Pekonin valmistusohje: kuinka teen airfyer pekoni

14.10.2023 - 14:37

Jaksoin nyt kuvata sen minkä olen kirjoittanut täällä blogissani jo pari kertaa eli pekonin valmistusohje airfyerilla. Ohje pekonin valmistukseen airfyerilla:

  • Folio airfyerin pohjalle
    • Helpottaa airfyerin pesemistä
    • Heikentää airfyerin kiertoilmaa
  • Pekonit airfyeriin
    • Riippuen määrästä neljä tai alle niin "pitkittäin" ja yli neljä teen "ristikon"
  • 200 astetta 7 minuuttia
    • 7 minuuttia on hyvä aika Philips HD9867/90 Premium Range XXL airfyerilla
    • 8 minuuttia on hyvä aika Philips Essential HD9270/70 Airfryer XL airfyerilla
      • Itse olen huomannut että airfyerilla on väliä eli nämä ajat ovat suuntaa antavia ja riippuen tietenkin millaista pekonia haluaa
  • Liesituuletin samaan aikaan päälle kun laitan airfyerin päälle
    • Laitan itse vielä Dyson tuulettimen päälle sillä Dyson kertoo ilmanlaadun olevan huonoa
  • Kun airfyerin on lopettanut niin sammutan airfyerin mutta jätän pekonit vielä airfyeriin ellen syö niitä ihan heti
    • Yleensä aamulla laitan pekonit airfyeriin minkä jälkeen teen loput aamupalasta ja otan pekonit airfyerista viimeisenä pois

Olen valmistanut pekonia airfyerilla myös ilman foliota ja täytyy sanoa että en tee niin enää koskaan. Se rasvan määrä mitä airfyerista pitää pestä pekonin valmistuksen jälkeen ei ole mukavaa. Tuntuu siltä kuin siirtäisi rasvaa vain edestakaisin. Tämän takia mietin vaihtoehtoja ja folio tuli mieleeni. Kun käyttää foliota niin kannattaa muistaa että samaa foliota voi käyttää useammankin kerran eli jokaisen kerran jälkeen ei tarvitse ottaa uutta foliota.

Tässä on tietenkin se että jos airfyerilla tekee pekonin jälkeen muuta ennen seuraavaa kertaa kun tekee pekonia niin folio kannattaa ottaa pois. Folio heikentää airfyerin kiertoilmaa eli foliota ei kannata pitää airfyerissa turhaan. Folio kannattaa pitää airfyerissa niin pitkään että rasva jähmettyy jolloin sen säilyttäminen on helpompaa tai foliota roskiin laittamisen aikana ei tarvitse olla varovainen rasvan valumisen suhteen. On meinaan toisaalta turha pitää folio airfyerissa jos rasvat valuvat airfryeriin silloin kun poistaa folion airfyerista. 

Kirjoittelin tuossa pari päivää sitten kanafile airfryerillä kun kuvasin siitä myöskin videon. Tämä antoi minulle sitten motivaation ja idean kuvata myöskin kuorrutettu kanafile airfryerillä videon. Yleisesti teen kanafileen paistinpannulla mutta välillä laitan kanafileen ihan vain airfryeriin jos en jaksa tehdä sitä paistinpannulla. Kuitenkin olen tehnyt aika paljon kanafilettä airfryerillä mutta silloin olen sitä kuorruttanut ja nyt oli aika myöskin kuvata kuorrutettu kanafile airfryerillä video.

Olin tänään laiskemmalla päällä kun tein ruokaa niimpä lämmitin kanafileen airfryerillä ja kuvasin myös siitä lyhyen videon. Olen jo pidempään lämmittänyt kanaa airfryerillä mutta tuolloin olen lähinnä tehnyt kuorrutettua kanafilettä. Pitäisi varmaan tehdä myös erillinen video kuorrutetusta kanafileestä? No joka tapauksessa aloin olemaan laiskempi kanafileen paistamisen kanssa joululomilla Vammalassa ollessani ja tuo tapa on sitten välillä jäänyt päälle myöskin kotona.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan? 

Tein eilen illalla kuntosalin jälkeen yhden normaaleista perjantai-illan aterioista minkä suunnittelin jo ennen kuntosalille menoa kuvaavani. En tiedä mistä nyt sain idean että kuvaan tuon mutta ajattelin nyt tehdä niin. Minulle on muodostunut perjantai-iltaisin syödä kuntosali treenin jälkeen pizzan minkä paistan uunissa pizzakivellä, wingsejä tai boneless wingsejä airfyerillä tai paistaa pihvin minkä lisäksi tehdä jotain perunoita airfyerillä. Nämä ovat sellaisia special aterioita joita tykkään tehdä suhteellisen useasti perjantai ja tai lauantai-iltana kuntosali treenin jälkeen.

K-ruoka sovellus kertoi jälleen kerran vuosittaisen yhteenvedon mitä ruokatarvikkeita / ruoka-aineita olen ostanut viimeisen vuoden aikana eniten. Sovellus jopa kysyi minulta mitä olen eniten ostanut ja tietenkin sen osasin arvata niistä vaihtoehdoista jotka olivat siinä valittavani. Suosituin ostamani ruokatarvike / ruoka-aine ei ollut mitenkään yllätys eikä toisaalta myöskään viisi ostetuinta rahallisesti. Toisaalta sitä olisi kuvitellut että siinä olisi ollut tiettyjä juttuja mutta kun asiaa miettii niin sinällään ei.

Tällä viikolla tuli vaihteeksi ostettua ihan normaalia lohta kun viime aikoina olen taas innostunut ostamaan loimutettua tai savustettua lohta. Tänään sitten kun tein lohta airfyerilla niin ajattelin samalla kuvata sen. Tein tuossa jo muutamia viikkoja sitten airfyer pekoni valmistus ohjevideon ja tällä kertaa on sitten vuorossa lohen valmistus airfyerilla. Lohen valmistus airfyerilla on paljon yksinkertaisempaa kuin pekonin sillä pekonin valmistuksessa käytän foliota airfyerin pohjalla mikä tekee siitä "haastavempaa".