päivän lihasryhmään eli rinnnalle sekä olkapäille, mutta loput liikkeet päätin tehdyn liikkeen jälkeen. Liikkeitä mietin hieman siinä määrin miten tulen treenaamaan sillä jos olisin tehnyt pidempiä sarjoja niin olisin tehnyt erilaisia liikkeitä ainakin treenin alkuun. Minulle on nyt muodostunut hyviä perusliikkeitä kun teen kymmenen toiston sarjoja tai sitten kun teen pidempiä sarjoja. Jotkin liikkeet toimivat kivasti pidemmillä sarjoilla ja joihin liikkeisiin pidemmät sarjat eivät edes sovi. Rinta- ja olkapääliikkeissä ei nopeasti ajateltuna ole oikein mitään liikettä mikä ei sopisi hyvin pidempien sarjojen kanssa.

Aamutreeni alkoi penkillä missä kokeilin tänään viiden toiston sijaan seitsemää. Olisin halunnut koittaa tehdä kymmenen toiston sarjoja, mutta näitä ei olisi varmaan mennyt kuin yksi ja muihin olisi kyllä tarvinnut varmistajan mitä aamuisin ei oikeastaan löydy. En tykkää tehdä yhtään penkkiä ilman varmistajaa jos hiemankin alkaa epäilyttämään ja varsinkin noilla painoilla kymmenen toiston tekemiseen tarvitsen varmistajan. Viimeksi taisin tehdä pari kymmenen toiston sarjaa 120kg ilman varmistajaa, mutta viimeiseen otin varmistajan. Aamulla vielä kun tehot ovat heikommat iltaan verrattuna varmistaja olisi ollut pakollinen kymmenen toiston sarjoilla. Kolme seitsemän toiston sarjaa 120kg nousi suhteellisen kevyesti vaikka viimeisellä sarjalla oli hieman näkyvissä väsymystä. Olisiko tänään mennyt kymmenen toiston sarjoja? Ehkä yksi tai maksimissaan kaksi täyttä, mutta kolmas olisi jäänyt vajaaksi ja kuinka paljon?

Hyvän penkin jälkeen oli hyvä lähteä rakentamaan loppua treeniä vaikka mietinkin kuinka penkki söi tehoja lopuista liikkeistä. Menikö penkin tekemiseen liikaa tehoja? Toinen liike aamulla oli pystypunnerrus missä kanssa otin normaalit 40kg käsipainoit. Näillä meni kanssa kolme kymmenen toiston sarjaa ja fiilis sen kuin nousi, mutta samalla aloin miettimään enemmän miten jaksan treenata loppuun. Kaksi loistavaa settiä aamuun illan painoilla niin miten jaksan tehdä lisää?

Hyvinhän jaksoin tehdä ja oikeastaan mitään aamun lisä väsymystä ei tullut treenin aikana vastaan mikä yllätti. Käytännössä sain tehtyä aamulla iltaa vastaavan treenin. Käytännössä mietinkin koko treenin ajan miten jaksa tehdä tälläisen treenin aamulla? Onko illan painot / treeni parantunut? Käytännössä en ole tehnyt yli puoleen vuoteen illalla kymmenen toiston sarjoja isommilla painoilla joten en ihan tiedä missä kunto menee isommilla painoilla. Olenhan tehnyt nyt välillä suuremmilla painoilla illalla, mutta nythän minulla on ollut pohjalla aamutreenit joten ihan kunnollisia treenejä en ole viitsinyt edes kokeilla. Tällä hetkellä mysteeri taitaa kuulua: jos aamulla jaksaa jo hyvillä painoilla, tarkoittaako tämä parempia painoja iltaan?

Aamu rinta- & olkapäätreeni

  • Penkki 70kg x10, 3x7 120kg
  • Pystypunnerrus 20kg x10, 3x10 40kg
  • Vinopenkki käsipainoilla 30kg x10, 3x10 35kg
  • Vipunostot sivuille 3x10 15kg
  • Vipunostot takaolkapäille vinopenkki 3x10 10kg
  • Peck-deck 30kg x10, 3x10 60kg
  • Pystysoutu talja 40kg x10, 3x10 60kg

[[{"fid":"352","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":483,"width":508,"class":"media-element file-default"}}]]

Aamun loistavan aamutreenin jälkeen iltapäivällä 600m intervalleja hallissa

Nopeasti ajateltuna loistavan aamutreenin jälkeen missä tein isoilla painoilla hyvän treenin niin kannattaako tämän jälkeen juosta intervalleja iltapäivällä? Nopeasti ajateltuna monet saattaisivat jättää juoksut juoksematta ja jättävän treenit aamuun tai sitten tekevän maksimissaan palauttavan. Itse päätin oikeastaan vasta hieman ennen halliin lähtöä tekeväni intervallitreenin. Olin hieman kahden vaiheilla joko kevyempi pidempi lenkki tai intervalleja. Päädyin aika helposti intervalleihin ja heti ensimmäisenä intervallivedon pituutena minulle tuli 600m. Viime viikolla kokeilin tehdä 1000m vetoja joita tuli tehtyä pari. Nämä kuitenkin tuntuivat sinällään raskailta ja erityisesti kropassa nämä tuntuivat. Tästä olikin helpompi vain lyhentämään vetoja. Vetojen määrää en tiennyt / päättänyt ennekuin vasta vetojen aikana.

Olinko nyt tehnyt viisi vetoja niin ajattelin jättää vedot kuuteen, mutta jostain syystä jatkoin vain. Vedin vedot rentona juoksuna enkä lähtenyt puristamaan täysillä. Aluksi tein hieman hitaampia vetoja ajallisesti josta ne sitten nousivat kuten yleensä vedoissa. Joskus lähden liian lujaa jolloin parin ensimmäisen vedon jälkeen ajat lähtevät hidastumaan, mutta viime kerroilla vetoja tehdessä olen ottanut tyylin aloittaa hieman hitaammin ja tarvittaessa nostaa vauhtia. Tosin olen nyt käyttänyt myöskin rennompaa tyyliä vedoissa joissa haen tasaista ja rentoa juoksua jolloin yritän pitää vauhdin tasaisena alusta loppuun. Ei mitään loppuspurtteja joilla saa nopeempia vetoja tai korjattua muuten hitaampaa aikaa. Tietenkin kun haluaa puristaa kaikki irti niin loppuspurtti olisi varmaan parhain ratkaisu. En ole tästä nyt ihan varma kun en ole mikään juoksija enkä ole muutekaan lukenut intervallitreeneistä niin hirveästi. Jotain on tullut luettua, mutta ei mitään tarkkaa tietoja.

[[{"fid":"351","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":498,"width":514,"class":"media-element file-default"}}]]

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.