Rutiinit ja rentous treenaamisessa

13.01.2020 - 13:26

En ole oikein varma mutta mielestäni treenaan "rennommin" kun olen käymässä esimerkiksi Vammalassa tai muuten jos olen muutoin treenaamassa muualla kuin normaalilla paikalla. Huomasin tämän asian jälleen kerran parin viikon joululoman aikana ja nyt viimeviikonloppuna kun sattumoisin tulin tuli taas käytyä maalla heti viikon jälkeen siitä kun tulin sieltä pois. Tietenkin loma-aika on aina loma-aikaa jolloin rytmit ja muutoinkin arki on hieman erilaista niin se ei ole ihan verrattavissa normaaliin. Kuitenkin minullakin taitaa kuitenkin olla se vaikka yleisesti yritän olla rentona ja tehdä erilaisia treenejä, että kuitenkin tietyissä suhteissa päädyn tekemään sitä "rutiinia".

Lähinnä tämän nyt huomaa selkätreeneissä ja jalkatreeneissä sillä normaalisti teen kyykkyä jalkatreeneissä usein ja selkäpäivinä maastavetoa. Parin viikon joululoman aikana en kyykännyt kertaakaan vaan jalkatreenit keskittyivät hack-kyykkyyn ja tämän jälkeen muihin pienempiin liikkeisiin ja selkätreeneissä en aina aloittanut treeniä sillä maastavedolla millä on tullut aloitettua hieman liiankin usein jo selkätreenit. Tietenkin nyt jalkatreenien kyykyn väliin jättäminen oli suunniteltu asia minkä johdosta minun pitkin tehdä erilaisia jalkatreenejä mutta siitä huolimatta huomasin kuinka paljon rennompi treeni oli yleisesti. Tein ihan erilaisia jalkatreenejä tuon parin viikon aikana vaikkakin kyseiset treenit alkoivat muistuttamaan toisiaan tuon parin viikon aikana eli käytännössä siirryin normaalista rutiinista toiseen rutiiniin.

Olen nyt kyllä vajaan parin viikon aikana yrittänyt pysyä siinä samassa fiiliksessä ja treeneissä mitä tein tuon joulun parin viikon aikana kuten olen myös aikaisemmin loman jälkeen tehnyt. Loman jäljiltä olen tehnyt asioita ainakin osittain sillä tavoin kuin lomana aikana eli eri tavalla kuin normaalisti. Kuitenkin tietyn ajan välin jälkeen tämä on muuttunut taas johonkin eri suuntaan ja siitä on alkanut tulla enemmän rutiinimaista tekemistä kuin rennompaa fiilistelyä. Tietenkin kummallakin on puolensa ja jos "rutiinimainen" tekeminen on kuitenkin miellekästä ja hauskaa eikä pakkopullaa niin mikäs siinä. Tärkeintähän koko hommassa on se, ettei tekemistä ja treenaan menemisestä tule pakkomaista pullaa koska silloin siitä ei ole mitään hyötyä.

Itselläni viime vuoden puolella kymmenen viikon dieetin aikana tekeminen meni loppua kohden enemmänkin pakkopullaksi ainakin osittain ja siksi varsinkin muutamissa iltatreeneissä kadotinkin osittain motivaatiota. Tällöin oli parempi lopettaa treeni siihen ja lähteä vain pois kun yrittää väkisin sitä jatkaa. Tuolloin ongelmana oli treenien määrä. Kävin aamuin illoin viitenä päivänä tekemässä tuplatreenejä sekä lauantaisin vielä yhden treenin. Viikossa tuli näin ollen 11 treeniä viikkoon mikä alkoi olemaan siinä dieetin kahdeksannella viikolla jo todella paljon.

Rutiineista on mielestäni hyvä päästä irti ainakin siis siltä osin mitä treeneissä tekee jotta tekemisessä säilyy mielenkiinto. Kun tekee viikosta toiseen sitä samaa niin mielenkiinto voi kadota jolloin koko hommaa ei jaksa tehdä. Samalla kun tekee erilaisia asioita niin eri asiat kehittyvät ja treeneihin saa enemmän monipuolisuutta jolloin myös toiset asiat kehittyy. Samalla kun saa pidettyä edes hieman useasti tehtävistä treeneistä taukoa niin samalla myös kroppa saa eri tavalla ärsykettä sekä palautumista mikä pitkällä aikavälillä on vain hyvä asia sille tekemiselle mitä normaalisti on tekemässä. Itse olen monesti huomannut kuinka tauko penkistä, kyykystä tai maastavedosta on vain parantanut kyseisten liikkeiden tuloksia tai jopa tekniikkaa kun on tullut tehtyä välillä muutakin. Sitä vain jää helposti rutiineihin ja asioita ajattelee myös helposti siten, että tiettyä asiaa on vain pakko tehdä jotta kehitystä tapahtuisi mutta asia ei ole ihan näin.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.