Aamulenkkien paluu lyhyillä aamulenkeillä lähes suoraan sängystä

05.04.2017 - 10:21

Maanantaiaamuna tuli mentyä pitkästä aikaa aamulenkille ja samalla tämän olisi tarkoitus nyt olla "suurempi" aloitus juoksuun. Kävin tuossa tammikuussa muutaman kerran aamulenkillä sekä uimassa mutta säiden heikennyttyä eli liukkaan palattua, pakkasen pienen kiristymisen sekä lumen tulon jälkeen tämä taas hieman jäi. Minun on ollut tarkoitus aloittaa jälleen aamulenkit mutta joko olen pitänyt aamut vapaina tai sitten mennyt tekemään aamulla kuntosalitreenin. Näin kävi viime viikolla jolloin tein tuplatreenit kuntosalilla ja pari viikkoa sitten pidin aamut vapaana treeneistä.

Olin muistanut ladata Garmin gps-kellon akun täyteen, mutta pidemmän välin jälkeen kellon ei meinannut saada yhteyttä gps:ään millään. Odottelin aluksi pihalla jotta kello saisi gps-yhteyden päälle, mutta näin ei tapahtunut muutamiin minuutteihin joten päätin lähteä vain juoksemaan. Samalla lenkin alussa yritin painaa kelloa päälle vähän väliä, mutta Garmin ei vain saanut yhteyttä gps:ään vaikka kello näytti lähes täysiä palkkeja. Koko ajan gps-yhteys näytti joko kahta tai yhtä palkkia vajaat täydet mutta vaikka normaalisti tuo riittää niin tällä kertaa ei.

Minulla meni lenkin alusta noin puoli kilometriä saadakseni kellon toimimaan eli gps-yhteyden. Näin ollen minun maanantain kolmen kilometrin lenkistä puoli kilometriä jäi puuttumaan mutta eihän tuo nyt mitään haittaa. Tiistaina kaikki oli taas kunnossa sillä Garmin sai heti pihalle päästyäni gps-yhteyden. Näin ollen jotenkin tuo muutaman kuukauden tauko oli jähmettänyt kellon sellaiseen tilaan ettei se saanut helposti tai hyvin gps-yhteyttä. En sitten tiedä kuinka paljon ongelmaan on vaikuttanut se, että Garminista oli loppunut akku ja se täytyi ladata tyhjästä.

Oliko akun kokonaan tyhjeneminen tähän syy, että kello oli jotenkin hukannut asetuksia tai jotain muistia? Näin ainakin ajattelen vaikka yleisellä tasolla gps-yhteys löytyy helpommin kun kelloa käyttää samoilla alueilla lähiaikoina. Näin olen ainakin huomannut vuosien saatossa, että noin samoihin aikoihin samalla paikalla kellon käyttäminen on nopeampaa kuin käyttää kelloa eri paikassa. Täten ajattelisin kellossa olevan jotain muistia tai hyödyntäviä tietoja koskien gps-ominaisuuksia.

Muutoin ajattelin käydä tämän viikon aamuina juoksemassa noin kolmen kilometrin aamulenkin rauhallisella tahdilla. Näin ollen saan palautettua juoksukuntoa mikä on laskenut. Vaikka ilmeisesti ihan fyysinen aerobinen kunto ei ole ihan niin paljon hävinnyt niin juokseminen on kuitenkin juoksemista. Juokseminen tarvitsee sitä omaa tottumusta eikä näin ollen ihan kaikki aerobinen treenaaminen auta tässä tapauksessa. Varsinkaan spinning tai muutoinkin pyöräileminen on huono tapa harjoittaa juoksukuntoa. Tämän huomasin kauan sitten kun talvella kävin ahkerasti polkemassa kuntopyörää kuntosalitreenien jälkeen tai jopa oikein erikseen. Luulin aerobisen kuntoni olevan ihan hyvä lyhyemmistä intervalleista sekä pidemmistä polkemisista mutta olin todella väärässä. Juokseminen oli todella raskasta ja tuntui sille, että en olisi ollut tehnyt aerobista oikeastaan yhtään.

Nyt aamutreenit ovat tapahtuneet noin kymmenen minuuttia siitä kun olen herännyt. Nousen sängystä, käyn nopeasti wc:ssä minkä jälkeen laitan juoksuvaatteet päälle ja lähden juoksemaan. Juoksun jälkeen olen sitten käynyt suihkussa ja syönyt aamupalan sekä tehnyt loput aamurutiinit. 

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

En nyt tiedä mikä Espoolaisiin koiran omistajiin on tullut tänä vuonna? Ehkä ihmisiä ei vain niin kuin yleisesti enää kiinnosta tai ihmiset eivät vain kiinnitä huomioita asioihin. Varsinkin tämän vuoden tammikuun - maaliskuun aikana olen nähnyt ihan hirveästi koiran paskaa tiellä kun tiellä. Espoo on ollut aikaisemmin siinä mielessä ihmeellinen kaupunki käydä lenkillä että koiran paskoja ei hirveästi ole tullut näkyviin. Kuitenkin tänä vuonna tuohon on tullut poikkeus.