235kg uusi maastaveto kymmenen toiston sarjaennätys

02.09.2023 - 11:17

Suunnitelmat muuttuivat tällä viikolla nopeasti ja vielä moneen kertaan. Minun oli tarkoitus käydä perjantaina normaaliin tapaan tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Täytyy kyllä sanoa että myöskin se mitä tein ja mitä olisin tehnyt olisi ollut ihan erilainen jos PTVGYM:lle olisin perjantaina mennyt. Olisin varmaankin tehnyt aikalailla sellaisen "normaalin" maastaveto treenin mitä PTVGYM:llä olen nyt tehnyt.

Toisaalta tein maanantaina lohko maastavedossa uuden ennätyksen 310kg joten olisin kyllä eräällä tapaa ottanut tuon huomioon. Viime viikolla maanantaina PTVGYM:llä tein maastavedossa 280kg kaksi toistoa ensimmäistä kertaa ikinä ja kun perjantaina kävin Vantaan Loaded:lla tekemässä vastaavaa treeniä niin 260kg kohdilla kroppa alkoi sanoa jo vastaan. Tuolloin perjantaina viikon toisessa maastaveto & selkätreenissä jo 260kg alkoi olemaan liikaa.

Suunnitelmat alkoivat muuttua nopeasti torstai-iltana kun olin saamassa penkki & olkapäätreeniä valmiiksi. Tuolloin aloin miettimään pitäisikö käydä lähisalilla jo huomenna kun jäsenyyteni aktivoituu kuukauden jäädytyksen jälkeen? Olin suunnitellut palaavani sinne vasta tulevana maanantaina mutta torstai-iltana aloin ajattelemaan että voisinkin käydä siellä jo perjantaina. 

Tässä kun on nyt muutenkin tullut käytyä PTVGYM:llä kolmisen viikkoa niin ajattelin että voisi olla ihan ok vaihtelua.Matkalla kotiin tulin siihen lopputulokseen että menen nyt perjantaina vain sinne lähisalille niin näkee mahdollisesti pitkästä aikaa tuttuja ja saa treeniin vähän erilaisuutta mitä PTVGYM:llä. Kotio päästyä laitoinkin sitten muutaman viestin ja tein viimeiset päätökset.

Perjantaina salille päästyäni en oikein tiennyt mitä odottaa. Olin vain kuulult että salilla olisi ruuhkaista mitä nyt ei ollut enkä myöskään tiennyt itse millaisen treenin tulen tekemään. Tiesin kyllä että teen maastavetoa ja selkätreeniä mutta millaisilla painoilla ja toistomäärillä niin sitä en. Olin kyllä suunnitellut että kun palaan lähisaleille treenaamaan niin siellä en vetäisi ihan niin kovaa vaan jättäisin kunnon treenit PTVGYM:lle. Tämä nyt jälkikäteen on helppo sanoa että ainakaan nyt ekalla kerralla tämä ei toteutunut.

Aloin tekemään maastavetoa ja tein siinä lämmittelyjä ja sarjoja ihan normaalisti. Jossain kohtaan sain sitten päähän piston että voisin tehdä 235kg kymmenen toistoa. Kesäloman alkuun tein uudeksi kymmenenton sarjaennätyksen 230kg painoilla. Tuo oli jo aikoinaan raskas mutta kyllä sen nyt ihan hyvin sain. Tuon jälkeen en tehnyt enkä hakenut noin pitkiä sarjoja mutta isommilla painoilla painoilla tuli tehtyä hieman pidempiä viiden - seitsemän toiston sarjoja.

Lopulta kun aloin tekemään tuota 235kg kymmenen toiston sarjaa niin täytyy kyllä sanoa että jo hyvin varhaisessa vaiheessa alkoi painamaan enemmän kuin silloin kun tein 230kg painoilla. En sitten tiedä olinko vain suhteessa väsyneempi nyt kuin silloin vai oliko ero tuo 5kg? No jokatapuksessa kun pääsin siihen johonkin kutosen kohdille niin tuntui sille että oliko tämä nyt tässä? 

Tiesin sen jo 230kg tehdystä kymmenestä toistosta että mitä pidempään pystyy tekemään toistoja toistojen perään ilman taukoa niin sen parempi. Kuitenkin kuudennesta toistosta eteenpäin jouduin ottamaan taukoja toistojen väliin ja toisto toistolta tekeminen tuntui raskaammalle. Lopun parit viimeiset toistot oli kyllä sellaista taistelua että huh huh mutta sain kun sainkin sen kymmenen toistoa. Tämän jälkeen olin ihan tööt ja olisin voinut myös lähteä suoraan pois mutta päätin tehdä vielä kevyet ylä- ja alataljat.

Mitä muuten tulee perjantain paluusta ketjusalille niin heti huomasi asioita mitä ei tapahtunut hirveästi kesälomalla Vammalassa saati kolmen viikon aikana PTVGYM:llä. Ensinnäkin helpoin oli huomata että kaikki teki ihan jumalattomilla painoilla jalkaprässiä  ja kyykkyä. Siis ihan liian suurilla painoilla taitoonsa nähden lyhyitä 1/4 tai 1/3 osaa liikeradasta nytkytyksiä. Nämä ovat kaksi asiaa on helpoiten kuvastavia asioita mitä ketjusaleilla näkee joka päivä verrattuna yksityisiin saleihin. 

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.