Treenaaminen kuulokkeilla vs treenaaminen ilman kuulokkeita

17.10.2020 - 14:36

Olen todella pitkän tauon jälkeen treenannut ilman kuulokkeita ja olen huomannut muutamia asoita verrattuna kuulokkeiden kanssa treenaamiseen. Käytännössä se on ihan sama käyttääkö kuulokkeita treenin aikana vai ei. Toisaalta treenaaminen on helpompaa ilman kuulokkeita mutta toisaalta treenaaminen on helpompaa kuulokkeiden kanssa. Molemmissa tapauksissa on puolensa ja käyn niitä tässä hieman läpi. Itse olen suurimman osan treenivuosistani treenannut kuulokkeiden kanssa ja tämä johtuu yksinkertaisesti vain siitä, että totuin treenaamaan kuulokkeilla.

Itselläni treenaaminen kuulokkeiden kanssa lähti liikkeelle kauan sitten Sony Ericsson W600i Walkman puhelimen kanssa sekä ihan perus nappikuulokkeilla. W600i Walkmanin jälkeen siirryin käyttämään Applen tuotteita toisen sukupolven iPod Nano:lla mitä on sitten seurannut iPhone Iphone 4:n jälkeen. Samalla kun siirryin W600i Walkman:sta iPod Nanoon niin aloin pikkuhiljaa käyttämään hieman parempia nappikuulokeita mitä on seurannut ajanmyötä parempia kuulokkeita ja päässyt eroon johdoista.

Tekniikan edistyessä ja hintojen laskiessa mp3:set ovat muuttuneet musiikki striimaus palveluihin ja johdolliset kuulokkeet langattomiin kuulokkeisiin mikä on helpottanut asioita monella tasolla. Tämän johdosta myöskin kuulokkeet kuntosaleilla ovat yleistyneet niistä ajoista jolloin itse aloin omia kuulokkeita käyttämään. Tämän johdosta onkin hyvä käydä läpi vaihteeksi mitä olen huomannut kun en ole taas käyttänyt kuulokkeita treenin aikana.

Treenaaminen kuulokkeiden kanssa

Treenaaminen kuulokkeiden kanssa voi olla välillä stressaavaa monestakin erilaisesta syystä. Ensinnäkin pitää valita mitä musiikkia kuuntelee. Välillä se voi olla helppo päätös ja välillä vaikea sillä joskus tulee vastaan se tosiasia että olet jo kuunnellut liikaa samaa. Tämän jälkeen sinun pitääkin alkaa miettiä mitä alat kuuntelemaan seuraavaksi ja tämä voi olla välillä haastavaa. Kuunteletko valmiita soittolistoja, rakennatko itse soittolistan vai ostatko lisää musiikkia ja mitä? Kaikki musiikki ei vain sovi treenaamiseen ja itse on löydettävä se mikä toimii ja se on vain eduksi jos tietää aina uutta musiikkia kun sitä tarvii.

Musiikki valinnan jälkeen seuraavaksi ongelmaksi tulee vastaan mahdolliset johdot, akut ja itse kuulokkeet. Johdollisissa kuulokkeissa tulee vastaan ongelmat johdon kanssa. Johto voi olla liian lyhyt tai johto kiertyy sekaisin johonkin jolloin johto lähtee irti musiikkisoittimesta tai johto alkaa haittaamaan itse treenaamista. Itselläni oli varsinkin alkualkoina hirveästi ongelmia johdollisten nappikuulokkeiden kanssa. Milloin johto irtosi iPod:sta kesken treenin tai milloin johto takertui kiinni johonkin mikä alkoi haittaamaan treenin kulkua. Nykyään bluetooth kuulokkeet ovat olleet loistava ratkaisu johto ongelmaan mutta ne ovat tuoneet toisen "ongelman" akku. Bluetooth kuulokkeita saa olla koko ajan lataamassa ja mikä onkaan ärsyttävämpää kuin akun loppuminen kesken treenin.

Sangallisten kuulokkeiden yksi ongelma on se, että ne eivät pysy päässä helposti treenin aikana. Tietyissä liikkeissä normaalit kuulokkeet tippuvat helposti pois päästä jolloin kuulokkeet ovat enemmän haitalliset kuin niistä on hyötyä. Tätä samaa ongelmaa ei tule vastaan nappikuulokkeiden kanssa joten se kannattaa ottaa huomioon kun valitsee treenikuulokkeita. Kuitenkin normaaleissa kuulokkeissa on yleisesti parempi äänenlaatu kuin nappikuulokkeissa sekä nappikuulokkeet voivat olla yleisesti epämukavammat korvissa. Myöskin normaaleissa kuulokkeissa kannattaa ottaa se asia huomioon, että kuulokkeet voivat alkaa hiostamaan. Tämä vaikuttaa kahteen eri asiaan. Kuulokkeet voivat mennä helposti rikki sekä korvat alkavat helpommin hiostua.

Treenatessa kuulokkeet ja musiikki voi auttaa rentoutumaan sekä keskittymään mikä onkin tärkein asia. Kaikki ylimääräinen hälinä ja ääni häviää ja pystyy keskittymään treeniin. Tämä voi myös aiheuttaa sen, että ilman omaa musiikkia on vaikea treenata tai treenaaminen ei vain onnistu. 

Treenaaminen ilman kuulokkeita

Kun treenaa ilman kuulokkeita niin tällöin ei tarvitse murehtia mitä musiikkia kuuntelee tai onko laitteissa tarpeeksi akkua jäljellä. Myöskin treenin aikana ei tarvitse ottaa kuulokkeita välillä päästä pois ja laittaa niitä takaisin jos on tarvetta. Treenin aikana on helpompi puhua ja kuunnella spotterin kanssa kun ei ole kuulokkeita päässä ja musiikki päällä. Myöskin muutenkin jos treenaa toisen kanssa niin ei tarvitse koko aikaa repiä kuulokkeita päästä.

Itse aloin treenaamaan kesällä pikkuhiljaa ilman kuulokkeita kuumuuden takia. Kuulokkeet alkoivat hiostaa korvia ja koko päätä kesän helteillä joten aloin ottamaan kuulokkeita päästä treenin edetessä. Treenin alussa siis käytin kuulokkeita mutta mitä pidemmälle treeni meni ja korvat alkoivat hikoilemaan niin otin ne päästäni. Käytin myöskin ajoittain langattomia nappikuulokkeita mitkä tuntuivat paljon paremmilta. Kuitenkin jatkuva latailu sekä ajatus kokeilusta treenata ilman kuulokkeita johti siihen, että en käyttänyt kuulokkeita treenin aikana.

Kun treenit kulkivat ja sain tehtyä hyviä sarjoja penkissä, mavessa ja kyykyssä ilman kuulokkeita & musiikkia niin se motivoi jatkamaan ilman kuulokkeilla treenaamista. Kyllähän se hieman otti taas vaihteeksi tottumista treenata ilman kuulokkeita kun olen oikeastaan vuosien aikana tottunut treenaamaan kuulokkeilla. Tietenkin aina välillä olen treenannut ilman kuulokkeita kun olen halunnut kokeilla treenata ilman kuulokkeita tai kun olen treenannut jonkun kanssa. Kuitenkin tämä oli eri asia ja kaikki lähti liikkeelle tosiaan korvien hikomisella.

Ainoa suurempi asia asia on ollut huomata mitä kaikkea huomaa ja kuulee kun ei treenaa kuulokkeet päässä. Olen myös huomannut että ei niitä kuulokkeita tarvitse siihen että saa rautaa nostettua. Tällä hetkellä ei tarvitse miettiä mitä musiikkia tulee kuuntelemaan treenin aikana tai onko niissä kuulokkeissa tarpeeksi virtaa. Olen myös huomannut sen asian, että on paljon mukavampi olla salilla kun ei tarvitse repiä / siirtää kuulokkeita korvilta koko aikaa.

Treenaaminen kuulokkeilla vs treenaaminen ilman kuulokkeita

Mielestäni se on ihan sama treenaako kuulokkeiden kanssa vai ilman kuulokkeita. Ainoa suurempi ero on keskittymisen saamisen kanssa sekä taustaäänien & melun sulkemisen pois treenin aikana. Tuloksiin tai itse treeniin kuulokkeet ja musiikki eivät sinällään vaikuta sillä olen saanut nostettua ennätyksiä kuulokkeiden kanssa sekä ilman kuulokkeita. Tietenkin kaikki on aina tottumus kysymyksiä ja miten tottunut treenaamaan niin sillä tavalla kannattaa myöskin treenata.

Suosittelen kuitenkin kokeilemaan kumpaankin tapaa treenata ja kokeilemaan vaihtaa päittäin kuulokkeista ilman kuulokkeisiin ja toisinpäin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kunnon eron huomaa vasta useamman kerran jälkeen. Yksi kerta ei vain riitä, mutta omasta mielestäni kuulokkeilla tai ilman ei ole merkitystä siihen kuinka helppoa raudan nostaminen on. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.