Treenien suunta alaspäin

03.01.2024 - 15:33

Viime viikko sen jo näytti ja tämä viikko on sen vain vielä paremmin osoittanut. Treenien suunta on alaspäin ja kovaa. Samalla myöskin nyt parin viikon aikana oma painoni on noussut mutta tämä ei ole tullut yllätyksenä ja olenkin tuon nousun nähnyt jo salivyöstä jonkin aikaa. Tulokset siis ovat laskussa ja painoni on noussut. Tämä kertoo vain siitä että suunta on alaspäin ja kovaa alamäkeä. Se miten tästä tuo alaspäin meno ensiksi pysäytetään ja sitten saaadaan nostettua takaisin ylöspäin niin vain aika kertoo.

Se että treenit ovat menneet viimeisen vajaan parin viikon aikana alaspäin niin ei ole mitenkään uutta minulle eikä tule mitenkään yllätyksenä. Ensinnäkin ruokailuni on ollut viimeisen parin viikon aikana ihan eri minkä lisäksi normaalisti jouluna tuli syötyä ihan liikaa. Tänä vuonna mielestäni en syönyt ihan niin paljoa suklaata kuin olen aikaisempina vuosina syönyt mutta kaikenmaailman muuta tuli kyllä syötyä. Vaikka kävin lähes päivittäin kuntosalilla sekä useasti laskettelemassa niin ei vain auta kun ruokailuun tulee noinkin isoja muutoksia mitä nyt tuli.

Itse huomaan heti kun ruokavalioni muuttuu tai alan syömään hiemankin enemmän. Huomasin tämän heti jo itsenäisyys viikolla kun söin eritavalla mihin olin tottunut. Sain tämän pöhötyksenä hyvin nopeasti pois seuraavan viikon aikana mutta sitten tulikin nämä kaksi viikkoa ja paino meni nyt ainakin toistakseksi taas pahempaan suuntaan. Toisaalta tiedostan sen että tulen saamaan tämän hetken pöhötyksen hyvinkin nopeasti pois. 

Se kun syön hetken aikaa "ei normaalisti" eli siten miten olen nyt tottunut nyt arkisin syömään niin huomaan tämän heti kahtena eri asiana. Ensimmäinen on tuo että alan turpoamaan helposti ja painoni lähtee nousemaan samantien. Tämä on sinällään helppo ottaa pois sillä tuo on vain sitä turpoamista johtuen suurimmaksi osaksi sitä kun syö sellaista ruokaa mitä ei ole tottunut syömään. En sitten tiedä johtuuko se siitä että olen totuttautunut syömään sitä liian samaa ruokaa päivästä toiseen vai saanko vain silloin jotain sellaista ruuan mukana mikä laitta minut vain turpoamaan?

Toinen asia minkä huomaan on se että energia tasoni ja sitä kautta treeni tasoni alkaa laskemaan. Minulle ei sovi yhtään se että syön paljon ja tai liian rasvaista tai ei niin kevyttä ruokaa. Olen vain huomannut sen että mitä enemmän pysyn ja syön "kevyessä" ja puhtaassa ruokavaliossa niin treenini menevät paremmin. Tietenkin jos syön liian vähän niin silloin se näkee kyllä heti energia vajeena eikä silloin jaksa tietenkään treenata. Tuossakin on kyllä se että ensimmäinen päivä ei vielä tunnu missään mutta mitä useampia päiviä tulee että syö liian vähän niin se alkaa sitten näkymään treeni tehoissa.

Tällä kertaa kun söin pari viikkoa miten nyt söin niin se vaikutti treeneihini mutta suurin syy oli se että päätin jälleen kerran että niinä päivinä kun menen laskettelmaan niin käyn myös kuntosalilla. Tämä tarkoitti siis sitä että kävin aamupäivällä laskettelemassa mikä kesti sen parisen tuntia. Tämä riitti siinä mielessä hyvi kun kävin kuitenkin useampana päivänä mäessä sekä varsinkin kun hissijonot eivät olleet pitkät. Käytännössä laskettelu oli non-stop laskettelua että mäestä suoraan hissillä ylös ja uudestaan.

Tätä kun teki viikossakin kolmena päivänä niin kyllä se vain alkaa tuntumaan kropassa. Jokaisena päivänä kun kävin laskettelmassa aamupäivällä ja tulin päivällä syömään niin tunsin olevani todella väsynyt. Niin väsynyt että ellei laskettelun ja kuntosalin välissä olisi ollut sitä kuutta - seitsemää tuntia väliä niin en olisi kyllä sinne kuntosalille lähtenyt. Tässä oli siis myös avainasemassa se että sain laskettelun ja kuntosalin välillä aikaa sen kuutisen tuntia tai enemmän. Tuona aikana söin normaalin ruuan minkä lisäksi välipalan minkä katsoin olevan tarpeeksi että sain voimia illan kuntosalitreeniin.

Samalla siinä sitten laskettelun ja kuntosalin välissä käytin hirveästi myöskin lihashuoltovasaraa hyväkseni ja ammuin varsinkin jalkoja sekä alaselkää. Juuri niitä paikkoja joita laskettelu oli rasittanut mutta myöskin niiden lisäksi käytännössä koko kroppaa. Halusin ampua lihashuoltovasaralla myöskin sitä lihasryhmää mitä olin edellisenä päivänä treenannut sekä mitä olin tulossa treenaamaan illalla. Tämä käytännössä tarkoitti tämän takia koko kroppaa.

Yksi suurempi ateria, välipala ja hierontapyssyn käyttäminen oli avain siihen että pystyin edes menemään kuntosalille illalla laskettelun jälkeen. Oliko se järkevää niin on ihan toinen asia. No kuitenkin näin tein ja myöskin halusin tehdä. Näinä päivinä kuitenkin laskettelu oli se ykkös asia ja olin mäessä juurikin sen aikaa kun jaksoin siellä olla ja kuntosalilta sitten lähdin aikaisemmin jos oli tarvetta.

Kuitenkin nyt nämä parin viikon syömiset ja tuo laskettelua sekä kuntosalia saman päivän aikana on vain johtanut siihen että kuntosalilla tulokset ovat laskeneet ja ei oikein jaksa painaa kunnolla. No tämä oli odotettavissa ja omia päätöksiä nuo kaikki syömiset ja laskettelut kuntosaleineen oli että itseäni tässä on syyttäminen. Toisaalta olen kyllä nyt tehnyt sitä mitä olen halunnut tehdä ja kaikki on ollut poikkeusta niin sanotusti arkeen eli toisaalta vain parempi näin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.