Pienillä muutoksilla paino alkanut tippumaan

08.12.2020 - 10:39

Olen nyt viimeaikoina onnistunut saamaan painon tippumaan pikkuhiljaa. Käytännössä sen jälkeen kun kävin kehonkoostumusmittauksessa ja aloin tekemään pieniä muutoksia pikkuhiljaa käytännössä moneen asiaan niin olen saanut painoa pois. En tiedä nyt tarkkaan mikä on vaikuttava tekijä vai onko nämä kaikki muutokset yhdessä muutos siihen, että paino on alkanut tippumaan. Olen kyllä jo saanut kesän jälkeen tiputettua painoa, mutta se on tuntunut jämähtäneen tiettyyn painoon minkä johdosta tein moneen asiaan muutoksia.

Ensinnäkin aloitin tekemään ennen ja jälkeen kuntosalitreeniä 5 minuutin crosstraineriä. Välillä kun sille päälle sattuu teen crosstrainerillä 10 tai 15 minuuttia ennen tai jälkeen treenin mutta yritän jokaisessa treenissä saada 5 minuuttia ennen ja jälkeen. Aina treenin jälkeen en välttämättä kerkiä tekemään tuota 5 minuuttia, mutta se ei haittaa sillä mistään treenin lisäyksestä ei saa tehdä pakotettua vaan sen pitää olla mielekästä. Liian pakotettu tekeminen johtaa siihen, että se jää helposti tekemättä tietyn ajan jälkeen.

Jo muutamien 5 minuutin crosstrainer lämmittelyiden jälkeen siirryin hyvin nopeasti pitämään hupparia tai pidempää paitaa crosstraineriä tehdessä. Näin saan enemmän lämpöä kun teen crosstraineriä sillä minun crosstrainer treeni on todella maltillista enkä lähde tekemään ihan hirveää hikijumppaa vaan se on todella rauhallista menoa maltillisilla sykkeillä. Juurikin hupparia pitämällä lisään lämpöä ja hien saamista pintaan. Hyvin pian hupparin käyttö alkoi myöskin siirtyä kuntosalin puolelle kun teen treeniä missä ei tarvitse käyttää välineitä kuten salivyötä. Vielä lämmittelysarjoissa maastavedossa ja penkissä käytän hupparia mutta kun aloitan tekemään kunnon sarjoja niin otan hupparin pois. Tämän jälkeen kun siirryn taas tekemään muita liikkeitä niin aika useasti jatkan hupparin käyttöä.

Hupparin käytöllä haen lähinnä sitä, että kroppa pysyisi paremmin lämpimänä jotta saisin aineenvaihdunnan kiihdytettyä. Jo pidempään olen tullut siihen tulokseen, että minun pitää saada aineenvaihduntaa kiihtymään jotenkin muuten kuin alkamalla tekemään ihan erilaisia treenejä. Olen kuitenkin halunnut jatkaa treeneissä sillä linjalla millä olen niitä viimeaikoina tehnyt. Samalla myöskin kroppa pysyy paremmin lämpimänä jolloin loukkaantumiset vähenevät vaikka tuo aineen vaihdunta ei nyt paranisikaan.

Näiden lisäksi olen jo kesästä alkaen käynyt pari kertaa päivässä lenkillä. Käyn päivällä sekä töiden jälkeen noin 20 - 25 minuutin kävelylenkeillä. Tähän ei ole siis tullut muutoksia vaan crosstrainer on vain tullut näiden kävelyiden lisäksi ohjelmaan. Myöskään nämä kävelyt eivät ole minulle mitään pakollisia vaan jos käyn esimerkiksi toimistolla tai on muuten kiireinen päivä niin yritän käydä edes sen yhden kerran lenkillä tai ja korvaan väliin jäänyttä lenkkiä sitten hieman pidemmällä crosstrainer treenillä kuntosalilla. En kuitenkaan korvaa 20 - 25 minuutin "menetettyä" kävelyä 20 - 25 minuutin crosstrainerillä vaan crosstainer treenit ovat olleet maksimissaan sen 15 minuuttia.

Treenien ohella olen myöskin tehnyt ruokavalioon sen muutoksen, että olen nyt kuukauden ajan syönyt lohta kahdesti viikossa lounaaksi. Yleensä olen syönyt lohta viikonloppuisin, mutta nyt kuukausi sitten tein sellaisen muutoksen, että syön viikossa kahdesti lohta lounaaksi salaatin kanssa. Myöskin olen aktivoitunut hieman enemmän salaatin sekä kasviksien kanssa yleisesti aterioilla. Muutoin ruokailu on pysynyt suhteellisen samankaltaisena paitsi olen lisännyt proteiinin määrää päivittäin. Joko tekemällä ylimääräisen smoothien mihin laitan ihan lisäravinne proteiinia tai teen ihan normaalin proteiini shaken.

Näiden pienten muutoksien johdosta olen saanut nyt painoa pikkuhiljaa tippumaan ja pysymään alhaisena. Olen myöskin jättänyt jo pidempään proteiinirahkat ja vanukkaat pois välipaloista kun huomasin että kroppani toimii paremmin kun syön vähemmän maitotuotteita. Viime viikolla ostin pitkästä aikaa proteiinivanukkaita kun ne olivat tarjouksessa, mutta heti ensimmäisestä syönnistä huomasin, että vatsa alkoi heti turvota. Huomasin tämän jo heti ensimmäisestä vanukkaasta minkä söin välipalaksi ennen treeniä. Jopa treenin aikana vatsa oli erilaisempi kuin silloin kun en syönyt kyseisiä proteiinirahkoja tai vanukkaita. Tämän johdosta suosin nyt ennemmin lisäravinne proteiinia sekoitettuna veteen kuin rahkaa.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Kirjoittelin tuossa pari päivää sitten kanafile airfryerillä kun kuvasin siitä myöskin videon. Tämä antoi minulle sitten motivaation ja idean kuvata myöskin kuorrutettu kanafile airfryerillä videon. Yleisesti teen kanafileen paistinpannulla mutta välillä laitan kanafileen ihan vain airfryeriin jos en jaksa tehdä sitä paistinpannulla. Kuitenkin olen tehnyt aika paljon kanafilettä airfryerillä mutta silloin olen sitä kuorruttanut ja nyt oli aika myöskin kuvata kuorrutettu kanafile airfryerillä video.