Perjantaina viikon toinen tuplajalkatreeni ja lauantainaaamuna käsitreeni & illalal olkapäätreeni

16.11.2016 - 12:06

Perjantaina oli luvassa tuplajalkatreeni aamulla takareidet ja illalla etureidet ja lauantaina puolestaan tein ensimmäistä kertaa ikinä tuplatreenin viikonloppuna. Nämä kaksi päivää sisälsi neljä treeniä joista kolme treeniä meni aika lähelle toisiaan ja "vain" etureisitreeni poikkesi näistä muistatreeneistä. Perjantaiaamuna treenasin takareidet enemmän tuntuman mukaan kuin suurempien painojen ja kun kyseessä oli tämän viikon toinen tuplajalkatreeni tein tämän takareisitreenin erilailla kuin maanantaina. Illan etureisitreeni meni puolestaan aika identtisesti maanantaiaamun etureisitreenin kanssa liikkeiden osalta ja käytännössä painojenkin. Perjantaiaamun takareisitreeni tuli lopulta aloitettua supersarjana takareidet istuen sekä maaten laitteilla. Suunnitelmissa oli tehdä molemmat laitteet treenin aikana mutta ei supersarjana. Kun sitten aloitin tekemään takareisilaitteita niin päätin käyttää tällä kertaa hieman pienempiä painoja ja pysytellä tuntuman saannissa. Tämä sama sitten tarttui myöskin treenin muihin liikkeisiin osittain johtuen liikevalinnoista. Tätä samaa tyyliä tulin käyttäneeksi lauantaiaamuna käsitreenissä sekä iltapäivällä / illalla olkapäätreenissä jotka tuli treenattua enemmän tuntuman mukaan kuin isommilla painoilla.

Itse näen sen aika huvittava asia kun saan loistavan käsitreenin pienemmillä 10kg ja 12,5kg käsipainoilla kun muilla ihmisillä on yleensä vähintään 15kg käsipainot. Oli kyseessä sitten minkä kokoinen treenaaja niin yleensä nykyään siitä vierestä löytyy käsitreenissä isommat käsipainot kun mitä itse käytän hauiskäännön tekemisessä. Tyylikin on sitten sen mukaista kun kyynerpäät liikkuvat edes taikaisin taakaa eteen ja edestä taakse minkä jaloilla haetaan vauhti ja selkäkin on lopussa kaarella. Tämä sitten menee käsille? Itse vain olen huomannut sen jo tovin, että en saa isoilla painoilla käsitreeniä menemään perille. Oli kyseessä sitten hauisliike tai ojentajaliike niin isoilla painoilla tuntuman saanti vaikeaa tai mahdotonta. Itselläni ei ainakaan ego kärsi sen takia, että käyttäisin hauiskäännöissä 10kg käsipainoja enkä 20kg.

Olkapäätreeneissä olen nähnyt ihan samaa kuin hauiksen puolella ainakin vipunostoissa. Isot käsipainot käytössä vaikka tekniikka on ihan perseestä. Valtaosa treenaajista tekee vipunostoja ihan miten sattuu ja yleisin tyyli on se, että kyynerpäät pysyvät alhaalla ja käsiä nostetaan jotenkin v-asennossa hartialinjan yli. Itse tein tällä kertaa pienillä painoilla vipunostoja kontrolloidusti mutta välillä käytän itselleni isoja painoja. Tällöin toistomäärät vain ovat kuuden - kahdeksan välillä sillä kymmenen toiston sarjat saattavat olla liikaa ja tekniikkaa kärsii liikaa. Itse lauantainakin vipunostoja istuen 10kg vai 12,5kg painolla sekä tämän jälkeen yhden käden tuettuja vipunostoja 7,5kg käsipainolla eikä egoni tästä kärsinyt. Vastaavasti sain olkapäät särkemään sitä hyvää kipua mistä tietää treenin menneen perille. Olkapäätreeni on mielestäni hyvä tehdä pienillä painoilla eikä egopainoilla jolloin tekeminen ei ota olkapäihin vaan johonkin aivan muualle.

Perjantaina viikon toinen tuplajalkatreeni

Perjantaina oli luvassa viikon toinen tuplajalkatreeni. Tämän asian tajusin maanantaina viikon ensimmäisen tuplajalkatreenin jälkeen. Mietin asiaa hieman siltä kannalta jos olisin vaihtanut tämän treenin pois ja tehnyt jotain muuta. Mietin onko järkeä tehdä kahta tuplajalkatreeniä viiden päivän sisällä? Lopulta tulin siihen tulokseen, että olen huonompi jos en kestä treenata kahta tuplajalkatreneiä viikkoon kuten se oli tullut tällä tyylillä miten olen viime aikoina treenannut.

Ajattelin aluksi tehdä kevyemmät jalkatreenit kun tällä viikolla oli jo yhdet raskaat jalkatreenit tehty. Ajattelin tehdä erilaisia liikkeitä ja tätä kautta hieman kevyemmän treenin mutta näin ei sitten asia mennyt vaan tälläkin kertaa tein kunnon jalkatreenit. Ehkä aamun takareisitreeni oli kevyempi mutta tähän vaikutti se, että vaihdoin liikkeitä verrattuna maanantai-illan takareisitreeniin. En tehnyt tällä kertaa bulgarialaista askelkyykkyä joten tämä teki tuon eron kevyempään. Toisaalta tällä kertaa tuli tehtyä supersarjana mitä ei tullut viimeksi tehtyä, mutta bulgarialainen askelkyykky on bulgarialainen askelkyykky.

Aamulla tuli tehtyä myöskin viiden minuutin setti kun tein yhden jalan jalkaprässiä takareisille. Kymmenen toistoa minkä jälkeen jalan vaihto ja edelleen. Minun oli tarkoitus tehdä tätä yhteensä kymmenen kertaa kymmenen mutta menin laskuissa sekaisin ja jatkoin vain tekemistä hyytymiseen saakka. Kun tämä tuli kuvattua niin huomasin videolta tämän setin kestäneen viisi minuuttia, mutta toistomääriä en lähtenyt laskemaan kun en jaksanut koko videota katsoa.

Illalla tuli tehtyä sitten käytännössä identtinen etureisitreeni kuin maanantaiaamuna. Kyykky, jalkaprässi ja vaakahack olivat liikkeinä kuten maanantaikin. Ainoa ero taisi olla siinä, että käytin hieman enemmän painoja varmaan jokaisessa liikkeessä mutta en ole ihan varma. Myöskin kyykyn tekniikka oli parempi kuin maanantaiaamuna.

Takareisitreeni

  • Supersarja Takareidet istuen + Takareidet maaten
  • Yhden jalan jalkaprässi takareisille
  • Suorin jaloin maastaveto

Etureisitreeni

  • Kyykky
  • Jalkaprässi
  • Vaakahack

Lauantaina aamulla käsitreeni ja illalla olkapäätreeni

Olin tälläin tämän lauantaina suunnitellut mutta aloin myöskin miettimään näiden treenien väliin jättämistä. En ollut koskaan aikaisemmin treenannut tuplia viikonloppuna ja nytkin tuli ajatus, että olisi parempi varmaan pitää väliä tai saanko edes motivaatiota tehdä lauantaina kahta treeniä. Ihmeellistä sinällään kun viikonloppuisin on aikaa, mutta tällöin en käyttäisi sitä treenaamiseen. Minulle vain arjet käyvät treeniin paremmin ja tuplat ovat siinä mielessä helpot suorittaa, että menee ennen töitä salille ja illalla sitten uudestaan. Näin täyttyy arkipäivä hyvin eikä siihen tarvitse miettiä sen ihmeellisempää ja jos on jotain muuta niin jättää treenit väliin. Muutenkin minulle on ollut viikonloput "vaikeita" treeniaikoja kun tuntuu etten saa moottorista irti ja muutenkin tuntuu ajatuksien olevan jossain muualla. En ole hirveästi viikonloppuisin muutenkin treenannut vaikka yhteen aikaan siirsin maanantain treenin sunnuntaille.

Lauantain molemmat treenit menivät sitten enemmän tuntumalla kuin isoilla painoilla. Aamulla käytin paljon supersarjoja ja illalla tein käytännössä suoria sarjoja kontrollodusti tai hitaasti käyttäen esim negatiivisia. Molemmissa treeneissä sain saman tuntuman eli aamulla käsissä pisti ja ilallla olkapäissä särki hieman. Tämän johdosta voi sanoa treenien menneen perille hyvin mikä osoittaa sen, ettei isoja painoja aina tarvita raskaaseen treeniin.

Käsitreeni

  • Supersarja Scott hauislaite + Ojentajalaite
  • Supersarja hauiskääntö situen vastaote + Hauiskääntö istuen hammer
  • Supersarja Ojentajapunnerrus naru + Ojentajapunnerrus naru kapea ote
  • Supersarja Ranskalainen punnerrus talja naru + Hauiskääntö maaten ylätalja
  • Hauiskääntö z-tanko 7-7-7
  • Ranskalainen punnerrus z-tanko

Olkapäätreeni

  • Pystypunnerrus laite väärinpäin istuen
  • Supersarja vipunostot istuen tuettu + Vipunostot istuen ilman tukea
  • Yhden käden vipunostot tuettu
  • Facepull
  • Vipunostotlaite
  • Takaolkapäälaite

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.