30 päivän "hc" dieetti - Ateriat

22.06.2021 - 14:21

Kerroin tuossa viimeksi, että aloitin viime viikon maanantaina 30 päivän "hc" dieetin ja siitä on nyt alkanut toinen viikko. Olen ottanut tämän 30 päivän "hc" dieetin tosissani niin ruokailujen suhteen kuin treenienkin. Pääpaino on ollut silti aterioissa ja vasta viime aikoina myös olen alkanut tekemään treenejä mitkä tukevat paremmin dieettiä. Olen jo pidempään käynyt pari kertaa päivässä lenkillä eli käytännössä tuohon ei olle tullut suuria muutoksia mutta kerran niistä seuraavassa kirjoituksessa ja nyt keskityn aterioihin.

Kun sunnuntaina päättää aloittaa dieetin mikä alkaa seuraavana päivänä maanantaina niin liikkeelle pitää lähteä siitä mitä jääkaapissa tai kuivavarastoissa on. En halua ikinä heittää ruokaa roskiin vaan kaikki pitää syödä. Tietenkin joskus on poikkeuksia jolloin ruokaa tarvitsee heittää pois mutta pääsääntöisesti en halua heittää mitään pois vaan kaikki on syötävä. Näin ollen minun piti aloittaa dieetti sellaisilla aterioilla joita minulla oli tarjolla. Olisin kyllä ehtinyt sunnuntaina vielä kauppaan sinällään, mutta minulla oli kyllä ihan tarpeeksi ruoka-aineksia.

Minulla oli vielä jäljellä paahtoleipää joten päätin syödä hiilareita aamulla sekä illalla. Tämä linja on pitänyt ja samoin myös se, että en vedä hiilareita ihan nolliin sillä tässä pitää kuitenkin tehdä töitä sekä treenata. Jos vedän hiilareiden syönnin ihan nolliin niin kokemuksesta tiedän että sellaista ei jaksa pidempään kun ei ole ihan pakko. Näin ollen siis aloitin ensimmäisinä päivinä aamupalan paahtoleivällä aina niin kauan kuin sitä riitti minkä jälkeen paahtoleipä vaihtui kaurapuuroon. Paahtoleipien kera otin proteiini shaken sillä tarvitsin proteiinia myös aamulla ja proteiinijauho veteen sekoitettuna on niin helppo enkä halunnut paahtoleivän takia mitään ihmeellisyyksiä.

Lounas on mennyt aikalailla kana, jauheliha tai liha akselilla minkä kanssa olen syönyt erilaisia kasviksia kuten puna ja kelta paprikaa, raejuustoa, feta-juustoa sekä kurkkua. Lounaasta on siis jäänyt hiilarilähde kokonaan pois eli riisi, pasta tai peruna. Tällä linjalla olen mennyt koko tämän ajan ja otin myöskin hieman kalaa sekaan eli ainakin kerran liha on vaihtunut loheen.

Tämän jälkeen seuraava ateria ennen treeniä on ollut pääsääntöisesti kolmen munan munakas ilman suolaa mitä normaalisti laitan munakkaaseen. Myöskin mitä suolan käyttöön tulee niin olen jättänyt suolan lisäämisen jokaisesta ateriasta sillä suola pitää nestettä sisässä ja haluan nyt nesteet pois. Kolmen kanan munakkaan lisäksi olen ottanut pari siivua erilaista kinkkua mikä on 97 - 99% lihaa ja mikä sisältää suhteellisen paljon proteiinia.

Treenin jälkeen olen syönyt myöskin kaurapuuron minkä lisäksi olen tehnyt smoothien mihin olen lisännyt proteiinia jauheesta sekä myöskin hieman kreikkalaista jogurttia. Yleisesti olen nyt pidempään tehnyt smoothien aamulla mutta nyt mielummin teen sen illalla treenin jälkeen ja aamulla sekoitan proteiinijauheen veteen normaaliksi shakeksi.

Tämä on ollut runko millä olen mennyt hieman yli viikon. Olen alkanut hieman muuttelemaan aterioita sillä ainakin itselleni saman syöminen pidempään ei vain onnistu. Jos olen vaihtanut aterian toiseen niin olen pitänyt tai yrittänyt pitää makrot samoissa eli käytännössä vaihtanut yksi yhteen. Myöskin se on pysynyt joko ajan, että syön aamulla ja illalla hiilaria ihan vain sen takia, että jaksan päivällä ja palautuakseni treeneistä. Tämä linja on toistaiseksi toiminut ja tästä on myös suhteellisen helppo alkaa karsimaan tarvittaessa.

En ole syönyt oikeastaan maitotuotteita juurikaan ja ainoa maitotuote on ollut kreikkalainen jogurtti mitä laitan smoothieen. Olen jo pidempään huomannut sen asian, että jos syön rahkaa tai proteiinivanukkaita esimerkiksi päivällä ateriaksi ennen treeniä niin se alkaa turvottamaan. Tuo turvotus on ollut kamala tunne kun pitäisi alkaa treenaamaan ja vatsa tuntuu niin täydeltä. Tätä ei ole ollut nyt huomattavissa ollenkaan paitsi illalla treenin jälkeen kun olen juonut smoothieni. Ainoa ongelma on vain se, että rahka ja proteiinivanukkaat olisivat helppo välipala mutta turvotuksen takia on nyt vain parempi olla niitä käyttämättä.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.