Penkkaaminen slingshotilla

24.11.2018 - 10:34

Minulta kysytään usein kuinka paljon slingshot auttaa penkin tuloksissa sekä miksi penkkaan slingshotilla? Ensimmäiseen kysymykseen kuinka paljon slingshot auttaa niin on oikeasti vaikea vastata. Nettisivujen mukaan apu on siinä 20% tienoilla mutta eipä tuohon oikeaa vastausta varmaan saa. Luulisin yhden vaikuttavan tekijän olevan myös sinä itse. Slingshot itsenäisesti ei auta oikeastaan yhtään ellet jaksa tai osaa penkata. Slingshot on vain apuväline millä penkaamisesta saa helpompaa mutta painoja se ei automaattisesti nosta.

Mitä toiseen kysymykseen tulee miksi penkaan slingshotilla on juurikin se, että se helpottaa tekemistä yleisesti. Voit käyttää suurempia painoja sarjojen tekemiseen tai yksittäisten nostojen tekemiseen. Myöskin koko tekeminen on turvallisempaa ja helpompaa kuin ilman slingshottia penkatessa. Vastaavasti kun tekeminen helpottuu niin samalla pienemmillä painoilla tai siis sellaisella painoilla joilla tekisi normaalisti voi tehdä rauhassa hitaampi tempoisia nostoja tai pysäytyksiä.

Kun tekeminen helpottuu fyysisesti niin se on myöskin on henkisesti rauhoittavampaa mikä tekee koko penkkaamisesta helpompaa. Näin ollen ei aina tarvitse spotteria vaan voi tehdä ihan rauhassa sarjat ja käyttää jopa hieman suurempia painoja kuin normaalisti. Massaliikkeissä ja varsinkin kyykyn, maastavedon ja penkin tekeminen on vain helpompaa kun henkinen olemus on vakaammalla pohjalla, etkä mieti liikaa tuleeko se vai eikö. 

Herääkin kysymys mitä eroa tai oikeasti järkeä on käyttää slingshottia? Jos penkaa normaalisti 100kg kolme kertaa kymmenen toistoa tai slingshotilla saa vastaavasti 120kg saman kolme kertaa kymmenen niin onko tuosta nyt oikeasti hyötyä? Omasta mielestäni on sillä slingshot ei kuitenkaan ole automaattinen tuloksen nostaja vaan joudut oikeasti myös tekemään töitä painon nostamiseen. Myöskin edellä mainittu henkinen asia on hyvin tärkeä sekä se, että voit tehdä erilaisia erikoistekniikoita helpommin ja penkata tarvittaessa ilman spotteria.

Slingshot ei automaattisesti tarkoita sitä, että slingshottia tosiaan tarvisi käyttää kokoaikaa maksimi painoihin tai lähelle niitä. Voit yhtä hyvin käyttää slingshottia suurinpiirtein samoihin painoihin joilla teet normaalisti mutta keskitytkin enemmän tekniikkaan, tempoon tai teet pidempiä sarjoja. Slingshot onkin erinomainen tapa saada penkki oikeasti osumaan rintaan ja saada rinta pumppiin kun voit keskittyä tekemään penkin tekemiseen tekniikalla kuin vain saamaan painot ylös. Vaikka voikin tuntua sille, että olen itsekkin käyttänyt slingshottia viimeaikoina suurien painojen nostamiseen niin käytän sitä myöskin rinta pumpin saamiseen todella paljon.

Suosittelen slingshottia varsinkin siinä tapauksessa jos penkin saaminen osumaan rintaan ei tunnu onnistuvan. Olen kuullut vuosien aikana monesti sitä, että penkki tuntuu enemmän olkapäissä kuin rinnassa saati sitten pumpin saamisesta. Kun penkki ottaa enemmän olkapäihin kuin rintaan niin tällöin ongelma on tekniikassa ja slingshot auttaa siihen. Samalla kun voi keskittyä tekemään rauhallisia toistoja ja muutoinkin tekniikan pysyminen kasassa sarjan alusta loppuun niin auttaa penkin saamista osumaan oikeasti rintaan.

https://www.improveyourbench.co.uk/collections/slingshots

En näköjään sitten ollutkaan kirjoittanut siitä että tein viikko sitten lauantaina PTVGYM:llä uuden pysäytyskyykky ennätyksen 210kg minkä sitten tämän viikon tiistaina laitoin uusiksi saamalla 220kg. Kaikki lähti siitä liikkeelle että viime viikon perjantaina maastaveto treenin jälkeen huomasin lauantai aamuna että pohkeeni on jumalattoman tiukka. Kirjoittelinkin tuosta pohkeen kuntoon saamisesta tuossa viime kirjoituksessa maaginen kakkonen Mayorssilla. Huomasin siis aamupäivällä että oikea pohkeeni oli ihan jumalattoman tiukka joten aloin sitten itse sitä hieromaan ja ampumaan hierontapyssyllä. Tunsin saaneeni sen paljon parempaan kuntoon siinä aamupäivän aikana.

Sain viime viikolla suunnitelman että mitä jos kävisin Mayors Gym:llä penkkaamassa 200kg? Tämä ajatus lähti liikkeelle siitä että olen ollut nyt hyvässä tuloskunnossa penkissä vaikkakin olen nyt penkkaillut lähinnä slingshotilla. Myöskin ensimmäisen Mayors Gym:llä käynnin jälkeen olen hieman ajatellut käyväni siellä toisenkin kerran mutta että saisin penkattua 200kg Mayors Gym:llä. Olenhan nyt vuosien varrella nähnyt niin monia kovia penkki videoita Mayors Gym:ltä niin olisihan se nyt hieno itsekin penkata 200kg Mayorsilla?

Olen nyt viime aikoina taas aktivoitunut tekemään penkki treeneissä "yli pitkiä" sarjoja. Näitä "yli pitkiä" sarjoja olen tehnyt aina silloin tällöin ja yleensä olen yrittänyt tehdä jollain painolla uuden toistomäärä ennätyksen. Kaikki tämä on lähtenyt vuosia sitten liikkeelle siitä että olen yrittänyt saada omalla painolla niin monta toistoa penkissä kuin vain olen saanut. Aikoinaan tuo lähti hieman yli paristakymmenestä toistosta aina tämän hetkiseen 52 toistoon. Tein tuossa kolme - neljä viikkoa sitten omalla painolla 110kg niin 52 toistoa mikä oli ensimmäistä kertaa ikinä yli 50 toistoa.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä ja ajoin Turunväylää niin pääsin ilmeisesti Skoda kuskin päänsisään hyvin paljon. Skoda kuski oli vaihteeksi näitä perus suomalais autoilijoita kenellä meni hermot siihen että hänet ohitettiin. Ajoin pitkään Helsingin päästä yhden Skoda kuskin perässä ja mietin siinä pitkään menenkö ohitse vai en mutta en mennyt. Sitten siinä Leppävaaran kohdalla kun on niitä ylikulkusiltoja niin hän alkoi ajamaan yhtäkkiä hiljempaa. Niimpä sitten lähdin ohi ja kun olin hetken aikaa ajanut niin huomasin peileistä että kyseinen Skoda paahtoi hirveää ylinopeutta vasenta kaistaa ohitse ja jatkoi myös kaikkien muiden ohittamista. Toisilla ihmisillä vain menee siihen hermot ja pää ei kestä että heidän ohitetaan.

Eilen PTVGYM:llä oli pari teiniä ja en tiedä yhtään että saivatko he tehtyä penkissä yhtään toistoa? Huomasin vain että pari teiniä meni yhdelle penkille "tekemään" penkkiä ja sitten yhdessä vaiheessa vain alkoi kuulumaan hirveä kilinä ja kolina mikä sitten loppui vasta kun teinit lähtivät penkistä. Ainoa asia mitä kuulin oli tosiaan hirveä kilinä ja kolina minkä jälkeen VITUN huutamista perä jälkeen. Ensiksi toinen minkä jälkeen vähän painoja viskottiin lattialle ja sen jälkeen toinen toinen.