Aamulla Crosstrainer intervallitreeni ja illalla rinta- & ojentajatreeni Salmisaaressa

16.11.2016 - 12:06

Aamulla oli vuorossa jälleen maanantain tapaan aerobinen aamutreeni. Tällä kertaa tein intervallitreenin crosstrainerillä. Muutoin intervallitreeni oli sama kuin maanantaiaamuna kuntopyörällä. Ohjelma oli samanlainen eli valitsin crosstraineristä intervalliohjelman minkä suoritin 30 minuutin pituisena. Vedin omaan normaaliin tyyliini raskaammalla olevat vastukset kovempaa ja kevyemmän vastuksen hiljempaa.

Tämän aamuinen oli ensimmäinen treeni crosstrainerillä pitkään pitkään aikaan. Viimeisesti kerrasta on vuosia aikaa enkä edes muista koska viimeksi olen crosstrainerillä tehnyt treeniä. Tulin tämän huomanneeksi heti ensimmäisestä minuutista lähtien. Tämä kuitenkin helpottui mitä pidemmälle ohjelma eteni. Lähinnä se kuinka jalat ja kädet menevät crosstrainerillä tuotti hieman hakemista. Lisäksi tämä oli nyt enimmäinen kerta kyseisellä crosstrainer-laitteella niin siinäkin oli eroa. Crosstrainer-laitteet kun eroavat toisistaan ihan samalla tavalla kuin kuntopyörätkin. Jalkojen asento, tekokulma ja käsien pitäminen on ihan erilaista laitteesta riippuen. Erot eivät ole välttämättä suuria, mutta huomattavia.

Huomasin ensimmäistä vetoa tehdessä sen, että taukoa on tullut pidettyä crosstraineristä. Lähdin meinaan vetämään hieman liian lujaa vetoa minkä johdosta tekeminen karkasi kontrollista. Tämä on helppo virhe minkä crosstrainerillä voi tehdä eli lähtee tekemään liikettä liian nopeasti jolloin kontrolli laitteeseen katoaa. Tämän jälkeen tekeminen on enemmänkin sähläystä kuin itse tekemistä.

Välillä kun tein liian lujaa niin huomasin sen heti siitä, että kädet eivät meinanneet pysyä kiinni pidikkeissä vaan ne ne alkoivat lähtemään irti. Itse pidän aina crosstrainerillä kädet pitkittäissuunnassa olevissa pidikkeissä eli niissä oikeissa. Tällöin kädet saavat myöskin liikettä ja tekeminen on raskaampaa kuin pitäisi käsiä lyhyemmässä pidikkeessä. Tällöin vain jalat saavat tehtyä työtä ja kädet pysyvät paikoillaa minkä johdosta näen koko liikkeen olevan tällöin turha. Yhtä hyvin tällöin voisi polkea vain kuntopyörää tai juosta juoksumattoa.

Crosstrainerin lisäksi tulin vielä tehneeksi vatsalihaksia kun pidin eilen välipäivän enkä lähtenyt tekemään mitään vatsa- / kylkitreeniä joita olen käynyt keskiviikkoisin välillä tekemässä. Kylkiä tänä aamuna ei tullut tehtyä eikä vatsojakaan nyt ihan hirveästi. Aluksi vatsarullalla yksi setti niin paljon kun jaksoin tehdä käyttäen pieniä pausseja. Tämän lisäksi vielä vatsalaitteella muutamia rutistuksia päälle.

[[{"fid":"523","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Rinta- & ojentajatreeni illalla enemmän "normaalina"

Tänään illan treeni oli kaikin puolin erilainen. Tulin tänään illalla treenanneeksi Salmisaaren Elixiassa kuten tein viime perjatainaaamuna. Toinen asia oli itse treeni mikä erosi viime viikkojen vai onko jo kuukausien supersarjoilla tekemisestä. Tänään illalla treeni oli enemmänkin normaalimpaa meininkiä. Supersarjoja tuli tehtyä, mutta vain muutama eikä kaikkia liikkeitä kuten viime treenit ovat menneet. Tämä johtui käytännössä siitä, että halusin rakentaa treeniä hieman laitteiden ja paikkojen suhteen. Halusin tehdä liikkeitä / laitteita joita normaalisti ei tule tai ei voi tehdä.

Treeni alkoi Hammer Strength rintaprässillä ja kun laite oli minulle uusi niin käytännössä tätä tuli tehtyä jokainen sarja painoja nostaen kunnes maksimit löytyivät millä sain kymmenen toistoa. En edes muista kuinka monta sarjaa tuli tehtyä, mutta mielestäni aika monta. Itselleni vielä kyseinen laite oli hyvä ja kulmat ja istuin olivat juuri sopivalla kohdilla jolloin sain liikkeen menemään rinnalle.

Tämän jälkeen vuorossa oli ojentajia supersarjana ojentapunnerrus vastaote plus myötäote korotussarjana. Kymmenen toistoa per paino minkä jälkeen korotus ja tyylin vaihto. Tätä niin pitkään kun ei enään oikein jaksanut tehdä.

Tämän jälkeen vinopenkki vapaalla tangolla olikin vapaana millä olisin halunnut aloittaa treenin. Tässä otin kuuden toiston sarjoja ja yritin ladata mahdollisimman paljon painoja. Maksimipainot tänään olivat 130kg millä en kyllä itse jaksanut oikein itse mitään nostella vaan kaikki toistot menivät lähinnä pakkotoistoina. Tämän jälkeen laskin painoja aluksi 120kg ja sitten 100kg noilla tulin jatkaneeksi kuuden toiston sarjoja. Tämä oli nyt ensimmäinen kerta kesän jälkeen kun tein vinopenkkiä vapaalla tangolla ja olin tätä hetkeä jo hieman odottanutkin. Vinopenkkiä on tullut vain tehtyä viime kuukaudet joko smith-laitteessa tai vinopenkkilaitteessa missä ei ole kyllä sinällään mitään vikaa. Vapaalla tangolla tehtynä liike on vain erilainen ja siinä pitää katsoa hieman miten sitä tangoa ylös vie kun se ei kulje kiskoilla tai laitteen liikeradoilla.

Tämän jälkeen tuli tehtyä hieman ojentajia aluksi ranskalaisella punnerruksella jossa tuli tehtyä kymmenen toiston sarjoja minkä perään 30 sekunnin pito ja vielä tämän jälkeen toistoja päälle joku kuusi - kymmenen. Ihan mukava vaihtelu tekniikka ja varsinkin tuo pitkä pito alhaalla on mukava millä saa hyvän tuntuman ojentajiin. Ranskalaisen punnerruksen jälkeen tuli tehtyä vielä tate-press liikettä kolme viidentoista toiston sarjaa.

Tämän jälkeen tuli tehtyä vielä supersarjana rintaa penkin ja vipunostojen kera. Penkissä otin lämmittelyn jälkeen 90kg mitkä tuntuivat tässä vaiheessa todella raskaalle. Vipunostot menivät hyvin 16kg käsipainoilla, mutta penkki oli raskata mutta tämä ei tullut yllätyksenä. Treenissä oli jo monia liikkeitä takana niin rintaa kuin ojentajia ja olihan tämä sitten rintatreenin viimeinen liike. Ihan mukava sillain välillä tehdä normaali penkki muutenkin kuin aloitusliikkeenä.

Treeni loppui sitten vielä ojentajapumppaukseen missä tuli tehtyä ojentajapunnerrusta narulla sekä tangolla putkeen supersarjana joku viisi sarjaa. Koko ajan variaation vaihtoja periaatteessa ilman taukoja. Toistomäärät olivat vähintään kymmenent toistoa sillä tein toistoja aina melkein sen verran mitä jaksoin. 

Rinta- & ojentajatreeni

  • Rintaprässi 10 toiston sarjoja
  • Supersarja 2x korotussarjoilla Ojentajapunnerrus vastaote + Ojentajapunnerrus myötäote
  • Vinopenkki kuuden toiston sarjoja
  • Ranskalainen punnerrus istuen 3x 10 toistoa + 30 sekunnin pito + x määrä toistoja
  • Tate-press 3x15
  • Supersarja 4x Penkki x10 + vipunostot x10
  • Supersarja 5x putkeen Ojentajapunnerrus naru + Ojentajapunnerrus tanko 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.