Tunnin treenit rajoituksien aikana

06.03.2021 - 13:27

Tunnin kuntosalitreenit rajoituksien aikana tuntui aluksi hyvä, että kuntosalille pääsee treenaamaan mutta jo ensimmäinen treeni muutti omat ajatukseni. Todella ihmeellistä, että kuntosaleilla on 10 treenaajan rajoitukset vaikka oli kyseessä kuinka iso tai pieni kuntosali. Mielestäni jos rajoituksia on niin ne pitäisi edes mennä kuntosalin koon mukaan ei yleisesti x-määrä. Muutenkin kaupoissa ja kauppakeskuksissa on vähemmän tilaa ympärillä kuin kuntosalilla.

Ihmiset tunkevat ja etuilevat rullaportaissa, hisseissä ja jonoissa. Itse olin varannut hissin ja juuri kun se oli tullut niin juuri tullut 4-henkinen perhe tunki sinne suoraan niin minun piti ottaa ja odottaa toinen hissi. Toinen on se, että kun nouset hissistä pois niin hissiin tulevat tunkevat hissiin sisään ennen kuin itse ehtii lähtemään pois. Muutenkin ihmiset vieläkin jäävät hengaamaan rollaportaiden päähän niin mitenkäs siinä 2m välit toimivat kun 2 - 4 henkilöä seisoo suoraan rullaportaiden päässä juttelemassa.

Kuntosaleilla millä olen käynyt tämän vuoden aikana niin asiat ovat toimineet. Kuntosaleilla on puhdistusvälineitä mitä yleisesti käytetään ja jotkut käyttävät jopa liian tarkasti omasta mielestäni. Sitten on niitä tapauksia kuten nuoret ja maahanmuuttajat jotka eivät yleisesti siivoa jälkiänsä. Yleisesti kuitenkin kuntosaleilla on asiat olleet mielestäni paremmin kuin hyvin olosuhteisiin nähden ja silti lehtien otsikoista päätellen kuntosalit ovat niitä pahimpia tapauksia jotka halutaan heti kiinni. Rajoja ei olla saatu kiinni vuoteen tai edes testauksia tai todistusta rokotteesta tai negatiivisesta tuloksesta. Kaikissa muissa rajat on saatu joko kiinni tai siellä on tarve näyttää negatiivinen tulos, rokote tieto tai mennä pakolliseen karanteeniin.

Niin tai näin niin nyt tällä viikolla ja varmaan ensi viikolla ellei asiat muutu huonommaksi niin pitää mennä tunnin treenirajoituksilla. Heti alkuun päätin, että keskityn vain yhteen liikkeeseen ja kaikki muu on plussaa. En edes miettinyt sitä vaihtoehtoa että alkaisin pyrkimään tekemään niin paljon kuin pystyn. Ensinnäkin se johtaa kiireeseen ja hosumiseen. Toisekseen liikkeissä pitää pitää pienet painot jolloin treeni menee aikalailla aerobiseksi tai ylläpitäväksi mitä voi ihan hyvin sitten tehdä kotonakin.

Kuitenkin heti ensimmäisestä treenistä lähtien huomasin, että treenistä on tunnin aikarajoitteista johtuen treeneistä on lähtenyt rentous ja miellekkyys. Vaikka on tunti aikaa niin siinä ajassa pitää hoitaa lämmittely ja itse treeni. Oma tekemiseni on viime vuosina mennyt siihen, että jo alkulämmittely on ottanut sen 20 - 30 minuuttia yhteensä niin nyt se on pitänyt kutistaa 5 - 10 minuuttiin ja pitänyt keskittyä enemmän pienemmillä painoilla tehtyihin sarjoihin. Huomasin tämän ongelman kun tein jalkatreeniä missä tein kyykyn. Kyykyn lisäksi ehdin tehdä v-squat laitetta pari nopeaa sarjaa painoilla. Jätin cardio-laitteet ja minun piti keskittää lämmittely venyttelyihin ja pienemmillä painoilla kyykkäämiseen. Tämän jälkeen minun piti tiedostaa mihin painoihin menen ja miten rakennan treenin.

Onneksi kokemus on tässä puolellani joten osaan mielestäni muuttaa treeniä lennossa suuntaan tai toiseen. Kuitenkin olen nytkin halunnut käyttää niin isoja painoja kuin suinkin sillä kuntosalilla pääsee käyttämään painoja ja jos haluaa tehdä ylläpitävää niin se onnistuu pihalla tai kotona. Näin olla treenit ovat keskittynyt isoihin liikkeisiin missä olen tehnyt liikkeet ihan normaalisti niin suurilla painoilla kun olisi normaalisti tehnyt. Ehkä olen jättänyt yhden sarjan tekemättä tai mennyt ihan niin suuriin painoihin kun normaalina kertana olisin tehnyt.

Kuitenkin olen huomannut ja tuntenut sen, että treenit eivät ole maistuneet tai minulla on ollut sekainen mielipide. Toisaalta kuntosalille on mukava mennä treenaamaan mutta en ole kyllä saanut siitä sitä iloa kuin normaalisti. Ennen kaikkea kuntosalitreenit on pitänyt varata etukäteen mikä sekin on jo oma prosessi. Sitten treenipäivänä pitää kytätä omaa aikaa ja mennä sen mukaan kuntosalille mikä vasta onkin tylsää kun lopulta se menee vain odotteluksi. Sitten kuntosalille päästyäni tulee sellainen kiireen tuntuma vaikka siinä on kyllä ihan oikeasti aikaa tehdä se mitä on tullut tekemään. Kuitenkin koko tämä prosessi ei ole mieleeni ja toisaalta voisin olla yhtä hyvin menemättä kuntosalille.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.