235kg uusi maastaveto kymmenen toiston sarjaennätys

02.09.2023 - 11:17

Suunnitelmat muuttuivat tällä viikolla nopeasti ja vielä moneen kertaan. Minun oli tarkoitus käydä perjantaina normaaliin tapaan tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Täytyy kyllä sanoa että myöskin se mitä tein ja mitä olisin tehnyt olisi ollut ihan erilainen jos PTVGYM:lle olisin perjantaina mennyt. Olisin varmaankin tehnyt aikalailla sellaisen "normaalin" maastaveto treenin mitä PTVGYM:llä olen nyt tehnyt.

Toisaalta tein maanantaina lohko maastavedossa uuden ennätyksen 310kg joten olisin kyllä eräällä tapaa ottanut tuon huomioon. Viime viikolla maanantaina PTVGYM:llä tein maastavedossa 280kg kaksi toistoa ensimmäistä kertaa ikinä ja kun perjantaina kävin Vantaan Loaded:lla tekemässä vastaavaa treeniä niin 260kg kohdilla kroppa alkoi sanoa jo vastaan. Tuolloin perjantaina viikon toisessa maastaveto & selkätreenissä jo 260kg alkoi olemaan liikaa.

Suunnitelmat alkoivat muuttua nopeasti torstai-iltana kun olin saamassa penkki & olkapäätreeniä valmiiksi. Tuolloin aloin miettimään pitäisikö käydä lähisalilla jo huomenna kun jäsenyyteni aktivoituu kuukauden jäädytyksen jälkeen? Olin suunnitellut palaavani sinne vasta tulevana maanantaina mutta torstai-iltana aloin ajattelemaan että voisinkin käydä siellä jo perjantaina. 

Tässä kun on nyt muutenkin tullut käytyä PTVGYM:llä kolmisen viikkoa niin ajattelin että voisi olla ihan ok vaihtelua.Matkalla kotiin tulin siihen lopputulokseen että menen nyt perjantaina vain sinne lähisalille niin näkee mahdollisesti pitkästä aikaa tuttuja ja saa treeniin vähän erilaisuutta mitä PTVGYM:llä. Kotio päästyä laitoinkin sitten muutaman viestin ja tein viimeiset päätökset.

Perjantaina salille päästyäni en oikein tiennyt mitä odottaa. Olin vain kuulult että salilla olisi ruuhkaista mitä nyt ei ollut enkä myöskään tiennyt itse millaisen treenin tulen tekemään. Tiesin kyllä että teen maastavetoa ja selkätreeniä mutta millaisilla painoilla ja toistomäärillä niin sitä en. Olin kyllä suunnitellut että kun palaan lähisaleille treenaamaan niin siellä en vetäisi ihan niin kovaa vaan jättäisin kunnon treenit PTVGYM:lle. Tämä nyt jälkikäteen on helppo sanoa että ainakaan nyt ekalla kerralla tämä ei toteutunut.

Aloin tekemään maastavetoa ja tein siinä lämmittelyjä ja sarjoja ihan normaalisti. Jossain kohtaan sain sitten päähän piston että voisin tehdä 235kg kymmenen toistoa. Kesäloman alkuun tein uudeksi kymmenenton sarjaennätyksen 230kg painoilla. Tuo oli jo aikoinaan raskas mutta kyllä sen nyt ihan hyvin sain. Tuon jälkeen en tehnyt enkä hakenut noin pitkiä sarjoja mutta isommilla painoilla painoilla tuli tehtyä hieman pidempiä viiden - seitsemän toiston sarjoja.

Lopulta kun aloin tekemään tuota 235kg kymmenen toiston sarjaa niin täytyy kyllä sanoa että jo hyvin varhaisessa vaiheessa alkoi painamaan enemmän kuin silloin kun tein 230kg painoilla. En sitten tiedä olinko vain suhteessa väsyneempi nyt kuin silloin vai oliko ero tuo 5kg? No jokatapuksessa kun pääsin siihen johonkin kutosen kohdille niin tuntui sille että oliko tämä nyt tässä? 

Tiesin sen jo 230kg tehdystä kymmenestä toistosta että mitä pidempään pystyy tekemään toistoja toistojen perään ilman taukoa niin sen parempi. Kuitenkin kuudennesta toistosta eteenpäin jouduin ottamaan taukoja toistojen väliin ja toisto toistolta tekeminen tuntui raskaammalle. Lopun parit viimeiset toistot oli kyllä sellaista taistelua että huh huh mutta sain kun sainkin sen kymmenen toistoa. Tämän jälkeen olin ihan tööt ja olisin voinut myös lähteä suoraan pois mutta päätin tehdä vielä kevyet ylä- ja alataljat.

Mitä muuten tulee perjantain paluusta ketjusalille niin heti huomasi asioita mitä ei tapahtunut hirveästi kesälomalla Vammalassa saati kolmen viikon aikana PTVGYM:llä. Ensinnäkin helpoin oli huomata että kaikki teki ihan jumalattomilla painoilla jalkaprässiä  ja kyykkyä. Siis ihan liian suurilla painoilla taitoonsa nähden lyhyitä 1/4 tai 1/3 osaa liikeradasta nytkytyksiä. Nämä ovat kaksi asiaa on helpoiten kuvastavia asioita mitä ketjusaleilla näkee joka päivä verrattuna yksityisiin saleihin. 

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.