Maastavetoa ketjuilla sekä boxi maastavetoa PTVGYM:llä

03.09.2022 - 11:02

Eilen Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuli tehtyä maastaveto treeni minkä tein kesän aikana ensimmäistä kertaa ikinä Tampereen Loaded:lla. Ensimmäiseksi tein normaalia maastavetoa ketjuilla ihan normaalisti niin paljon kuin jaksoin enkä säästellyt vaikka tiesin jatkavani maastavedon tekemistä boxien päältä. Olen näin myös tehnyt kerran pari räkkivedon kanssa minkä olen tehnyt maastavedon jälkeen. Tuo kesällä tehty treeni Loaded:lla oli kyllä hieman extemporeen päätetty valinta kun halusin kokeilla ATX:n boxeja vaikka olin jo tehnyt maastavedossa ketjuilla niin paljon kuin jaksoin.

Tällä kertaa boxi maastaveto oli hieman enemmän suunniteltu vaikka en sitä ollut päättänyt ennen kuin aloitin tekemään normaalia maastavetoa. En kyllä nyt oikein muista missä vaiheessa tuon suunnittelin mutta silloin kun sain tehtyä normaalin maastavedon niin tiesin mitä teen seuraavaksi. Tässä treenissä boxi maastavedon osalta minua auttoi kesällä tehty treeni Loaded:lla koska olin jo sellaisen tehnyt niin tälläkin kertaa tein ihan identtisen treenin sen osalta.

Tässä kyseisessä maastaveto treenissä kesti lämmittelyineen parisen tuntia mistä normaaliin maastavetoon kului suurin osa ajasta. Lämmittelyistä maastavedon tekemiseen ja tangon purkamiseen taisi mennä se tai ainakin lähelle puolitoista tuntia kun taas boxi maastavetoon meni puolisen tuntia. Normaalissa maastavedossa tuli tehtyä enemmän sarjoja ja käytettyä enemmän eri painoja kun nousin työsarjoihin. Tuossa vaiheessa kun olin tehnyt normaalin maastavedon ja siirryin tekemään boxi maastavetoa niin käytännössä liike ei vaihdu teknisesti hirveästi niin tällöin pitää enemmänkin vain keskittyä tekniikan vaihtumiseen. Tämän johdosta nousi viimeiseen painoon tai työsarjaan on nopeampaa sillä ainoa tekniikan vaihdon lisäksi pitää vain katsoa millä painoilla jaksaa tehdä.

Maastavedon jälkeen kun tekee räkkivetoja tai boxi maastavetoa niin en oikeasti suosittele tuota. Nämä liikkeet ovat juurikin sellaisia mitkä toimivat paremmin ja turvallisemmin kun ne tekee eri treeneissä. Varsinkaan jos tekee maastavetoa sillä tyylillä kuin itse eli alusta loppuun täysillä päivän kunnon mukaan. Maastavedon jälkeen kun kroppa ja selkä alkaa olemaan jo siinä kunnossa että räkkiveto tai boxi maastaveto alkaa tökkimään ja varsikin tekniikka alkaa kärsimään väsymyksestä. Itsellenikin näissä parissa maastaveto treenissä tuo boxi maastaveto on ollut hieman kysymysmerkki siinä mielessä miten jaksa sitä tehdä?

Tällä kertaa tein normaalissa maastavedossa 240kg painoilla plus ketjut x1, x2, x2 & x2 toistoa / sarjaa. Tuo ensimmäinen yhden toiston toisto oli vain päivän kunnon katsominen ja olisin ihan hyvin voinut tehdä heti kaksi toistoa. Kuitenkin katsoin ja mietin suurempiin painoihin menemistä mutta tällä kertaa päätin jäädä 240kg painoihin plus ketjut. Normaalin maastavedon jälkeen boxi maastavedossa tein samanlaisen treenin kuin kesällä Loaded:lla eli 50kg nousuilla ja kolmen toiston sarjoilla 70kg, 120kg, 170kg, 220kg sekä 270kg.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.