240kg kyykkyä pitkästä aikaa

04.01.2024 - 09:28

Niin ne päivät näköjään vaihtelevat vain todella paljon. Viimeksi kun minulla oli lauantaina viime vuoden viimeinen treeni ja tein kyykky treenin niin jaksoin tehdä vain 205kg painoilla viisi toistoa. Odotukset tuota treeniä kohtaan olivat suuremmat mutta jo hyvissä ajoin huomasin tangon vain painavan selässä. Minun oli tarkoitus tehdä ihan erilainen treeni mitä lopulta tein sillä minun oli tarkoitus tehdä 220kg - 230kg painoilla paria toistoa. Lopulta kun huomasin että nyt ei vain kulje niin päädyin sitten vieläkin kovempaan ajatukseen. Tekisin 205kg painoilla kymmenen toistoa.

Niin jos jo 185kg painot painoivat ja hyvä kun sain pari toistoa tehtyä niin sen jälkeen sitten saan 205kg painoilla kymmenen toistoa. No toisaalta tuossa pari viikkoa sitten 205kg painot vai oliko ne 210kg painot tuntuivat todella raskaille ja minun oli tarkoitus jälleen hakea sitä 220kg - 230kg painoja niin päädyin laskemaan painot 185kg joilla tein kymmenen toistoa. Ehkä jotenkin tuon treenin pohjalta sain tyhmän ajatuksen lähteä edes suunnittelemaan kymmentä toistoa 205kg painoilla millä olen saanut maksimissaan tehtyä muistaakseni seitsemän toistoa.

Tuolloin tekeminen alkoi painamaan neljännen kohdalla paljon ja viides tuli sitten hieman heikommin minkä jälkeen lopetin sarjan ja samalla treenin siihen. Tuo kyykky meni todella heikosti minkä lisäksi minulla ei ollut sitten yhtään motivaatiota ja mielenkiintoa tehdä enään mitään tuossa treenissä.

Eilen oli sitten vuorossa tämän vuoden ensimmäinen kyykky & jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut sellaisia tuloksia mitä lopulta sain. Maanantaina kun palasin kotiin ja kävin tekemässä vuoden ensimmäisen treenin Pitäjänmäen PTVGYM:llä niin minulla oli odotukset korkealla vaikka tosiaan vuosi päättyi tuoho murheelliseen 205kg kyykky treeniin. Toisaalta maanantaina oli vuorossa maastavetotreeni ja viimeisin maastavetotreeni ei mennyt niinkään kanssa hyvin niin ehkä sen olisi pitänyt jo sanoa jotain?

Tiistaina olikin sitten penkkitreeni ja ei sekään nyt niin nyt niin hyvin mennyt kuin mitä penkkitreeni tuossa pari viikkoa meni. Tein sentään parin viikon aikana penkkiä 170kg - 185kg painoilla viiden - seitsemän toiston sarjoja ja vaikka nyt teinkin 205kg painoilla kaksi toistoa niin tunsin jo 180kg tulleen tuossa treenissä heikommin kuin noissa parin viikon treeneissä. Sanoisin että olin paljon paremmassa penkki kunnossa noiden parin viikon treenien osalta vaikka ihan viimeisin alkoikin jo painamaan. Toisaalta varmaankin sen takia myöskin tuo tiistain penkkitreeni meni vielä heikosti kun viime viikon perjantaina penkki meni myöskin heikommin. 

Muutenkin sanoisin että kun tein 180kg kolme viiden - kuuden toiston tai 185kg kolme viiden toiston sarjaa niin on suhteessa parempia treenejä kuin tämä 205kg painoilla pari toistoa. Niin siis teknisesti kun tekeminen tuntui "helpolle" kun nyt tunsin sen jo painavan samoilla painoilla millä tein sen kolme - neljä toistoa enemmän. Eli vaikka teinkin 205kg painoilla jotenkin sen pari toistoa niin en tuohon treeniin voi olla sinällään tyytyväinen mutta toisaalta en ollut tehnyt aikoihin 200kg painoilla niin sainhan nyt ainakin hermotusta jälleen niihin.

Sitten päästäänkin eiliseen ja vuoden ensimmäiseen onnistuneeseen treeniin. Jotenkin minulla oli jo ennen kuntosalille menoa hyvä ja luottavainen fiilis treeniä kohtaan. Yleensä tuo lupailee huonoa ja treeni menee päin persettä. Toisaalta vaikka minulla oli hyvä fiilis ennen treeniä niin en kuitenkaan ajatellut treeniä enkä myöskään nostanut odotuksia treeniä kohtaan. Päätin katsoa normaaliin tapaan kuntosalilla vasta päivän kunnon eli rakensin kyykkytreeniä ihan alusta ja tuon viime lauantain epäonnistuneen treenin pohjalta.

Lähdin siis siitä liikkeelle että kun edellinen kyykkytreeni meni penkin alle niin myöskään nyt ei kulje. Tätä samaa kaavaa oli siis viikon aikaisemmat treenitkin menneet eli huonosti. Maastaveto sekä penkkitreenissä jopa hieman odottelin parempia tuloksia ja menin kuntosalille sillä ajatuksella että nyt voisi lähteä vuosi käyntiin hyvillä treeneillä. Näin ehkä myös omat odotukset nousivat liikaa jolloin myös pettymys oli suurempi. Nyt tällä kertaa olin valmistautunut siihen että treeni voisi mennä myöskin huonosti.

Rakensin kyykkytreenin ihan normaalisti ja rauhassa. Päätin tehdä kahden toiston sarjoja jokaisella painolla ihan lämmittelystä saakka kun normaalisti teen kolmen toiston sarjoja. Aluksi aloitin ihan normaalisti tekemään ennen ensimäistäkään kyykkyä liikkuvuus ja venyttelyä. Tuo minun normaali rutiini mikä ei ole mikään ihmeellisen pitkä eikä mikään muutenkaan ihmeellinen. Tämän jälkeen laitoin 60kg tankoon ja tein kolme kahden toiston sarjaa alhaalla pysäyttäen nopeilla palautuksilla. Sen jälkeen sama 100kg painoilla eli kolme kahden toiston sarjaa pysäytyksellä ja nopeammilla palautuksilla. Sitten olikin vuorossa 140kg painot joilla tein kaksi kahden toiston sarjaa pysäytyksellä.

Kaikki tuntui menevän hyvin 140kg saakka ja huomasin että minulla ei tunnu olevan mitään ongelmia ainakaan vielä. 60kg ja 100kg painoilla sarjojen välissä olleet palautukset olivat suhteellisen nopeita eli varmaan jotain minuutin luokkaa tai maksimissaan puolitoista. 140kg painoilla aloin sitten ottamaan käyttöön jotain viiden minuutin palautusta. Jokaisen painojen lisäyksen yhteydessä otin sitten hieman pidemmän palautuksen.

140kg jälkeen nostin painot 170kg joilla päätin jostain syystä tehdä myöskin pysäytyksellä kaksi toistoa. Yleensä pysäyttämisen lopetan 160kg kohdalla kun 170kg ja 180kg onkin sitten jo minulle niin isoja painoja että sitten oikeasti pitää olla kunnossa että uskalla alkaa pysäyttämään. Jotenkin 170kg jopa pysäytyksen kanssa tuntui helpolle. Tämän jälkeen alkoinkin sitten miettimään. Teenkö vielä 200kg pysäytyksellä ja keskityn tällä kertaa pysäytys kyykkyyn vai alanko tekemään ihan normaalisti ja katson mihin pääsen?

Päädyin lopulta pienen pohdinnan jälkeen ihan normaaliin kyykkyn ilman pysäytystä ja katsoin mihin asti pääsen. En kuitenkaan ollut kyykännyt suuremmilla painoilla pitkään aikaan. Aluksi meni siis 200kg minkä jälkeen 220kg joila tein vielä kahden toiston sarjoja. Tämän jälkeen päädyin ottamaan 230kg painoilla yhden toiston kun eräällä tapaa jo mietin 240kg painoja. Ajattelin että jos lähden tekemään 230kg enemmän kuin yhden toiston niin se rasittaa liikaa. Ajattelin myöskin että lähtisin kokeilemaan tekemään viiden toiston sarjaa 230kg painoilla jolloin se olisi ollut viimeinen sarja.

Ajattelin kuitenkin koko ajan 240kg painoja niin päädyin ottamaan sen yhden toiston 230kg painoilla ihan vain että katson miten se tulee. Sehän tuli lopulta hyvin ja kun katsoin tekemiseni videolta niin minulla oli hyvä mieli lähteä tekemään 240kg painoilla. Aluksi suunnittelin että lähtisin hakemaan useampaa toistoa mutta kun olin saanut sen yhden toiston niin päätin jättää  siihen. Se ei tuntunut ihan niin helpolle että olisin alkanut hakemaan toista tai jopa kolmatta toistoa. Tuon jälkeen päätin sitten vielä tehdä toisen ykkösen 240kg painoilla ja se olikin sitten myöskin teknisesti heikompi kun katsoin sen videolta.

Edellisessä kyykkytreenissä sain tehtyä 205kg painoilla kyykkyä ja nyt meni 240kg. Hieman eroa treenien välissä enkä oikein nyt tiedä mistä tuokin johtuu mutta varsinkin kyykky on minulle sellainen treeni missä vain tulokset voivat heitellä paljon.

Tämän viikon keskiviikkona onnistuin viimein siinä mitä jouluna parin viikon ajan metsästin. Tälläkin kertaa en oikein siihen uskonut sillä maanantaina oli Super bowl yö ja pääsin viimein illalla vasta nukkumaan. Maanantaina sain kyllä penkissä tehtyä 200kg painoilla mutta muuten en oikein jaksanut tehdä muuta. Tiistaina oli vuorossa sitten laskettelua ja normaaliin tapaan olin todella väsynyt. Näin ollen keskiviikkona ei ollut mikään paras päivä lähteä tekemään kyykky treeniä näin unen ja palautuksen kannalta.

Tällä viikolla tuli taas käytyä pari kertaa laskettelemassa Ellivuoressa. Tämän viikon suunnitelmat muuttuivat moneen kertaan kun en ollut ihan varma minä päivänä tulen ja minä päivänä tulen lähtemään. Alunperin minun oli tarkoitus tulla viime viikon torstaina mutta päädyin lopulta tulemaan sunnuntaina mikä oli yhdessä vaiheessa se suunnitelma. Myöskin jossain vaiheessa mietin lauantaina tulemista mutta siinä vaiheessa kun mietin lauantaita niin sunnuntai kuulosti paljon paremmalle. Minulla oli siis "normaaliin" tapaan hieman erilaisia suunnitelmia milloin tulen ja milloin lähden.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä niin jollain Audilla oli taas kiire mutta eipä se yllätä. Ensiksi hän meni minun ohi työmaa-alueella missä oli 30km/h rajoitus ajamalla 60-70km/h. Eipä mennyt kauaa kun kuitenkin pian ajoin hänen perässään kun hän joutuin ajamaan jonkun perässä hiljaa. Eipä siis auttanut hänen ylinopeutensa yhtään mitään. Lopulta hän sitten kääntyi samasta risteyksestä kun minä ja tuli samaan parkkihalliin.

Kirjoittelin tuossa vähän aika sitten kuinka toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalilla ja täytyy kyllä taas hieman kertoa eilisestä. Sama ihminen oli taas kyseessä mistä tuo kyseinen toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalille sai alkunsa. Ensinnäkin tällä viikolla maanantaina kuntosalilla niin menin räkkivedon tekemisen jälkeen yläkertaan niin tietenkin tämä kyseinen ihminen tuli jostain pukuhuoneesta / wc:stä juuri siihen minun eteeni portaisiin. Halusin suosiolla jättää hieman eroa häneen etten nyt ihan perässä kävellyt portaita mutta siitäkin huolimatta vaikka kävelin perässä niin haju oli valtaisa. Siis kun ihminen kävelee portaita toiseen kerrokseen ja niihin portaisiin jää hetkeksi sellainen yököttävältä haiseva hajuvana minkä läpi pitää mennä niin ei se mukavaa ole.

Perjantaina kun bussit ei ilmeiseti kulkenut niin PTVGYM:llä ei teinejä illalla näkynyt ja muutenkin perjantai-ilta oli muutenkin rauhallisempi kuin normaalisti. Oli kyllä ihan mukava olla PTVGYM:llä kun sitä huutoa ja varsinkaan vitun huutamista ei kuulunut. Lauantai-iltana huomasi että bussit olivat taas kulkeneet ja teinit olivat palanneet PTVGYM:lle. Tämän huomasi siis siitä että roskikset ja niiden vierustat olivat täynnä tyhjiä energiajuomia sekä laitteet ja painot olivat ihan sekaisin.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan?